beginnende ondernemers

Business | Vragen van beginnende ondernemers

november 15, 2022

Na de eerder verschenen artikelen vragen van beginnende bloggers en vragen van beginnende influencers, beantwoord ik in dit artikel de meest gestelde vragen van beginnende ondernemers! Ik ben zelf nu zo’n 10 jaar ondernemer en geniet er (bijna) elke dag van. Ik vind het fijn om met mijn ervaring en geleerde lessen anderen te kunnen helpen en hoop dat ook met dit artikel weer te doen.

Welke eigenschappen moet je hebben als je ondernemer wilt worden?

Dat hangt natuurlijk ook af van wat voor bedrijf je wilt beginnen maar je moet het in elk geval leuk vinden om ergens hard voor te werken. Inventiviteit is ook een handige eigenschap; je zult voor veel nieuwe situaties komen te staan en het werkt niet mee als je daar meteen van dichtklapt. Verder denk ik dat doorzettingsvermogen belangrijk is en dat het je niet moet afschrikken dat je in de meeste gevallen niet om 17:00 je laptop dicht kunt klappen en dan klaar bent.

Is je inschrijven bij de KVK verplicht?

Niet direct. Als je zo af en toe eens wat bij verdient, kunt je dit gewoon meenemen bij je normale belastingaangifte. Worden de inkomsten structureel (ik denk dat je zelf echt wel weet wanneer je aan het ondernemen bent), dan moet je je gaan inschrijven omdat voor bedrijven andere regels gelden rondom belasting dan voor particulieren.

Heb je veel geld nodig om een bedrijf te starten?

Dat hangt volledig van het bedrijf af. Mijn blog ben ik begonnen met €0 startkapitaal. Al mijn investeringen heb ik met bijbaantjes en later met mijn bloginkomsten bij elkaar gespaard. Voor mijn webshop had ik een paar honderd euro startkapitaal gespaard, hiermee heb ik de eerste producten ingekocht.

Een startkapitaal is echter wel handig en aan een aantal kosten, zoals bijvoorbeeld je website en je inschrijving bij de KVK, zul je sowieso moeten denken. Ben je nog jong en wil je graag iets beginnen maar heb je nog niet zo veel geld? Bereken wat je nodig hebt, maak een business plan (gratis download) en vraag of bijvoorbeeld je ouders je willen helpen.

 

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, wettelijk is een zakelijke rekening niet verplicht. Het kan wel zo zijn dat je bank je vraagt om een zakelijke rekening te openen als ze merken dat je je privé rekening veel zakelijk gebruikt. Een privé rekening is in principe niet bedoelt voor zakelijke transacties en ook veel goedkoper. Nu zullen de meeste banken bij beginnende ondernemers niet moeilijk doen. Ik denk dat het moment dat je bank het opmerkt, ook het moment is dat je zelf behoefte krijgt aan een zakelijke rekening.

Hoe maak ik een factuur?

Dat is heel makkelijk, in de shop kun je gratis een voorbeeld downloaden die je aan kunt vullen met je eigen gegevens. Sta je nog niet ingeschreven bij de KVK en heb je wel een betaalde opdracht? Dan heb je een kwitantie nodig en die vind je ook in de shop.

Hoe begin ik een bedrijf?

Gewoon doen. Het grootste gedeelte ga je leren terwijl je het doet dus ik zou gewoon zo snel mogelijk (oké, wel met een beetje voorbereiding) beginnen. Bedenk wat je wilt gaan doen, hak dat in kleine activiteiten en taken starten maar! Heb je hulp nodig bij het opstarten van je bedrijf? Dan kan ik je daar zeker in begeleiden; stuur vooral vrijblijvend een mailtje naar info@miraennen.nl voor de opties en tarieven.

Hoe krijg ik klanten?

Als je iets verkoopt, wil je natuurlijk klanten en dat kan best lastig zijn. Zelf ben ik nog zoekende met mijn webshop (gestopt per 1 april 2022) hoe ik zo veel mogelijk mensen kan bereiken en gebruik op dit moment de volgende manieren:

 • Een zeer actieve Instagram
 • Ik heb een actieve Facebookpagina
 • Af en toe adverteren
 • SEO om mijn vindbaarheid in Google te vergroten
 • Ik vertel aan alles en iedereen dat ik een webshop heb

In het begin is het vooral zaak om zo zichtbaar mogelijk te zijn, op deze manier krijg je het balletje aan het rollen en creëer je (hopelijk) een sneeuwbaleffect.

Hoe veel salaris krijg je als ondernemer?

Als ondernemer krijg je niet vanuit de overheid o.i.d. een salaris maar ben je afhankelijk van je eigen inkomsten. Niet alles wat er binnenkomt kun je aan jezelf geven als salaris. Je moet een deel afdragen aan de belastingdienst, hebt bedrijfskosten en misschien wil je nog wat investeren. Hoe veel salaris je krijgt is dus aan jezelf maar let daarbij wel op dat je niet in de knoei komt met je te betalen kosten.

Hoe kom ik aan een website?

Je kunt een website laten maken maar dat kost al gauw een paar honderd en soms wel duizenden euro´s. Je kunt er zelf een maken in WordPress of een thema aanschaffen om een eindje op weg te zijn. Een domeinnaam registreer je eenvoudig bij een host, dit kan doorgaans al vanaf een paar tientjes per jaar. Mijn host raad ik van harte aan, hij is behulpzaam, er zijn vrijwel nooit problemen en ik gun ´m héél veel klanten.

Is de belastingaangifte moeilijk?

Nee, ik vind van niet. Ik ben echt onhandig met cijfers en heel chaotisch en ik vind de aangifte die ik elk kwartaal moet doen, relatief eenvoudig. Je moet gewoon goed lezen wat er staat en als je er niet uitkomt, kun je de klantenservice van de Belastingdienst bellen voor hulp. Ik heb dat in het begin een paar keer gedaan en ze waren mega aardig en alles was snel duidelijk. De jaarlijkse aangifte doe ik niet zelf. Dat zou technisch gezien denk ik wel lukken maar mijn boekhouder kent alle regelingen zo goed dat ik uiteindelijk voordeliger uit ben dan wanneer ik het zelf doe.

Tot slot

Ondernemen is in mijn beleving niet moeilijk maar wel heel veel en het moet echt bij je passen. Ik raad iedereen (die het wil) aan om het in elk geval te proberen en het niet uit te stellen. Er is maar één manier om er achter te komen of het werkt en of het iets voor je is: het doen. Beginnende ondernemers zie ik vaak afhaken als ze niet te snel resultaat zien. Realiseer je echter dat (juicy metafoor) je een plant langer dan een dag water moet geven als je wilt dat ´ie gaat groeien.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

 • Anna

  Wat een goede tips! Je leert inderdaad door het gewoon te doen!

  februari 19, 2021 at 10:40 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.