uitkering voor ondernemers

Business | Een uitkering voor ondernemers

juli 14, 2023

Als je als ondernemer ziek wordt en niet kan werken, kan dat best lastig zijn. Je krijgt niet, zoals bij een werkgever, doorbetaald en met een uitkering werkt het ook net iets anders. Toch zijn er zeker wel opties en in dit artikel vertel ik graag meer over een BBZ uitkering voor ondernemers.

Uitkering voor ondernemers

Disclaimer: het verschilt per gemeente wat de mogelijkheden zijn. Informeer daarom altijd bij het UWV of jouw gemeente wat voor jouw bedrijf en situatie van toepassing is. Daarnaast ben ik geen expert op dit gebied en is dit artikel puur geschreven rondom eigen ervaringen met dit onderwerp.

Als ondernemer kun je bij de gemeente een BBZ uitkering aanvragen. Dit is een uitkering speciaal voor ondernemers. Voor de aanvraag moet je flink wat formulieren invullen. Dat kost even tijd maar als hierdoor je financiële stress wegvalt, is het het 100% waard. De formulieren gaan vooral over je inkomsten, je uitgaven en de toekomstverwachting van je bedrijf.

Uitkering/lening

De BBZ uitkering is een lening op bijstandsniveau (rond de €1000). In het volgende boekjaar wordt er gekeken of je de uitkering moet terugbetalen en hoeveel dat dan is, dat is afhankelijk van je financiële situatie op dat moment. Het voordeel van deze uitkering voor ondernemers is dat je er nog bij mag verdienen met je bedrijf. Bij “gewone” bijstand mag je niet zomaar wat bijverdienen en kunnen ze best wel streng zijn. De BBZ uitkering is, afhankelijk van hoe je ‘m aanvraagt, bedoelt om een tijdelijke periode te overbruggen waarin je minder of geen inkomsten verdient met je bedrijf. Als je dus nog wel wat verdient maar bijvoorbeeld tijdelijk veel minder kunt werken, kun je de uitkering als aanvulling gebruiken maar raak je niet in de problemen als je nog wel bedrijfsinkomsten hebt.

Is dat wel eerlijk?

Je krijgt dus niet “zomaar” geld maar een uitkering in de vorm van een lening, anders dan bij particuliere bijstand. Is dat dan wel eerlijk? Ik denk van wel. Bij een particuliere uitkering heb je vaak sollicitatieplicht en andere voorwaarden. Als ondernemer weet je dat het nou eenmaal anders is als je ziek wordt en ik heb er zelf geen problemen mee dat het een lening is. Ik vind het al lang fijn dat er iets bestaat om een ziekteperiode te overbruggen en als dat dat terugbetaald moet worden als de boel weer op de rit is, vind ik dat prima.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.