zelfdiscipline

Business | Zelfdiscipline? Zo doe je dat!

januari 27, 2020

Of je nou bezig bent met het opbouwen van een succesvolle blog of met het runnen van je lopende business; zelfdiscipline is belangrijk. In dit artikel deel ik wat tips om je zelfdiscipline te verbeteren.

Zelfdiscipline en lui zijn

Ik ben van nature best wel lui, ik ben van het type ¨minimale inzet en maximaal resultaat¨. Ik heb het geluk snel te kunnen werken en snel dingen door te hebben, daardoor kosten bijvoorbeeld nieuwe dingen leren en teksten schrijven me weinig moeite. Een handige eigenschap met de keerzijde dat ik nooit echt geleerd heb om discipline te hebben. Om een eigen bedrijf te beginnen en elke dag thuis te werken is zelfdiscipline echter vrij noodzakelijk en dat is ook echt iets wat ik heb moeten leren. Als deze mega luilak het kan, kan jij het ook.

Hou je doel voor ogen

Voor mij werkt het heel motiverend om goed aan mijn doel te blijven denken. Als je bijvoorbeeld rijk wilt worden of van je blog wilt kunnen leven, kijk dan naar mensen die dat al bereikt hebben en je zult merken dat dit stimulerend werkt. Zo vind ik Mascha van Beautygloss bijvoorbeeld niet geweldig maar zakelijk gezien wel een voorbeeld. Ik merk dat als ik haar vlogs kijk dat ze (ondanks de cringe) toch motiverend werken omdat zij het zakelijk zo lekker voor elkaar heeft. Bedenk je op de momenten dat je geen zin hebt waar je het voor doet en dat het nodig is om drempels over de gaan als je je doel wilt bereiken. Natuurlijk moet je je grenzen bewaken maar ik bedoel meer de drempels van ¨ik heb geen zin¨ en ¨ik wil Netflixen¨ over stappen.

Streng zijn voor jezelf

Het klinkt cliché maar als je snel afgeleid bent of gaat luieren dan is streng zijn voor jezelf noodzakelijk. Bedenk geen 20 excuses waarom je toch eventjes Netflix mag kijken maar spreek jezelf streng toe. Als je voor een baas werkt dan kun je (als het goed is) ook geen uur Outlander gaan zitten kijken midden op een werkdag. Natuurlijk mag je echt wel genieten van de voordelen die thuiswerken biedt, leer jezelf echter eerst discipline aan en niet eerst genieten.

Niet alles hoeft in één keer perfect

Als je gaat werken aan je zelfdiscipline, verwacht dan niet dat je in de eerste week al een perfect schema hebt en je totaal niet meer laat afleiden. Begin met jezelf kleine gewoontes aan te leren zoals bijvoorbeeld vaste werktijden, eerst je mail bijwerken of je bureau opruimen als je klaar bent.. Als één gewoonte goed gaat kun je er eentje toevoegen en zo bouw je langzaam aan je discipline.

Hou vol

Als je jezelf kleine gewoontes gaat aanleren, skip die dan niet maar hou ze vol. Als je ook maar één dag skipt dan zul je merken dat je een paar stappen achteruit doet. Maak de nieuwe gewoontes zo klein dat je eigenlijk nooit een excuus hebt om ze niet te doen. Consistentie is zo belangrijk!

Beloon jezelf

Beloof je zelf kleine beloningen als je bijvoorbeeld een dag of week goed gewerkt hebt. Het maakt niet uit wat, als het maar iets is wat motiverend werkt. Zo mag ik van mezelf na een week zonder ¨tussen-het-werk-door-Netflix¨ een bak Ben & Jerry´s kopen en die drang naar ijs is vaak sterker dan de afleiding.

Tot slot

Zelfdiscipline draait om dingen doen die je eigenlijk niet wilt (maar die wel moeten of goed voor je zijn) en om gewoontes. Door het grotere doel in gedachten te houden en met kleine stapjes te beginnen, ben je al een heel eind. Zelfdiscipline blijft ook bij mij een proces dat de ene week heel goed gaat en de andere week een stuk minder. Bij mij werkt streng zijn, doorpakken en belonen erg goed en als ik eenmaal weer in een flow zit, gaat het grootste gedeelte vanzelf.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.