0
tips tegen uitstelgedrag

Business | Tips tegen uitstelgedrag

september 10, 2024

We kennen het allemaal: je hebt een belangrijke taak die gedaan moet worden, maar toch blijf je het uitstellen. Misschien is het die ene deadline die steeds dichterbij komt of een project dat maar niet van de grond komt. Voor je het weet, zit je uren te scrollen op social media, je mailbox obsessief te checken, of gewoon niets te doen. Maar waarom stellen we eigenlijk uit? En belangrijker; hoe tackle je uitstelgedrag? In dit artikel uitleg over en tips tegen uitstelgedrag.

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag wordt vaak gezien als luiheid, maar de waarheid is dat het vaak veel dieper ligt. Uitstelgedrag is vaak een gevolg van:

  • Perfectionisme: De angst om niet goed genoeg te presteren kan ervoor zorgen dat je helemaal niet begint.
  • Overweldiging: Soms voelt een taak zo groot en complex dat je niet weet waar je moet beginnen.
  • Faalangst: De angst om te falen zorgt ervoor dat je het moment van starten blijft uitstellen.

Waarom uitstellen schadelijk kan zijn

Uitstelgedrag zorgt voor onnodige stress en kan je productiviteit flink verminderen. Wat vaak begint met een simpel excuus zoals “Ik doe het morgen wel”. Dit kan uitgroeien tot een hardnekkige gewoonte die je voortgang belemmert. De stress van onafgemaakte taken blijft op de achtergrond zeuren en belemmert je focus.

5 tips tegen uitstelgedrag

  1. Breek taken op
    Grote projecten kunnen overweldigend aanvoelen. Door ze op te delen in kleine, behapbare stappen, wordt de taak minder intimiderend. Begin bijvoorbeeld met het schrijven van een paar zinnen of maak een simpel plan.
  2. Stel een timer in
    Gebruik de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten gefocust aan een taak en neem daarna 5 minuten pauze. Het idee dat je maar een korte periode hoeft te werken, maakt de drempel om te beginnen vaak lager. Wil je wat meer begeleiding dan enkel de timer van je telefoon? Via Youtube vindt je leuke begeleidende video’s met bijvoorbeeld (mijn persoonlijke favoriet) achtergrondgeluiden vanuit de Harry Potter films.
  3. Maak een duidelijke planning
    Zet je taken op een to-do lijst met prioriteiten. Zo kun je direct zien wat het belangrijkste is en hoef je niet na te denken over wat je eerst moet doen. Door taken een vaste plek op je dag te geven, creëer je routine.
  4. Begin met de moeilijkste taak
    Dit klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar door de meest uitdagende taak als eerste te doen, voelt de rest van de dag een stuk lichter. Dit heet ook wel de ‘Eat That Frog’ methode: als je de grootste ‘kikker’ eerst opeet, is de rest van de dag makkelijker te behappen.
  5. Vergeet jezelf niet te belonen
    Heb je een taak voltooid? Beloon jezelf! Dit kan iets kleins zijn zoals een kop koffie, een korte wandeling of een aflevering van je favoriete serie. Positieve bekrachtiging helpt om uitstelgedrag in de toekomst te verminderen.

Tips tegen uitstelgedrag: tot slot

Uitstelgedrag is een uitdaging waar velen van ons mee worstelen, maar het is zeker te overwinnen. Door het herkennen van de oorzaak van je uitstelgedrag en door middel van praktische strategieën zoals het opdelen van taken en het stellen van korte deadlines, kun je meer controle krijgen over je tijd en productiviteit. Als je als ondernemer iets wilt bereiken; zul je daar voor moeten werken. Hou, ook als je geen zin of energie hebt, altijd je doel voor ogen. Als je weet waar je het voor doet, is het makkelijker om er daadwerkelijk mee te beginnen.

Nu is het tijd om die ene taak aan te pakken! Geen uitstel meer, begin vandaag.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Merle Hebing

    Ik heb gelukkig niet heel vaal hier last van. De tips zijn wel heel fijn.

    september 12, 2024 at 9:47 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.