online ondernemen

Business | Online ondernemen? Maak gebruik van je kennis!

oktober 7, 2020

Een aantal jaar geleden begon ik door mijn gezondheid noodgedwongen met online ondernemen. Ik blogde al langer maar had het door werk en studie nooit heel serieus aangepakt. Al snel merkte ik dat ik het fantastisch vond om ondernemer te zijn en dat ik het een leuke uitdaging vond om online mijn inkomsten te moeten vergaren. In dit artikel vertel ik je meer over online ondernemen en hoe jij je eigen kennis in kunt zetten om ook geld te verdienen op het internet.

Kennis delen

Wat ik voornamelijk doe op het internet is mijn kennis delen. Ik deel mijn kennis over online ondernemen, bloggen, passief inkomen en Instagram. Mijn kennis heb ik opgedaan door ruim 10 jaar ervaring en héél veel onderzoeken, cursussen en literatuur; dat is dus best wel wat waard. Vooral op het gebied van Instagram merk ik dat ondernemers iets aan mij hebben en graag betalen voor die kennis. Je kennis delen kan je dus geld opleveren, ongeacht waar die kennis over gaat. Als je ook online geld wilt verdienen met wat jij weet, kijk dan eens naar onderwerpen waarvan jij denkt dat je meer weet dan de gemiddelde mens. Hoe zou je dat om kunnen zetten in een verdienmodel? Mensen Googlen continu en willen nou eenmaal dingen leren; naar kennis is dus altijd vraag! Hier onder geef ik een aantal voorbeelden van het omzetten van die kennis naar een product dat je kunt verkopen of eventueel gratis aan kunt bieden aan je lezers. Zo zijn mijn artikelen en bepaalde downloads bijvoorbeeld gratis maar vraag ik wel geld voor mijn e-books, programma´s en begeleiding.

Visuals

Visuals zijn populair. Dit zijn plaatjes die je kunt ontwerpen in bijvoorbeeld Canva waarop informatie te zien is. Als je een beetje handig bent met ontwerpen, kun je visuals zo gek maken als je zelf wilt. Sommige mensen delen alleen één zin en sommige mensen maken hele schema´s; alles kan. Inspiratie nodig? Zoek eens op Pinterest naar ¨visual¨ of ¨infographic¨, eventueel gevolgd door jouw onderwerp. Ik doe hier zelf niks mee maar het zijn leuke plaatjes om te delen op social media. Op deze manier laat jij je doelgroep zien wat je in huis hebt en maak je ze wellicht nieuwsgierig naar jouw betaalde aanbod. Leuke voorbeelden:

E-book

Een e-book schrijven is een ontzettend leuke manier om jouw kennis aan te bieden. Een e-book is relatief makkelijk te maken in bijvoorbeeld Canva, het kost alleen tijd, en is toegankelijk voor je doelgroep. Een aantal tips voor het maken van een e-book:

 • Niet goed met ontwerpen? Gebruik een template om te voorkomen dat het geheel rommelig wordt.
 • Schrijf de opbouw/hoofdstukken eerst uit in Word. Zo zie je of alles een beetje klopt en kun je makkelijk schuiven zonder gerommel en gesleep in Canva.
 • Hou je bij je punt en probeer te veel overbodige informatie te skippen.
 • Maak je e-book niet te duur. Natuurlijk hoef je geen €5 te vragen voor een boek van 40 pagina´s maar ik zie regelmatig e-books voorbij komen van tientallen euro´s en dat vind ik het persoonlijk (meestal) niet waard.

Wil je meer lezen over hoe je een e-book maakt? Ik schreef er dit artikel over.

Online cursus

Een online cursus is een fijne manier om al jouw kennis te bundelen tot een vorm waar mensen actief mee aan de slag kunnen. Op dit moment ben ik bezig met het maken van een online cursus en vooral nog in de oriëntatie fase. Er zijn ontzettend veel programma´s te vinden waarin je een cursus kunt maken maar een aantal punten zijn wat mij betreft belangrijk:

 • Hou je wederom aan een logische opbouw.
 • Zorg voor goed geluid, huur desnoods een microfoon. Als je slecht verstaanbaar bent, valt je volledige cursus in het niet.
 • Kijk of je écht wat te bieden hebt waar je deelnemers mee aan de slag kunnen. Als dat niet het geval is, kun je je kennis wellicht beter in één van de andere vormen delen met je doelgroep.

Online cursussen worden momenteel ook veel aangeboden via Instagram, er wordt dan een gesloten account aangemaakt waar alleen de deelnemers op kunnen. Leuk platform om op die manier te gebruiken én fijn dat het als maker gratis is. Zelf denk ik dat ik toch voor een programma ga voor mijn cursus maar sluit Instagram nog niet volledig uit. Ik zit nog in de oriëntatie fase dus kan je nog niet vertellen wat het beste bevalt maar bij deze een aantal sites waar je een online cursus kunt maken.

Ik volgde zelf onlangs een cursus over affiliate marketing en dat vond ik een aanrader! Fijne, duidelijke cursus waar iedereen die meer wilt doen met affiliate marketing en passief inkomen veel aan zal hebben! De cursus is hier te vinden, als je via mijn link je aankoop doet, krijg ik commissie en dat vind ik uiteraard fijn!

Webinar

Webinars worden veel gegeven met als onderliggend doel uiteindelijk iets te verkopen. De host deelt in de gratis webinar wat handige kennis om de deelnemers vervolgens door te verwijzen naar bijvoorbeeld een betaalde cursus of programma als ze meer kennis willen. Met een webinar maak je mensen als het ware nieuwsgierig en laat je zien wat jij te bieden hebt. Een goede webinar kost erg veel tijd om te maken dus is in mijn ogen vooral rendabel als je echt een wat hoger geprijsd aanbod hebt om verder aan te bieden. Ik kan bijvoorbeeld wel dagen in één webinar steken en daarin mensen doorverwijzen naar mijn e-books van €10 per stuk (inclusief BTW, belastingen en andere kosten) maar dan moet ik er wel héél veel verkopen, wil dat rendabel zijn. Ik wil ooit wel een webinar maken omdat het me leuk lijkt en ik altijd nieuwe dingen wil proberen en leren maar voor nu staat het nog niet op de planning. Een webinar is een live evenement maar de bijbehorende tekst en slides zul je uiteraard wel moeten voorbereiden. Via Google zijn er talloze aanbieders te vinden, afhankelijk van hoe klein of hoe uitgebreid je het wilt doen. Ik ga hier bewust geen voorbeelden noemen omdat ik nul ervaring heb en mijn eerste indruk is dat het echt maatwerk is.

Blogs

Een blog is natuurlijk een perfecte manier om je kennis te delen via artikelen. In een blog kun je veel informatie kwijt en inspelen op waar jij denkt dat mensen naar zoeken op Google. Het leuke aan een blog is dat (bijna) alles mogelijk is. Je kunt je eigen onderwerp kiezen, je eigen lay-out en zo veel of zo weinig schrijven als je zelf wilt. Een blog is wat mij betreft een hele goede basis om te beginnen met het delen van je kennis. Je kunt er een publiek mee opbouwen dat wellicht later ook geïnteresseerd is in producten die je aan gaat bieden. Mijn blog is zelfs de bron van mijn bedrijf. Ik merkte jaren geleden dat ik veel vragen kreeg over bloggen en ben toen ¨Blog Academy¨ artikelen gaan schrijven waarin ik mijn kennis over bloggen deelde. Dit groeide al snel uit tot advies over alles wat met online ondernemen te maken heeft!

Social Media Posts

Wellicht ben je niet zo´n schrijver, dan kan. Er zijn ook mensen die hun kennis delen via social media, laten we Instagram als voorbeeld nemen. Ze plaatsen dan een mooie foto, bijvoorbeeld van zichzelf en schrijven in de tekst informatie en delen hun kennis. Dit wordt vooral veel gedaan door coaches die uiteindelijk iets willen verkopen maar het is wederom een leuke manier om mee te beginnen of als ondersteuning. Je kunt in die posts een in inkijkje geven in wat jij allemaal kunt zodat mensen wellicht doorklikken naar jouw website en producten.

Mijn kennis

Mijn kennis ligt dus voornamelijk op het gebied van online ondernemen. Ik begon er noodgedwongen mee maar het is oprecht mijn passie en ik ben elke dag bezig met nieuwe dingen leren, onderwerpen uitpluizen en onderzoeken wat wel en niet werkt. Mijn eigen kennis deel ik op de volgende manieren.

Artikelen

Ik schrijf artikelen zoals deze waarin ik je leer hoe je gebruik kunt maken van je kennis om online geld te verdienen. Die artikelen kunnen heel algemeen zijn maar ook heel specifiek één vraag beantwoorden. Een aantal voorbeelden:

E-books

Afgelopen voorjaar begon ik met het schrijven van mijn eerste e-book, puur omdat ik de behoefte had om mijn kennis te bundelen. Ik schreef het e-book ¨Blog Academy¨ waarin ik heel veel kennis deel over bloggen, online ondernemen en Instagram. De naam is achteraf niet handig gekozen maar koos ik vanwege de rubriek op mijn blog. Het laat de mogelijke koper denken dat het alleen over bloggen gaat maar dat is verre van het geval. Gelukkig laat niet iedereen zich afschrikken want er zijn inmiddels al bijna 1000 exemplaren verkocht! Over Instagram was ik nog niet uitgeschreven en mijn tweede e-book werd dan ook ¨Instagram Academy¨, een e-book vol tips op het gebied van Instagram met veel praktische en makkelijk toepasbare tips. Update maart 2022: Beide e-books zijn op dit moment niet meer te koop maar er volgt snel wat nieuws!

Groeiprogramma en Adviesgesprek

Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer vragen in mijn inbox en merkte ik dat ik vaak uren kwijt was aan mensen helpen en begeleiden. Daar mocht wat mij betreft wel wat tegenover staan en daarom ontwikkelde ik mijn diensten waarmee ik me volledig specialiseerde op het begeleiden van anderen die ook willen bloggen of op een andere manier online willen ondernemen.

Gratis downloads

Omdat je soms niet genoeg hebt aan kennis maar gewoon een concreet voorbeeld wilt hebben, heb ik twee gratis downloads op mijn site die dagelijks nog veel aangeklikt worden. Wil je een factuur versturen maar weet je niet waar die aan moet voldoen? Dan vind je in dit artikel een gratis voorbeeld. Sta je nog niet ingeschreven bij de KVK maar heb je wel een betaalde samenwerking? Dan heb je een kwitantie nodig en die is hier te vinden.

Social Media Beheer

Tijdens het begeleiden van ondernemers kwam ik er achter dat veel mensen geen zin of tijd hebben om veel bezig te zijn met social media. Begrijpelijk want iedereen focust zich liever op leuke dingen en zaken waar ze goed in zijn. Begrijpelijk maar ook lastig omdat veel tijd investeren essentieel is om te kunnen groeien op social media. Ik ben hierom social media beheer uit handen gaan nemen van bedrijven en biedt deze dienst met veel plezier aan. Ik vind het leuk om te doen en de bedrijven zien veel resultaat. Mocht je hier interesse in hebben; stuur dan even een mailtje naar info@miratells.nl

Tot slot

Dit artikel is gericht op online ondernemen en dus geld verdienen. Geld verdienen is leuk maar niet het belangrijkste om vanuit te gaan als je je bedrijf vorm gaat geven. Ik denk dat je dit werk alleen maar vol kunt houden als je oprecht affiniteit hebt met het onderwerp en het leuk vindt om je er dagelijks mee bezig te houden. Natuurlijk ben je niet het Leger des Heils en hoef je niet gratis te werken, kijk echter ook altijd naar het plezier. Wat vind je leuk om te doen, welke kennis wil je graag delen en waar kun jij mensen mee helpen? Combineer dat met iets wat je kunt verkopen, dan ben je wat mij betreft goed bezig.

Ben jij bezig met online ondernemen?

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Anne

  Ja, ik ben er steeds meer mee bezig. Door het bloggen, maar sinds corona ook door het geven van online zanglessen, workshops en optredens én de verkoop van mijn ebook.

  Ik vind het echt leuk om te doen, maar ben gelukkig ook dol op techniek en kabeltjes en dergelijke 🙂

  oktober 7, 2020 at 2:13 pm Reply
 • Anna

  Wat een tof artikel! Leuk om te lezen hoe jij online ondernemen aanpakt en wat je allemaal aanbiedt :D. Je e-books zien er echt heel tof uit.

  oktober 8, 2020 at 10:11 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel!

   oktober 13, 2020 at 8:30 am Reply
 • Boeken over ondernemen: 4 tips

  […] je graag een boek over ondernemen? In dit artikel deel ik 4 boeken over ondernemen die ik zelf graag zou willen […]

  november 23, 2022 at 7:50 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.