hoe word je influencer

Business | Hoe word je influencer?

september 3, 2020

Hoe word je influencer? Deze vraag krijg ik op sommige dagen wel 10x in mijn mailbox. In dit artikel geef ik antwoord op die vraag en vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken.

Wat doe je als influencer?

Als influencer ga je, héél zwart-wit gezegd, mensen beïnvloeden. Je laat producten zien die je mooi of fijn vindt en je volgers willen daardoor die producten misschien wel kopen en dat maakt influencers interessant voor bedrijven. Er zijn ook influencers die alles laten zien wat ze krijgen of waar ze voor betaald krijgen maar dat vind ik zelf niet zo handig omdat het ongeloofwaardig overkomt dat je bijvoorbeeld elke week een nieuwe lievelingsshampoo hebt. Als influencer maak je dus mooie foto´s of filmpjes om je volgers te inspireren. Dit hoeft dus niet per se in samenwerking met bedrijven te zijn, veel mensen vinden het ook gewoon leuk om hun creativiteit, passie of boodschap te delen. Omdat die samenwerkingen met bedrijven wel de reden zijn dat veel jongeren influencer willen worden, hou ik die insteek aan in mijn artikel.

Hoe word ik influencer?

Elke dag, zeker als ik een samenwerking post, krijg ik deze vraag in mijn DM op Instagram. Ik snap de vraag want het ziet er natuurlijk geweldig uit om mooie spullen te krijgen zonder dat je daar voor hoeft te betalen. Het valt me echter op dat, vooral hele jonge, mensen denken dat je vandaag kunt beslissen om influencer te worden en het dan morgen bent; dat is niet zo. Het is niet iets dat je van de één op de andere dag kunt besluiten te worden. Als je 100 volgers heb en alleen je moeder je foto´s liket, ben je natuurlijk niet interessant voor een bedrijf; je hebt dus veel volgers nodig. Influencer word je onder andere door regelmatig mooie foto´s te plaatsen op social media. Zomaar elke dag een selfie plaatsen, werkt meestal niet. Denk maar eens na over de accounts die jij graag volgt. In de meeste gevallen zullen die mooie creatieve foto´s plaatsen, uitblinken met hun persoonlijkheid of een bijzondere boodschap hebben. Met alleen volgers ben je er overigens nog niet want bedrijven vinden het ook fijn als die volgers lekker actief zijn met liken en reageren.

 

Hoe lang duurt het voordat ik spullen krijg en geld verdien?

In veel gevallen maanden of eerder jaren. En in die tijd is het dan noodzakelijk dat je zeer regelmatig (bijna elke dag) mooie content plaatst.

Lastiger dan je denkt

Instagram is anders dan ¨vroeger¨. Door het algoritme moet je om te groeien met ontzettend veel dingen rekening houden en ben je er vaak nog niet met alleen maar mooie foto´s. Influencer worden is niet iets wat je ¨zomaar even doet¨, er gaat heel veel tijd in zitten. Je moet leren fotograferen, creatieve dingen bedenken en rekening houden met het veranderende algoritme. Ook zul je moeten leren hoe samenwerkingen gaan, hoe je belastingaangifte doet en hoe je omgaat met kritiek.

Vergis je niet; gratis is niet gratis

Vergis je overigens niet in die ¨gratis¨ spullen. Met goede content ben je echt wel even bezig, soms uren. Betaald krijgen met een shampoo of telefoonhoesje is de eerste paar keer leuk. Uiteindelijk kun je er niet je huur en je boodschappen mee betalen. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die gaan voor ¨snelle exposure¨ en minder waarde hechten aan mooie en creatieve foto’s. In die gevallen is een eenvoudige selfie vaak genoeg. Er zijn ¨influencers¨ die het hartstikke leuk vinden om even gauw een foto te maken in ruil voor een telefoonhoesje. In mijn ogen zijn dit niet de mensen die consequent grotere betaalde samenwerkingen gaan krijgen. Als ik kijk naar goede influencers, zijn dit doorgaans hele creatieve mensen met een passie voor het maken van content. Bedenk dus ook of je het leuk vindt om te fotograferen en ideeën te bedenken en laat je niet alleen lekker maken door mooie spullen want je wilt toch wat eten en je huis kunnen betalen.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er, zoals altijd, uitzonderingen. Sommige mensen gaan viral of worden door bijvoorbeeld door een tv optreden ineens heel populair. Dit zijn doorgaans mensen die voor een korte tijd héél populair zijn en dan weer van de radar verdwijnen. Ook zijn er mensen die helemaal niet goed zijn in fotografie maar toch heel veel volgers hebben. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze een interessant uiterlijk hebben, een bijzondere boodschap uitdragen of een hele specifieke doelgroep hebben. Er zijn áltijd uitzonderingen en die zijn onmogelijk allemaal te benoemen in dit artikel. Het belangrijkste is om jezelf te blijven, creatief te zijn en te kijken naar wat jou uniek maakt ten opzichte van alle anderen.

Zie ik mezelf als influencer?

Deels. Ik doe natuurlijk ontzettend veel online en mijn Instagram account is daar een onderdeel van. Ik vind het echter soms wel vervelend als mensen zeggen dat ik ¨alleen maar¨ influencer ben. Niet dat er iets mis is met mensen die alleen zo hun geld verdienen maar ik doe zo veel meer dan alleen ¨leuk zijn¨ op Instagram dat ik het wat kleinerend over vind komen. Ik krijg leuke pakketjes en verdien een deel van mijn inkomen met Instagram. Echter is het in mijn gehele bedrijf maar een klein gedeelte.

Tot slot

De vraag ¨hoe word je influencer?¨ is dus niet eenvoudig te beantwoorden omdat het niet iets is wat je in een paar dagen even regelt. Kort samengevat is het een kwestie van veel tijd investeren, kwaliteit leveren en volhouden. Ik denk dat vooral jonge mensen grote namen online zien met dure auto´s en mooie huizen en zich niet beseffen (dat is niet erg uiteraard) wat het precies inhoudt. Influencer zijn is hard werken en er komt veel meer bij kijken dan alleen even een leuke selfie in de spiegel maken.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Agnetha

  Leuke blog weer meid!!

  september 3, 2020 at 1:19 pm Reply
 • Anna

  Leuk om te lezen en ik ben het helemaal met je eens!

  september 4, 2020 at 9:15 am Reply
 • gea

  Leuk om te lezen. Ik ben het zeker met je eens.

  september 5, 2020 at 5:02 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.