goede blog

Business | Zo schrijf je een goede blog die gevonden wordt via Google

mei 11, 2022

Een verhaaltje typen kan iedereen maar een goede blog en vindbaar artikel schrijven is nog best een kunst. Schrijven en SEO vergt oefening, kennis en leermomenten. In dit artikel deel ik een aantal tips om jouw artikelen goed en vindbaar te maken.

Spelling & grammatica

Iedereen, ook ik maakt wel eens fouten. Een fout in een artikel is geen ramp; let er echter wel op of het niet te veel wordt. Mensen haken nou eenmaal af als je grammatica niet klopt, je schrijfstijl slecht is of je veel spel- en typefouten maakt. Een slechte tekst leest gewoon niet lekker. Is dat iets waar je nog in kunt groeien? Ga dan lekker oefenen, controleer jezelf dubbel en schakel hulp in. Je kunt hulp van anderen vragen maar bijvoorbeeld ook video’s kijken rondom taal of jezelf beter aanschrijven met boeken. Op bol.com hebben ze heel veel leuke boeken om je te ondersteunen met schrijven. Lees je sowieso artikelen altijd na, hardop (in je hoofd) om jezelf te controleren. Op deze manier kun je spelfouten corrigeren en merk je ook of een tekst lekker loopt. Natuurlijk is er ook altijd persoonlijke voorkeur; de één zal mijn schrijfstijl fijn vinden terwijl de ander liever wat anders leest.

Spreken is nog geen schrijven

Bij veel bloggers lees ik dat ze schrijven zoals ze praten. Het is super als je persoonlijkheid terug te lezen is in je schrijfstijl maar schrijven is iets heel anders dan spreken. Mensen luisteren nou eenmaal anders dan ze lezen. Probeer niet precies te schrijven zoals je praat want dat leest doorgaans niet lekker. Deze fout voorkom je wederom door je artikelen goed hardop na te lezen en kritisch naar je eigen teksten te luisteren.

Opbouw

Een artikel leest lekkerder en een verhaal is logischer als er een begin, midden en einde is. Daarnaast is het SEO technisch (= vindbaarheid) ook nog eens veel beter om je artikel te verdelen met tussenkopjes. Introduceer je onderwerp dus altijd, al is het maar kort, en schrijf na je inhoud nog wat afrondende zinnen. Het hoeft niet eens heel uitgebreid, als de lezer maar het gevoel heeft een begin en einde rondom je artikel te lezen.

Informatie

Schrijf je een informatief artikel, controleer dan of je geen informatie vergeet. Regelmatig lees ik reviews waar nergens informatie te vinden is over verkooppunten of prijzen en dat is zonde. Geef alle informatie die je zelf ook zou willen lezen rondom een onderwerp en zorg dat de lezer niet met allerlei vragen achterblijft. Zeker qua affiliate marketing is dit een hele belangrijke. Je wilt de laatste bron zijn voordat de lezer tot aankoop overgaat. Als ze nog naar een andere bron gaan voor aanvullende informatie, loop jij je commissie mis. Weet je iets niet? Geen probleem. Als je het echt nergens kunt vinden, vertel dan gewoon dat je het niet weet, zo blijft het artikel voor de lezer logisch. Leef je dus in in je lezer en bedenk welke vragen deze zou kunnen hebben en kom daarin tegemoet.

De kunst van het weg laten

Je kunt echter ook te veel informatie geven en voor veel mensen is het lastig om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. We hoeven niet letterlijk elk detail te weten en het blijft een artikel, geen boek. Check bij het geven van informatie dan ook of de informatie wel relevant is en wees niet bang om dingen te schrappen. Ja, de lezer moet niet met vragen achterblijven maar hou het absoluut relevant.

Van de hak op de tak

Variatie in een artikel is top maar het moet niet over te veel onderwerpen door elkaar heen gaan. Blogs worden doorgaans snel gelezen en zijn hapklare stukjes informatie. Hou het hierom kort, duidelijk en relevant. Merk je dat je te veel gaat uitweiden en van je onderwerp afwijkt? Deel je artikel dan op in meerdere artikelen met elk hun eigen onderwerp. Sowieso een goed idee want dan heb je weer extra onderwerpen om over te schrijven én extra zoekwoorden om je artikelen mee te optimaliseren.

Vindbaarheid

Als je een leuk artikel hebt geschreven, wil je waarschijnlijk ook dat deze gelezen wordt. SEO is extreem belangrijk als je wilt dat je artikel gevonden wordt via Google. Je kunt hiervoor het beste de gratis YOAST plugin downloaden, deze helpt je bij de stappen van SEO. Let wel op; als je de verkeerde zoekwoorden kiest, optimaliseer je je artikel dus voor het verkeerde zoekwoorden en wordt je niet gevonden door de juiste mensen. Besteed dus pas tijd en aandacht aan optimaliseren als je je verdiept hebt in zoekwoorden (ik kan je hier zeker bij helpen in een Adviesgesprek).

Tot slot

Vind je schrijven lastig? Geen probleem, we zijn allemaal ergens beginnen. Schrijf en oefen veel, vraag mensen om eerlijke feedback en kijk hoe je jezelf kunt verbeteren. Als ik nu oudere artikelen lees van mezelf, lach ik me stuk om hoe slecht die geschreven zijn en ook bij recentere artikelen gaat het de ene dag een stuk beter dan de andere. Niet te streng zijn voor je zelf dus maar jezelf verbeteren, oefenen en blijven leren; zo creëer je een goede blog. Als je fouten ziet als iets om van te leren; faal je nooit.

Wil je meer leren over bloggen en jouw blog een mega boost geven? Meld je dan aan voor mijn Boost je Blog training en werk samen met mij aan jouw blog als volledige inkomstenbron.

*Dit artikel bevat affiliate links.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.