ebook maken

Business | Een e-book maken? Zo doe je dat!

mei 15, 2020

Sinds ik mijn eigen ebook heb uitgebracht, krijg ik talloze vragen van mensen die ook een e-book willen schrijven. Uiteraard inspireerden die vragen mij weer tot een artikel dus bij deze!

Waar moet ik over schrijven?

Schrijf over iets dat je leuk vindt maar ook over iets waarmee je wat te bieden hebt. Is het doel van je e-book mensen vermaken, geld verdienen, iets leren of wat anders? Door je doel te bepalen, komt je onderwerp dichterbij. Het leuke aan een ebook is dat alles mag. Bedenk je bij het kiezen van je onderwerp wel dat je (waarschijnlijk) ook wilt dat mensen het gaan lezen en dat ze je moeten ¨vertrouwen¨ met betrekking tot dit onderwerp. Zo kreeg ik te horen dat iemand naar aanleiding van mijn e-book ook wilde gaan schrijven over Instagram tips. Heel leuk idee, veel succes, maar deze persoon had 500 volgers, dat is dan niet iemand waarvan veel mensen tips zullen aannemen. Ik kan bijvoorbeeld wel een hardloopgids gaan schrijven of een boek met make-up tutorials maar iedereen die mij volgt weet dat dat geen punten zijn waarin ik uitblink. Kies dus iets wat bij je past en waarvan het geloofwaardig is dat je er kennis over hebt.

Hoe zit het met het ontwerp?

Als je op internet zoekt naar ¨ebook schrijven¨ vind je talloze betaalde programma´s, deze heb je in mijn ogen niet nodig. Met Canva kun je gratis prachtige ebooks maken en alles precies zo inrichten als jij dat wilt. Als je, net als ik, niet heel goed bent in zelf ontwerpen, zoek dan naar een ¨free ebook template¨ en je vindt er een aantal. Ik gebruikte zelf die van SuperTiny en ben daar zeer tevreden over. Als je gebruik maakt van een gratis template; lees wel altijd goed wat de voorwaarden daarvan zijn.

Hoe zit het met schrijven?

Ik ben een makkelijke schrijver maar niet bij iedereen komen de hoofdstukken vanzelf op papier. Er zijn eigenlijk twee manieren (die ik fijn vind) om te gaan schrijven:

 • Schrijf alles op wat zich in je hoofd bevindt en maak er daarna een logische volgorde van.
 • Bedenk je onderwerpen/hoofdstukken vooraf en ga die invulling geven.

Welke manier fijn is hangt van jezelf af en van het onderwerp. Met mijn eerste ebook ging ik voor de eerste manier, bij mijn tweede ben ik veel meer op de tweede manier bezig.

Waar kan ik mijn e-book verkopen?

Ik had natuurlijk al een shop op mijn website maar dat is niet per sé noodzakelijk. Je kunt WooCommerce op je site installeren maar dat is best een heftige plugin, voor alleen één ebook zou ik dat dus niet doen. Je kunt je boek gaan verkopen via Etsy en bijvoorbeeld een linkje naar die pagina op je site zetten. Een andere optie is om een shop te vinden die je e-book voor jou wilt verkopen. Ik zou dat bijvoorbeeld best doen als het ebook in mijn straatje past maar er zijn ook shops die zich volledig op het verkopen van e-books richten. Je draagt dan een klein percentage af maar maakt ook gebruik van het bereik van zo´n winkel. Je kunt ook werken met betaalverzoeken en ebooks mailen alleen dat is nogal veel gedoe qua werk én qua administratie.

Wat kan ik er voor vragen?

Dit vond ik zelf best een lastige. Ik wilde graag wat verdienen maar vond het ook belangrijk dat mijn ebook betaalbaar was. Ik vraag zelf voor bijna 40 pagina´s informatie €10, daar hou ik onder de streep ongeveer de helft van over. Bedenk je dus dat een e-book voor een paar euro verkopen leuk is, alleen dat je er dan niet echt aan verdient. Hierbij ga ik er even vanuit dat je je ebook zakelijk verkoopt en belasting moet afdragen. Duurder verkopen kan ook, echter denk ik dan dat je in de meeste gevallen minder verkoopt omdat er zo veel aanbod is.

Tot slot

Een ebook schrijven is geweldig. Ik had me vooraf voorgenomen dat het om het maken ging en om het leren. Natuurlijk was ik teleurgesteld geweest als ik niks had verkocht maar daar had ik dan vast wel weer van geleerd. Ik vond het zo leuk om al mijn kennis te bundelen in een boek en bij elke verkoop doe ik het liefst een dansje. Geniet dus ook van het proces, maak er wat moois van waar je trots op bent.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Bettie

  Ik zou zeker in de toekomst een e-book willen schrijven. En vind 10 euro ook een mooie prijs voor e-book. Tenzij het echt een dik e-book wordt.

  mei 16, 2020 at 7:34 pm Reply
 • tessa

  Heel leuk om te lezen. Ik heb vandaag mijn eerste ebook door gestuurd naar mensen die hier interesse in hadden. Aangezien ik nog beginnend blogger ben en het mijn eerste ebook is heb ik gekozen om een open tikkielink toe te voegen. Niemand verplicht tot betalen en toch een beetje verdiend.

  Ik hoop in de toekomst meer ebooks te schrijven.

  mei 27, 2020 at 8:29 pm Reply
 • Online ondernemen en geld verdienen? Maak gebruik van je kennis!

  […] je meer lezen over hoe je een e-book maakt? Ik schreef er dit artikel […]

  november 8, 2022 at 2:51 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.