van je blog je werk maken

Business | Van je blog je werk maken? Zo doe je dat!

november 25, 2022

Naast dat bloggen een ontzettend leuke hobby is, kun je ook van je blog je werk maken. Je blog omzetten naar een betaalde baan is qua werkzaamheden niet moeilijk, het kost vooral heel veel tijd en inzet. In dit artikel leg ik uit hoe je van je blog je werk kunt maken.

Wees realistisch over je planning

Van je blog je werk maken kost tijd en die tijd moet je natuurlijk wel hebben. Als jij het heel belangrijk vindt om elke avond met vrienden af te spreken en dat niet wilt inleveren om aan je bedrijf te werken is daar niks mis mee maar dan kun je dat beter van te voren bedenken en niet als je al veel moeite hebt gedaan om een blog te starten. Kijk wat jij belangrijk vindt in je leven, kijk naar hoe veel tijd je hebt en wat je daarvan wilt en kunt investeren in een blog. Ik heb jarenlang 7 artikelen per week geschreven naast een studie, stage en een bijbaan; dat raad ik je niet aan. Het heeft me wel gebracht waar ik nu ben maar het heeft me ook ontzettend veel gekost. Kijk dus realistisch naar je planning en welke ruimte je hebt om daadwerkelijk iets op te gaan bouwen.

Zorg voor een goede website

Zorg dat je website vanaf het begin af aan goed is. Als je er geen verstand van hebt; less is more. Vermijd drukke ontwerpen; die ogen al snel rommelig als ze niet perfect zijn uitgevoerd. Ga direct voor een eigen domeinnaam (mijn host) en zorg dat je website past bij wat jij als bedrijf wilt uitstralen. Ik schreef het al eerder; als je geen geld hebt voor een ontwerper, kom je met een template van een paar tientjes al een heel eind. Wanneer je dit niet wilt investeren, is een bedrijf opzetten wellicht niks voor jou. Heb je het geld niet; maak dan een plan hoe je er voor kunt sparen.

Maak gebruik van je kwaliteiten

Er zijn ontzettend veel bloggers op de wereld en het heeft geen nut om iemand anders na te doen. Jij hebt eigen kwaliteiten en talenten en maak daar ook gebruik van. Misschien kun je wel prachtig tekenen en kun je je eigen illustraties maken voor bij je blog, misschien weet je heel veel over belasting en administratie en kun je daar artikelen over schrijven? Kijk naar wat jou uniek maakt, naar wat je leuk vindt en naar waar je goed in bent en verwerk dat in je blog.

Bedenk welk verdienmodel bij jou past

Als je van je blog je bedrijf wilt maken, zul je geld moeten verdienen en dat kan op verschillende manieren. Bedenk welk verdienmodel bij je past en welke manier jij leuk vindt om uit ge gaan voeren. Een aantal voorbeelden om geld te verdienen via je blog:

 • Betaalde artikelen
 • Banners
 • Affiliate marketing
 • E-books verkopen
 • Abonnementen verkopen
 • Diensten verkopen

Als beginnende blogger met geen specifieke expertise zou ik me vooral richten op betaalde artikelen en affiliate marketing, dat is in mijn ogen dan de meest efficiënte manier om geld te verdienen. Heb je wel een specifieke expertise? Kijk dan of je deze om kunt zetten in een dienst, product of e-book! Let op; bedenk wel of je echt die expertise hebt. Ik zag laatst iemand die net was begonnen met bloggen, diensten verkopen waarin ze advies gaf over hoe je het beste kunt bloggen. Nou zeg ik niet dat ze daar niks vanaf weet maar iemand die een paar maanden blogt, zie ik zelf niet direct als expert omdat er bij bloggen één ding het belangrijkst is; je leert door ervaring. Kijk dus of je voldoende expertise hebt en of je jezelf ook kunt verkopen, kun je aan mensen uitleggen waarom juist jij die expertise hebt?

Stel je niet afwachtend op

Ga niet afwachten tot de lezers op je blog komen of tot bedrijven je benaderen voor een samenwerking. Promoot je blog overal, zet in op SEO en zorg dat zo veel mogelijk mensen weten dat jouw blog bestaat. Als je een tijdje bezig bent en een mooie aantal artikelen online hebt staan, benader dan zelf bedrijven of ze willen samenwerken. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Wees terughoudend tegenover ¨gratis¨ spullen

Als beginnende blogger kan het ontzettend verleidelijk zijn om ¨ja¨ te zeggen op zogenaamde ¨gratis¨ spullen. Ik zeg bewust ¨gratis¨ omdat ik een fles shampoo waar je een halve dag voor moet werken (goede foto´s maken en een review schrijven) niet gratis vind. Als je baas zou zeggen dat je voortaan naar kantoor moet komen in ruil voor een doos spullen in plaats van je salaris, dan is de lol daar na twee dagen toch ook wel vanaf? Ik zeg niet dat je helemaal niks moet doen in ruil voor spullen, zeker in het begin kan het een goede manier zijn om artikelen op te bouwen en te oefenen met reviews. Wees er echter wel voorzichtig mee en bedenk of de spullen de tijd die je in het artikel gaat steken waard zijn, als je 4 uur bezig bent, kun je die fles shampoo beter zelf kopen. Zaken als foto´s op hout, canvas, telefoonhoesjes en andere dingen die (sorry) totaal niet interessant zijn om in een review terug te zien, zou ik sowieso meteen al skippen. Die familiefoto op canvas staat vast prachtig in je huis maar is het voor je lezers van toegevoegde waarde om die te zien?

Doe ik dan nooit een barter deal?

Een barter deal is een deal waarbij je spullen krijg in ruil voor een artikel en ook ik doe dit na 8 jaar bloggen heel soms ook. Ik maak bij een barter deal verschillende afwegingen:

 • Hoe veel is het product waard en hoe veel tijd ben ik kwijt aan het artikel?
 • Is het een product dat ik zelf ook zou kopen?
 • Wat hebben mijn lezers aan het artikel?
 • Is het een product waar veel naar gezocht wordt op Google?
 • Kan ik op een andere manier geld verdienen via dit artikel?

Al deze vragen bij elkaar maken in 90% van de gevallen dat mijn antwoord “nee” is. Er zijn merken en producten waar ik wel graag een uitzondering voor maak en op deze manier werkt dat voor mij prima. Het klinkt soms ondankbaar als me een mooie luxe crème aangeboden wordt. Echter ben ik al gauw 4 uur bezig met één artikel en heb ik crèmes voor een heel weeshuis in de kast staan. Van je blog je werk maken is ook zakelijk en soms hard zijn. Dat was voor mij wel iets wat ik echt heb moeten leren.

Tot slot: Neem het vanaf het begin serieus

Behandel je blog vanaf het begin ook als werk en neem het serieus op alle gebieden. Besef je dat je heel veel tijd zult moeten investeren en dat je daar in het begin niks voor terug zult krijgen. Ga met werken voor je blog om als een echte baan. Kom de afspraken met jezelf na, zorg dat je site er netjes uit ziet en zie “geen zin” niet als reden om niet te bloggen. Dat doe je op je werk namelijk (als het goed is) ook niet. Ook hier geldt; er zijn altijd uitzonderingen. Er zijn honderden factoren die er voor zorgen of je blog goed loopt of niet. In dit artikel heb ik wat algemene dingen op een rijtje gezet, voor maatwerk kun je terecht bij mijn diensten.

Wil jij je blog verbeteren of opstarten? Neem dan een kijkje bij mijn Boost je Blog training!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Xiana

  Heel nuttig artikel! Ik ben zelf ook aan het afwegen om van mijn blog een deel van mijn inkomen te halen.
  Herkenbaar met de gratis spullen. In het begin ben je trots dat mensen de blog opmerken maar nu maak ik zelf ook meer en meer de afweging, ben ik daar iets mee met dat gratis product en is het eigenlijk wel interessant voor mijn doelpubliek.
  Combineer jij de blog nog met een vaste baan?

  januari 12, 2021 at 10:49 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja precies, ook zo zonde als je hard gewerkt hebt voor een product dat uiteindelijk niet gebruikt wordt! Nee ik heb geen vaste baan naast mijn blog maar mijn blog is wel onderdeel van mijn bedrijf waarin ik ook nog advies geef en een webshop heb. Ik zou technisch gezien van alleen mijn blog kunnen leven maar ik vind het leuk om er nog andere dingen omheen te doen!

   januari 19, 2021 at 10:51 am Reply
 • Anna

  Wat een leuk artikel! Inderdaad, van je blog je werk maken kost een heleboel tijd. En barterdeals ben ik sinds een aantal jaar ook veel kritischer op.

  januari 13, 2021 at 10:44 am Reply
 • Teresa Dankerlui

  Ik begon aanvankelijk als een ´emigreren naar een eiland´-website, maar ik weet niet, misschien is dat dan wel weer TE ´niche-rig´ geweest. Ik ben toen artikelen gaan plaatsen die ik ook op een oude website had staan, en op die website had ik van meet af aan, meer dan duizend bezoekers per maand. Toch weet ik dat ik dit niet moet doen. (Daar houdt Google niet van.) Ik blijf nu wel nog steeds maar rond de veertien bezoekers per dag houden.

  november 25, 2023 at 7:43 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.