bloggen

Business | Jullie vragen over bloggen & ondernemen beantwoord!

februari 17, 2020

Ongeveer twee jaar schrijf ik al bloggen en ondernemen gerelateerde artikelen. Ik vind het ontzettend leuk om artikelen te maken geïnspireerd op de vragen die ik van mijn volgers krijg. Voor dit artikel vroeg ik op Instagram naar vragen over bloggen en ondernemen. Geen artikel over één onderwerp dus maar een aantal van de meest gestelde vragen beantwoord!

Hoe blijf je geïnspireerd?

Ik vind dit best een lastige vraag om te beantwoorden omdat dit bij mij heel erg vanzelf gaat. Ik haal wel eens inspiratie om te bloggen uit Pinterest maar er komen meestal ineens ideeën op in mijn hoofd. Als je zelf vaak een gebrek hebt aan inspiratie dan heb ik een aantal tips voor je.

 • Kijk naar de onderwerpen waar je over blogt, vind je die nog wel leuk? Als je vaak een gebrek aan inspiratie hebt, kan dat ook komen omdat je interesse inmiddels ergens anders ligt.
 • Brainstorm met jezelf. Schrijf alle woorden, zinnen of ideeën op waar je graag over zou willen schrijven of waar je al een beeld bij hebt. Ook als het volledig onzinnig lijkt; schrijf het op. Hierna ga je alles ordenen en sorteren. Welke schrijfsels zijn bruikbaar en waar kan je een artikel uit vormen?
 • Kijk op Pinterest. Natuurlijk moet je geen andere bloggers gaan kopiëren maar door te zien waar anderen over schrijven, krijg je vaak zelf ideeën.
 • Als je persoonlijk wilt bloggen; kijk gewoon eens in je hoofd. Wat speelt er op dit moment in je leven en wat houdt je bezig? Maak een artikel over dingen waar jij tegenaan loopt , zet gebeurtenissen of gedachten om in een artikel of schrijf over de dingen waar je vragen of opmerkingen over krijgt. Dit kunnen niet alleen vragen zijn van volgers maar ook dingen die je van vrienden of familie te horen krijgt.

Hoe kan ik contact opnemen met een bedrijf?

Sinds ik zelf een webshop heb, word ik bestookt met berichten van influencers. Soms zitten daar leuke berichten bij maar vaak heb ik meteen door dat het een standaard bericht is en dat mensen mijn producten niet bekeken hebben. Hier valt echter ook lering uit te trekken; stuur niet zomaar een berichtje met ¨hoi ik wil samenwerken want ik maak leuke content¨. Het belangrijkste: maak in detail duidelijk wat een bedrijf aan jou heeft. Als je graag met een bedrijf wilt samenwerken, is het niet gek om zelf contact op te nemen. Bedrijven krijgen echter ontzettend veel verzoeken dus er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten.

 • Wat is je intentie? Wil je alleen een gratis product of heb je echt een leuk content idee? Als het je alleen om het gratis product gaat en je hebt geen plan, kun je beter niet mailen.
 • Bedenk wat jouw toegevoegde waarde is en maak die duidelijk aan het bedrijf. Waarom moeten ze uit al die mailtjes juist jou kiezen, wat hebben ze daar aan? Denk aan o.a. doelgroep, bezoekersaantallen en je sitewaarde.
 • Extra leuk; als je al een idee hebt voor content, laat dat dan meteen weten. Misschien denken bedrijven niet meteen ja maar zijn ze wel gecharmeerd van jouw idee voor een leuk artikel.
 • Wees concreet en maak bijvoorbeeld een lijstje met wat je wilt en wat je biedt. Zo ziet een bedrijf in één opslag wat ze moeten geven en wat ze krijgen. Niemand heeft zin en tijd om ellenlange verhalen te lezen en zo weet je zeker dat je mail gelezen wordt.

Hoe begin je een blog zonder professionele camera en laptop?

Als je een blog wilt die het moet hebben van productfoto’s, is het lastig zonder goede camera en kun je misschien beter over iets anders gaan bloggen. Er zijn echter ook genoeg onderwerpen om over te schrijven die het niet van de foto´s moeten hebben. Wil je heel graag over beauty bloggen maar heb je geen camera dan hoef je echter ook niet meteen de hoop op te geven. Bedenk hoe jij op een andere manier uit kunt blinken in je reviews door bijvoorbeeld leuke extra´s of een bijzondere schrijfstijl. Maak gebruik van de mogelijkheden die je wel hebt; roeien met de riemen die je hebt! Over dit onderwerp zijn de meningen trouwens wel verdeeld. Ik ben zelf geen fan van telefoonfoto´s maar er zijn zat mensen die daar geen moeite mee hebben. Een blog volledig bijhouden op je telefoon lijkt me wat ingewikkeld en ik zou je dan aanraden om bijvoorbeeld een Chromebook (betaalbaar en mega fijn) aan te schaffen of bij de bibliotheek te gaan internetten. De bieb kost vaak maar een paar tientjes per jaar en je kunt er gratis gebruik maken van computers. In ieder geval; laat je niet tegen houden door de dingen die je niet hebt.

Wat doe je als een opdrachtgever maar niet betaalt?

Als een opdrachtgever niet betaalt, stuur ik een paar dagen na de verloopdatum een herinnering met de vraag of er wellicht wat mis is gegaan. Ik hou mijn toon altijd vriendelijk want je weet op dit punt nog niet of het bewust is of een foutje. Als er na deze herinneringen nog geen betaling is, stuur ik nogmaals een verzoek om binnen een week de factuur te voldoen. Ik blijft altijd beleefd, maar niet poeslief. Als hier nog steeds niks mee gedaan wordt, dan is het tijd voor de volgende stap: ingebrekestelling. Een ingebrekestelling heb je nodig om eventueel later een incassobureau in te schakelen (anders heb je juridisch geen punt). In een ingebrekestelling geef je degene die moet betalen een redelijke termijn (vaak twee weken) om zijn schuld te voldoen en geef je aan dat er anders juridische stappen ondernomen gaan worden waarvan de kosten verhaald zullen worden. Dit is stom maar het moet want als het allemaal tot een zaak komt (meestal niet), heb jij je in elk geval aan de wet gehouden. Mocht er met de ingebrekestelling niks gedaan worden, dan kun je een incassobureau inschakelen.

Wanneer kun je van je blog een bedrijf maken?

Bloggen en ondernemen vind ik een geweldige combi. In principe denk ik dat als je deze vraagt stelt, het tijd is om van je blog je bedrijf te maken. Anders zou je niet met het idee spelen.

 • Wanneer je merkt dat je niet meer af en toe maar regelmatig iets verdient met bloggen, is het handig om je in te schrijven bij de KVK. Je kunt dan bij meer opdrachtgevers terecht en de kosten die je maakt voor je blog aftrekken van de belasting.
 • Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je blog wanneer jij het wilt te gaan behandelen als een bedrijf. Je schrijft je in bij de KVK en gaat bloedserieus aan de slag. Je maakt een serieuze planning, noemt het geen hobby meer en doet net alsof het een miljoenenbedrijf is. Mijn ervaring is dat wanneer je dit gaat doen, je blog ook gaat groeien en meer richting het bedrijf gaat wat je er in je hoofd van maakt. Je hebt niks te verliezen met een inschrijving bij de KVK. Hoe serieuzer je iets neemt, hoe serieuzer het wordt.

Ik krijg ook vaak de vraag hoe je er voor zorgt dat je blog een bedrijf wordt waar je van kunt leven, daar schreef ik al eens een volledig artikel over dat hier terug te lezen is.

Wat zou jij willen leren over bloggen en ondernemen?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Anna

  Super leuk om te lezen! Ik heb gelukkig nog nooit een incassobureau hoeven inschakelen, dat lijkt me zo vervelend *even afkloppen*

  februari 17, 2020 at 9:01 am Reply
 • Rebecca ter Mors

  Leuk en interessant artikel weer, dankjewel! Ik heb gelukkig ook nog nooit een incassobureau hoeven inschakelen, maar wel handig om te weten hoe zoiets werkt:)

  februari 17, 2020 at 1:08 pm Reply
 • Tineke

  Ik ben niet geschikt om van bloggen mijn baan te maken denk ik. Bloggen blijft daarom ook lekker mijn hobby. Er staan wel een aantal leuke tips tussen, bedankt voor dit leuke artikel.

  februari 18, 2020 at 10:35 am Reply
 • Geld verdienen met je telefoon

  […] geld verdien ik volledig online. Ik ben eigen baas en verdien op verschillende manieren online mijn geld. In dit artikel vertel ik […]

  december 20, 2022 at 12:50 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.