ondernemer

Business | Wat doe ik nou allemaal als ondernemer?

september 29, 2022

Alweer een ruim jaar geleden schreef ik dit artikel. Inmiddels is er het één en ander verandert en vond ik het hoogst tijd voor een update. Als iemand aan mij vraagt wat ik doe, vind ik dat altijd lastig uit te leggen. Ik zeg vaak dat ik een bedrijf heb in online marketing, omdat mensen dat kennen en omdat het het geheel ook wel redelijk samenvat. Ik ben ondernemer maar dat is zó breed, toch kan ik niet in één zin omschrijven wat ik doe. Gelukkig is mijn blog een deel van mijn onderneming en kan ik hier uitgebreid aan je vertellen wat ik nou precies allemaal doe en wat daar bij komt kijken.

Wat heb je nodig om te ondernemen?

Deze vraag krijg ik heel veel en in mijn ogen heb je maar heel weinig nodig om een online onderneming te kunnen runnen en te starten als ondernemer:

Minimaal 100% motivatie, inzet en doorzettingsvermogen

Ondernemen is niet altijd vrij zijn en chillen maar hard werken. Zeker in het begin van je onderneming zul je veel aan het werk zijn en andere dingen op moeten geven om een succes te maken van je bedrijf. Heb je daar geen zin in? Prima maar dan past werken in loondienst wellicht beter bij je. Ook kun je als ondernemer niet altijd makkelijk vakantie nemen. Vakantie nemen betekent in mijn geval bijvoorbeeld eerst dubbele uren draaien omdat ik vooruit moet werken voor mezelf en opdrachtgevers. Ik krijg tijdens een vakantie niet betaald en extra uren draaien is in een werkweek die al 40 uur duurt, niet altijd mogelijk. De nadelen wegen voor mij zeker niet op tegen de voordelen maar het is wel handig om je bewust te zijn van deze dingen voor je start.

Een fijne laptop

Een fijne laptop is wat mij betreft een must, op een telefoon kan ik persoonlijk niet al mijn werk doen. Ik gebruikte zelf jaren een Chromebook met veel plezier en vond die vooral fijn omdat ze een fractie kosten van “normale” laptops, zichzelf updaten dus nooit sloom worden en lekker licht zijn. Die Chromebook kocht ik uit nood want ik had een laptop nodig en weinig budget en het was een geweldige oplossing. Inmiddels heb ik nu ruim een jaar een MacBook Pro die bijna 10x zoveel kostte als de Chromebook en waar ik heel fijn op werk. Ik vind de MacBook zeker fijner maar welk merk laptop je koopt gaat je bedrijf niet maken of breken. Koop dus de laptop die jij kunt en wilt betalen en focus je vooral op je bedrijf; uiteindelijk is een tekst typen op elk apparaat nagenoeg hetzelfde.

Een goed TV en internet abonnement

Het hebben van een betrouwbare, snelle internetverbinding is voor mijn online onderneming erg belangrijk. Zo kan ik ongestoord en vlot mijn dagelijkse online werkzaamheden uitvoeren. Bovendien vind ik het van belang om na het werken lekker te kunnen ontspannen met de TV. Zonder wat ontspanning op zijn tijd gaat het ondernemen op den duur toch stukken moeizamer. Een goed TV en internet abonnement is daarom ideaal. Hoewel ik niet veeleisend ben, wil ik graag een basic abonnement voor een fijne prijs met een betrouwbare snelle internetverbinding en wat leuke TV zenders. Het liefst kijk ik als ontspanning naar documentaires en films. Het fijne voordeel aan een TV en internet abonnement is dat je het maandelijks kan aanpassen naar jouw persoonlijke wensen, bijvoorbeeld omdat je een wat hogere internetsnelheid wilt. Perfect wanneer je een online onderneming runt.

Mijn onderneming

Met veel plezier ben ik nu zo´n tien jaar ondernemer waarvan 5 jaar fulltime. Ik ben dol op nieuwe ideeën bedenken, fotograferen, schrijven en het ondersteunen van anderen. Het fijne aan ondernemen vind ik dat ik kan doen wat ik zelf wil, niemand bepaalt voor mij of een idee goed of slecht is en ik kan leren door te doen.

Mijn onderneming bestaat uit 2 onderdelen (dit waren er 3):

Tot april dit jaar had ik ook nog een sieradenwebshop maar die heb ik verkocht om verschillen de redenen. Het was een geweldige leerzame ervaring en bedrijven opzetten en weer verkopen, is iets wat ik mezelf in de toekomst zeker nog zie doen. Uiteraard zijn er nog genoeg leuke andere adres voor mooie sieraden zoals een armband dames of kerstketting. Terug naar mijn huidige werkzaamheden; ik zal je per onderdeel uitleggen wat ik doe en welke taken daar ongeveer bij komen kijken. Alles uitschrijven ga ik je besparen, daarvoor heb ik eerder een boek nodig dan een artikel.

Mijn blog en Instagram

Met mijn blog en Instagram is het hele ondernemen begonnen. Vanuit daar ontdekte ik dat ik ondernemen geweldig vond en dat ik anderen kon helpen en ben ik mijn business verder gaan uitbouwen.

Mijn blog

Op mijn blog verschijnt regelmatig een nieuw artikel. Ik schrijf deze artikelen volledig SEO proof en maak of zoek er een foto bij. Voor samenwerkingen verstuur ik facturen en uiteraard doe ik mijn boekhouding en belastingaangifte voor alle takken van mijn bedrijf. Mijn blog is continu in ontwikkeling, ik update oude artikelen, pas zoekwoorden aan, voeg affiliate links toe, beheer de website en onderhandel over samenwerkingen. Mijn blog is de tak waar ik het minste tijd aan besteed maar waar wel een groot gedeelte van mijn inkomsten vandaan komt. Niet omdat het makkelijk is om met bloggen veel geld te verdienen maar omdat mijn blog al bijna 10 jaar bestaat en ik in die tijd flink wat op heb kunnen bouwen qua waarde van de website, bezoekers en natuurlijk routine in mijn taken.

Mijn Instagram

Voor Instagram maak ik bijna dagelijks stories, fotografeer ik voor in mijn feed, ben ik bezig met interactie, onderhandel ik over samenwerkingen en analyseer ik statistieken. Mijn Instagram zorgt voor een klein gedeelte van mijn inkomsten maar is toch een belangrijk onderdeel van mijn bedrijf. Ik zie het als een verlengstuk, een visitekaartje en onderhoud er intensief contact met veel van mijn volgers en klanten.

Mijn diensten

Met mijn diensten ben ik het meeste bezig en verdien ik ook een groot gedeelte van mijn inkomen. Ik bied verschillende opties aan en hou me bezig met het ondersteunen van andere mensen die ondernemer zijn. Dit kan zijn door middel van social media beheer, marketing, fotografie, adviesgesprekken of volledige trajecten. Mijn diensten bestaan volledig uit maatwerk maar in het dagelijkse werkleven zijn mijn taken voornamelijk calls, content maken, content online zetten en analyses uitvoeren. Ik vind het geweldig om andere bloggers en ondernemers te helpen meer te verdienen en ben trots op alle resultaten die we samen bereiken.

Tot slot

Ik vind het heerlijk om veel verschillende dingen te kunnen doen en geniet enorm van het ondernemer zijn. Het meeste plezier haal ik op dit moment uit mijn diensten omdat ik het heerlijk vind om anderen te helpen met hun business. Mij persoonlijk heeft het ondernemerschap zo veel opgeleverd. Niet alleen qua geld maar vooral qua persoonlijke en zakelijke ontwikkeling en dat gun ik anderen ook. Dat maakt het een cadeau om elke dag samen met anderen te kijken naar hun business en het benutten van hun talenten.

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

 • Gefocust werken? Deze methode werkt voor mij!

  […] is voor mij dé oplossing als de concentratie ver te zoeken is en gefocust werken essentieel is om wat gedaan te krijgen. Met deze techniek werk je 30 (soms 25) minuten lang geconcentreerd aan je taak en heb je daarna 5 […]

  februari 25, 2022 at 12:50 pm Reply
 • Blog | Het einde van een tijdperk.. - Mira Tells

  […] Ik run de shop nu zo’n 2,5 jaar met heel veel plezier maar merkte ook dat ik andere dingen binnen mijn bedrijf prioriteit gaf. Mira Sells kreeg hierdoor niet de volle aandacht, die het in mijn ogen wel […]

  maart 1, 2022 at 11:40 am Reply
 • Marketingwoorden die je teksten versterken

  […] is een vak apart. Als je goede teksten wilt schrijven om je product, dienst of shop in de markt te zetten, zul je niet zomaar iets op papier moeten gooien maar moeten oefenen, […]

  maart 2, 2022 at 11:10 am Reply
 • Wat als mensen nee zeggen tegen je aanbod?

  […] natuurlijk dat iedereen ja zegt maar ik de praktijk is dat eigenlijk nooit zo. Nee hoort erbij als ondernemer. In dit artikel deel ik wat meer over omgaan met een nee op je […]

  mei 4, 2022 at 6:20 am Reply
 • Administratie als ondernemer: zo hou ik het bij!

  […] administratie als ondernemer moet je zelf regelen. Je kunt er iemand voor inhuren maar in veel gevallen is het prima zelf te […]

  november 8, 2022 at 1:21 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.