verzwaringsdeken

Lifestyle | Een verzwaringsdeken tegen spanning en paniekaanvallen?

juli 8, 2022

Als je ook last hebt van veel spanning (in je lijf) of misschien zelfs paniekaanvallen, heb je wellicht wel eens gehoord van verzwaringsdekens. Deze dekens zouden, naast je slaap verbeteren, ook ideaal zijn om prikkels te verminderen en daarmee spanning te verlagen en daarmee vaak ook de kans op paniekaanvallen. Nu is spanning voor mij een groot probleem en was ik dan ook erg benieuwd naar deze dekens. Een tijdje geleden ontving ik een verzwaringsdeken van Calmzy die ik met heel veel plezier heb uitgetest.

Een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken die, heel simpel, verzwaard is. Je hebt ze in verschillende gewichten, geadviseerd wordt om maximaal 10% van je lichaamsgewicht te nemen. Een verzwaringsdeken zorgt voor diepe druk op je lichaam. Diepe druk zorgt er voor een vermindering van spanning in je lichaam en een lagere gevoeligheid voor prikkels. Het effect van eventjes onder zo´n deken liggen, kan wel 1,5 uur doorwerken op je lichaam. Gelijkmatig verdeelde diepe druk zorgt er ook voor dat je hersenen gestimuleerd worden om bepaalde hormonen aan te maken; dopamine en serotonine. Deze hormonen hebben een positief effect op je immuunsysteem en zorgen voor een tevreden gevoel, klinkt heerlijk toch?

Beter slapen?

Verzwaringsdekens worden veel gebruikt om onder te slapen, je zou er dieper en rustiger door slapen. Nu slaap ik zelf heel goed maar ik ben toch onder de deken gaan slapen om te kijken of ik verschil merkte. Ik merkte dat niet echt, omdat ik dus al heel snel en diep slaap. Wel is het een heel lekker, veilig en comfortabel gevoel om onder zo´n deken in slaap te vallen. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat wanneer je onrustig of oppervlakkig slaapt, deze deken daarbij kan helpen.

Spanning en paniekaanvallen

Waar ik de deken vooral voor wilde was in verband met mijn spanning en paniekaanvallen. Gelukkig vallen de paniekaanvallen thuis inmiddels mee. Wel zijn er regelmatig dagen dat mijn lichaam stijf staat van de spanning. Toen ik de deken in huis kreeg, ben ik elke dag een kwartier tot half uur met de deken over me heen gaan rusten of mediteren. De deken is zwaar, maar niet hinderlijk zwaar; ik vind het vooral een comfortabel gevoel. Het is lastig om uit te leggen wat je precies ervaart maar je merkt heel snel al dat je rustiger wordt en dat de spanning in je lijf af neemt. Als ik gedurende een dag merk dat het me allemaal te veel wordt, ga ik onder de deken liggen en kom ik er al vrij snel relaxter onderuit. Die diepe druk werkt extreem goed; de spanning glijdt uit je lichaam. Vorige week had ik voor het eerst sinds tijden een paniekaanval thuis. Heel rot maar ook ideaal om de deken eens in het heetst van de strijd te testen. Ik ben in bed gekropen met de deken en heb me gefocust op een rustige ademhaling. Uiteraard was de spanning niet binnen no time weg, daar is een paniekaanval te intens voor maar ik merkte al snel dat het scherpe randje er vanaf ging. Het lukte me om rustig en rationeel te blijven en ik kon genieten van even rustig onder de deken liggen. Het werkt dus absoluut bij spanning maar ook als het wat te ver is gegaan en je daadwerkelijk een paniekaanval hebt.

Vragen

Op Instagram kreeg ik heel veel vragen waarbij mensen wilden weten of een verzwaringsdeken ook voor hun persoonlijke situatie handig was. Ik kan uiteraard alleen over mijn eigen situatie oordelen dus die vragen kan ik niet zo goed beantwoorden als Calmzy dat kan. Als je twijfelt of een verzwaringsdeken een uitkomst voor je kan zijn, neem dan even contact op met de klantenservice van Calmzy. Zij hebben veel ervaring, veel kennis over hun product en kunnen je veel beter adviseren dan ik dat kan. Over de prijs van zwaartedekens kreeg ik ook veel vragen, je betaalt namelijk al snel ruim €100. Veel geld maar in principe is zo´n deken een eenmalige uitgave en een investering in je (mentale) gezondheid. Ik vind het zelf dus geen raar bedrag als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt.

Eindoordeel

Ik vind het heel lastig om uit te leggen wat zo’n deken precies doet; het is een gevoel wat ik niet met iets anders kan vergelijken. Ja, met een zwaar dekbed misschien maar die diepe druk is dusdanig ontspannend dat ik, op floaten na, niet iets ken wat vergelijkbaar is. Nu is thuis onder een deken gaan liggen wat praktischer, en goedkoper, dan naar een floatcenter gaan. Ik ben dus heel tevreden over mijn zwaartedeken en lig er eigenlijk dagelijks onder; het is zo´n uitkomst voor de spanning waar ik al jaren mee worstel. Ik zou niet meer zonder kunnen en raad het iedereen met spanning en paniekproblemen absoluut aan. Mijn deken kreeg ik van Calmzy en ik kan hen absoluut aanraden; de dekens zijn van fijne kwaliteit, het gewicht is goed verdeeld (heel belangrijk!) en ze voelen prettig aan. Ik heb zelf de deken van 6 kilo inclusief hoes, ideaal omdat deze te wassen is en de zwaartedeken zelf niet.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Fit het nieuwe jaar beginnen? Simone deelt een aaltal tips

  […] is zo ongelooflijk belangrijk voor een fit gevoel, dat is ook waarom ik met deze tip afsluit. En ontspannen is voor veel mensen lastiger geworden gedurende de thuiswerkperiode. Werk- en privébalans zijn […]

  november 8, 2022 at 1:30 pm Reply
 • Hard werken: zo stop je er in 3 stappen mee

  […] als je inzichten uit dit artikel wilt testen en toepassen is het verboden om hard te werken. Ontspan. Geniet. Wees bereid om jezelf te […]

  november 15, 2022 at 9:30 am Reply
 • Boulderen: goed voor je mentale en fysieke gezondheid

  […] je wat meer over deze fijne sport die wat mij betreft niet alleen goed is voor je lijf maar ook je mentale gezondheid erg goed […]

  juli 18, 2023 at 11:00 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.