werken

Business | Hoe je in 3 stappen kunt stoppen met hard te werken

augustus 9, 2019

Photo by Florian Klauer on Unsplash.
Door Siets – Een goede balans te vinden tussen werken en ontspannen is zo belangrijk. Het zorgt dat je een leuk leven hebt maar ook dat je niet (alweer) burnout raakt. De meeste mensen hebben na de vakantie allerlei voornemens om het allemaal beter in de gaten te houden. Met deze tips gaat het je zeker lukken.

Maak verschil tussen hard werken en veel werken

Hard werken put je uit. Je geeft alles, maar lijkt niet echt vooruit te komen. Je hebt het gevoel stil te staan. Het maakt niet uit hoeveel je doet. Voor ieder probleem dat je oplost, komen er twee terug.

Veel werken daarentegen geeft je energie, geeft voldoening. Je geeft wat je kunt en wat je wilt en je bepaalt zelf de grens. Er zijn veel problemen op te lossen en veel besluiten te nemen, maar alles wat je doet brengt je een stap dichter bij wat je wilt bereiken.

Hard werken is ploeteren. Veel werken is moeiteloos resultaat halen.

Het lullige van hard werken is dat mensen zo bereid zijn om op allerlei manieren hun eigen grenzen over te gaan. Terwijl je er niks voor terugkrijgt. Er is namelijk geen echte vooruitgang. Er is alleen vooruitgang door de kracht en druk die op het werk gezet wordt. Zodra die kracht en druk weg zijn, valt alles weer terug naar het oude.

Kenmerken van veel werken zijn bijvoorbeeld een continue stroom aan ideeën of plotseling een middagje niet werken om spontaan iets leuks met iemand te gaan doen.

Stap 1: Erken dat je te hard werkt

Hard werken is best prettig. Je maakt jezelf op een bepaald niveau ‘onschuldig’ aan een mogelijke mislukking. Je hebt er immers álles aan gedaan. En er zijn altijd redenen die een geloofwaardige zondebok vormen. Daarnaast krijg je een tunnelvisie waardoor het lijkt alsof dat waar je aan werkt, het centrum van het universum is.

Erkennen dat je harder werkt dan nodig is, is de ultieme vorm van verantwoordelijkheid nemen. Het betekent toegeven en aanvaarden dat meer van jou niet de oplossing is en het verlies nemen van alles wat je er inmiddels te veel in gestopt hebt.

Een paar strategieën om te erkennen dat je te hard werkt:

  • Uitzoomen. Maak dat waar je zo hard aan werkt, deel van iets groters. En nog iets groters. Zoom net zo ver uit tot je je weer helemaal vrij kunt bewegen. Tot je zelfs datgene waar je zo hard aan gewerkt hebt, ter discussie kunt stellen.
  • Pauze. Stop per direct met waar je mee bezig bent. Zonder voorbereiding, zonder overdracht. Voor 48 uur. Daarna mag je weer verdergaan. Maar in die 48 uur neem je 100% afstand. Alle schade die daar mogelijk in ontstaat, ruim je daarna wel op. Als er schade is die niet op te ruimen is, dan is waar je aan werkte per definitie te kwetsbaar. Want als het als het alleen overeind blijft als jij er bovenop zit dan heb je je eigen gevangenis gemaakt.
  • Sporten. Begin je dag met een uur sporten. In dat uur mag je volledig met je werk bezig zijn: denk er aan, maak plannen, doe wat je wilt maar wel tíjdens het sporten. Kies een sport waarmee je in een cadans komt zoals roeien, hardlopen of fietsen. Doe dit iedere dag dat je werkt. Het sporten laat je weer voelen wie jij bent, hoe je in elkaar zit en wat je hebt om mee te werken. Het is een soort reset voor die dag.

Stap 2: Organiseer de kwaliteit van je aanwezigheid

De manier waarop jij aanwezig bent, schept je de voorwaarden voor wat er mogelijk is. Het maakt de zogeheten bedding. Met jouw kwaliteit van aanwezigheid regel je wat er mogelijk is. Alsof je op een bepaalde manier de regels bepaalt.

Let de volgende keer dat je uit eten gaat, maar eens op. Welke bedding is er gemaakt voor jou als gast? Waartoe word je uitgenodigd? Word je uitgenodigd om uitgebreid te tafelen of is de uitnodiging meer een gesprek vriendinnen en flink hardop lachen? De zichtbare bedding wordt gegeven door de inrichting en door het menu. De bedding voorbij het zichtbare wordt gegeven door de bediening. Hoe die zich gedraagt en met jou communiceert bepaalt of alles wat in de inrichting en het menu voorbereid is, werkelijkheid wordt.

Tips om een hoge kwaliteit van aanwezigheid te krijgen:

Hier en nu. Het enige moment waarop je iets kunt veranderen, is in het hier en nu. En: hier en nu kun je áltijd veranderen. Hoe meer jij met je aandacht bij het hier en nu bent, hoe groter je kwaliteit van aanwezigheid. Een makkelijke manier om je aandacht naar het hier en nu te brengen is door je lichaam te voelen. Check bijvoorbeeld of de temperatuur van je handen, je voeten en je hoofd op dit moment aangenaam voor je is.

Intentie. Je hebt vast weleens meegemaakt dat iemand je een vraag stelde en er maar één antwoord goed was. De intentie achter zo’n vraag beperkt de ruimte waarin het gesprek mogelijk is. De kwaliteit van aanwezigheid wordt zo automatisch kleiner. Als je een hoge kwaliteit van aanwezigheid wilt hebben, zorg dan dat álles mogelijk is. Organiseer je intentie zo dat het je niet uitmaakt wat het antwoord is. Sterker nog: het maakt je niet eens uit of er überhaupt een antwoord op je vraag komt. Lukt je dat niet, onderzoek dan bij jezelf wat ertussen zit. Grote kans dat je de bron van het harde werken direct te pakken hebt!

Angst. Werkelijk toestaan dat alle antwoorden er mogen zijn, vraagt moed. Het vraagt dat je in alle omstandigheden in het hier en nu kunt blijven. Wees zonder angst als je vragen stelt.

Stap 3: Stel vragen die niet over feiten en gebeurtenissen gaan

Heel veel vraagtechnieken zoeken naar omstandigheden, naar feiten en naar voorbeelden. Maar dat helpt niet bij hard werken. Je hebt namelijk geen bewijs of meer informatie nodig.

Want met die informatie ben je al zo hard aan het werk. Stel vragen die voorbijgaan aan omstandigheden, feiten en voorbeelden. Vragen die je uitnodigen om voorbij het zichtbare te gaan. Dat zijn vragen als:

  • Voor wat is de huidige situatie de bést mogelijke oplossing?
  • Wat wordt er niet gezien?
  • Waar moet de toestemming vandaan komen voor het nieuwe?
  • Zou je het kunnen verdragen om niet meer hard te hoeven werken?
  • Waar is te veel van? Waar is te weinig van?

Het gaat bij dit soort vragen helemaal niet om het antwoord. Het proces om het antwoord te vinden doet er veel meer toe. Of zelfs: het proces om te kiezen welke vraag gesteld moet worden.

Probeer het direct zelf en merk het resultaat

Zou jij met je team ook liever veel werken dan hard werken? Voer een gesprek over welke van de 5 vragen uit bovenstaand rijtje beantwoord zou moeten worden en welke juist helemaal niet. Je komt gegarandeerd tot nieuwe inzichten en oplossingen.

Ten slotte: als je inzichten uit dit artikel wilt testen en toepassen is het verboden om hard te werken. Ontspan. Geniet. Wees bereid om jezelf te verbazen.

Wil je meer van dit soort vragen? Siets Bakker schreef er een boekje over: Rake Vragen. Het leest gemakkelijk en brengt je op nieuwe ideeën. Op www.rakevragen.com vind je meer info.

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.