fit

Lifestyle | 5 laagdrempelige tips voor een fit begin van het nieuwe jaar

januari 3, 2022

Door Simone – Iedereen kan het zelf wel invullen: elke week genoeg bewegen, veel water drinken en voldoende groente en fruit binnenkrijgen is goed voor je. Toch zijn er ook andere dingen goed voor je, en hoef je je echt niet dagelijks compleet in het zweet te werken om je fit te voelen. 

Een klein stukje voorgeschiedenis mag niet ontbreken: mijn interesses zijn altijd al (veel te, oeps) breed geweest. Na mijn marketing-gerelateerde studie ging ik aan de bak in de sportschool. Daarnaast werd ik gewichtsconsulente en verloor ik me helemaal in de wereld van gezondheid. Super leuk! Maar toch belandde ik uiteindelijk weer als marketeer achter mijn laptop omdat ook dat mijn aandacht bleef trekken. En toen ik die switch maakte, ontdekte ik pas hoe lastig het is om die balans te vinden. Inmiddels heb ik die balans wél gevonden en deel ik mijn favoriete, laagdrempelige tips graag.

Alle beweging telt

Zo rood als een tomaat terugkomen van een hardloopronde of gevloerd zijn na een thuiswork-out. Kan best lekker zijn en is ook absoluut goed voor je. Maar niet iedereen heeft er tijd voor of überhaupt zin in om dit vaak te doen. Mijn tip is dan ook ben niet te streng voor jezelf, alle beweging telt. Of je nu je huis van boven tot beneden poetst, naar de bakker loopt in je pauze, je dag begint met een ochtendwandeling om wakker te worden, op de fiets naar de brievenbus gaat om kaartjes te versturen of dat je tig keer de trap op- en afloopt omdat je druk bent in huis? Het telt allemaal! 

Probeer zelfs op je meest luie dag iets actiefs toe te voegen

Bovenstaande tip werkt verslavend, ik kan het je beloven! Je voelt je fit als je in beweging blijft, ook als dat niet aan de zware gewichten hangen is. Toch is het af en toe heerlijk om een luie zondag op de bank te spenderen of na je werk de laptop dicht te klappen en op diezelfde bank te ploffen. Geef jezelf hierin eens een uitdaging. Al loop je buiten een rondje van 15 tot 20 minuten: zelfs dan al ben jij bezig met je eigen gezondheid. 

Eet niet te weinig!

Ik kon niet anders dan hier een uitroepteken achter zetten. Dit is namelijk een ‘probleem’ dat ik zo vaak voorbij heb zien komen. Te weinig eten leidt uiteindelijk (heel) vaak tot snacken. Zorg voor goede basismaaltijden die je echt lekker vindt. Hou je van een kom havermout? Perfect. Zo niet? Zoek dan andere receptjes of producten waar je wél blij van wordt. Je hoeft echt niet op een worteltje te knagen om fit te zijn. Sla geen maaltijden over, maar maak er juist tijd voor om er een feestje van te maken!

Niets verbieden, maar creatief zijn

Ben creatief met je eten! Zoals ik hierboven al noemde, zou je er echt de tijd voor moeten maken om een feestje van je eten te maken. Verbied jezelf vooral niks. Waarom zou je dingen die je super lekker vindt nooit meer eten? Ik zou er in ieder geval niet gelukkiger van worden. Wat je wel kunt doen is creatief zijn. Zin in chocolade? Voeg dit dan bijvoorbeeld toe aan yoghurt met fruit en noten. Zin in een pizza? Maak een pizzawrap met al je favoriete toppings. En crave je toevallig een salade? Ook helemaal top. Ben niet te streng voor jezelf.

Take your time!

Ontspannen is zo ongelooflijk belangrijk voor een fit gevoel, dat is ook waarom ik met deze tip afsluit. En ontspannen is voor veel mensen lastiger geworden gedurende de thuiswerkperiode. Werk- en privébalans zijn soms ver te zoeken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn. Zet de meldingen van je telefoon lekker een avondje (of 2) uit en ga doen waar je zin in hebt. Neem een bad, een warme douche, maak een wandeling, speel een spelletje of bereid een lekker nieuw recept. Mijn tip is om deze avondjes / dagen ook echt in je agenda te plannen. Zo voorkom je dat je volmondig ‘ja’ tegen dingen zegt waar je misschien later spijt van krijgt.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.