ziek als ondernemer

Ziek als ondernemer, wat nu?

maart 16, 2023

Als je ondernemer bent, heb je geen baas waar je je ziek kunt melden. Simpelweg betekent dat dat wanneer je niet werkt, je ook geen geld krijgt. Als je al ziek bent en je zorgen maakt om je onderneming, zijn financiële zorgen het laatste wat je er nog bovenop wilt natuurlijk. De afgelopen maanden liep (en loop) ik zelf tegen dit probleem aan. Tijd voor een artikel met mijn ervaring en wat meer informatie dus.

Ik werd ziek als ondernemer

Al ruim 10 jaar ben ik ondernemer en natuurlijk ben ik in die 10 jaar wel eens ziek geweest, gelukkig nooit langdurig. Afgelopen herfst werd ik echter dusdanig ziek dat ik de afgelopen maanden amper heb kunnen werken. In het begin dacht ik steeds “even rust en dan komt het wel goed”. Maar weken werden maanden en een kwartier achter de laptop zitten voelde al als een marathon. Daarnaast kreeg ik ook stress; ik wilde niet kwijt wat ik had opgebouwd maar kon gewoon niet meer. Ik had een kleine financiële buffer en gelukkig lukte het me om de essentiële dingen voor opdrachtgevers wel af te maken. Hierdoor had ik geen financiële zorgen maar aan de andere kant wist ik ook dat dit niet heel lang zo door kon gaan.

Mijn bedrijf stoppen?

Als ondernemer krijg je niet zomaar een uitkering. In mijn geval kon ik een uitkering aanvragen als ik mijn bedrijf stopte. Die optie heb ik overwogen in uiterste nood maar als je jaren keihard hebt gewerkt om iets te bereiken, wil je dat ook niet opgeven. Ik ben heel rustig gaan opbouwen en kwartiertjes achter de laptop werden langzaam aan half uurtjes en uurtjes. Ik ben er zeker nog niet maar geef ook nog niet op, alleen als het echt niet anders kan.

Een verzekering?

Als ondernemer kun je je verzekeren voor arbeidsongeschiktheid of bijvoorbeeld aansluiten bij een broodfonds. Er zijn zeker opties maar die kosten wel geld. Als startende ondernemer heb je wellicht niet het budget om dit te doen of je denkt, zoals ik, dat het toch niet nodig gaat zijn. Als je het kunt missen, raad ik je zeker aan om wel iets van een verzekering af te sluiten. Je weet nooit wat er gebeurt en stress over je onderneming of financiën zijn niet helpend als het al niet goed met je gaat.

Tot slot

Als je geen verzekering kunt of wilt afsluiten, zorg dan dat je zoveel mogelijk buffer opbouwt, ook als dat betekent dat je financieel heel rustig aan moet doen en leuke dingen moet laten. Je hebt nou eenmaal geen baas die je doorbetaalt dus zult het zelf moeten regelen. Kom je ook in mijn situatie terecht? Zoek dan het worst case scenario uit (bedrijf opzeggen/uitkering) zodat je dat plan in elk geval klaar hebt voor als je echt vastloopt. Financiële stress is vreselijk en je kunt beter een noodplan klaar hebben dan je continu druk maken over “wat als”. Probeer verder een balans te vinden tussen rust en rustig je werk weer oppakken (als je ziekte dat toelaat natuurlijk). Vaak voelt de drempel heel hoog als je er even uit bent maar zul je merken dat alle beetjes helpen. Zo begon ik met een kwartier werken en dan weer een halfuur pauze en dat voelde totaal nutteloos maar uiteindelijk schrijf ik nu wel mijn eerste blog sinds maanden er zitten er mini stapjes verbetering in.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anne

  Fijn om weer van je te lezen! ❤️

  maart 18, 2023 at 9:07 am Reply
 • Uitkering voor ondernemers

  […] je als ondernemer ziek wordt en niet kan werken, kan dat best lastig zijn. Je krijgt niet, zoals bij een werkgever, […]

  juli 14, 2023 at 7:10 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.