Pensioen

Business | Een pensioen als zzp-er? Dit zijn de opties!

januari 21, 2019

Als je voor een baas werkt, bouw je automatisch pensioen op en hoef je daar verder niet veel over na te denken. Als zelfstandig ondernemer moet je echter zelf wat bedenken om rond te komen als je stopt met werken. Ik ging op onderzoek uit en deel in dit artikel een aantal van de mogelijkheden voor een pensioen als ondernemer.

Zelf sparen

Je kan zelf sparen voor je pensioen als ondernemer, dit raad ik echter af, hoe veel discipline je ook hebt. Als je elke maand wat op zij zet krijg je weliswaar rente over je geld maar je kan er nog steeds gewoon bij. Niet zo handig als je wat geld tekort komt en veel te verleidelijk. Als je echt per se zelf wilt sparen dan kun je het beste informeren bij je bank of ze een rekening hebben waar je niet aan kan zitten. Lijfrente is een voorbeeld van zo´n soort regeling, dit kennen we vast nog wel van Monopoly;). Dit soort rekeningen geven vaak een hogere rente en je kan er alleen geld op storten tot de rekening ¨vervalt¨.

Fiscale Oudedags Reserve

Als je een eenmanszaak of een VOF hebt mag je van je winst een bepaald gedeelte apart zetten voor je pensioen: de fiscale oudedagsreserve. Over het gedeelte dat je apart zet betaal je (tijdelijk) geen belasting en je mag het niet voor iets anders gebruiken. Het precieze bedrag wat je hiervoor apart mag zetten, hangt af van je winst. Voor andere rechtsvormen zijn er weer andere regelingen maar die ga ik hier niet allemaal toelichten.

Bedrijfswaarde

Als je bedrijf met de jaren steeds waardevoller wordt, kun je je bedrijf op een gegeven moment verkopen. Het grote bedrag wat dan vrij komt is je pensioen. echter zal dit bij een blog niet heel veel zijn. Omdat deze artikelen ook door veel andere ondernemers gelezen worden, wil ik het toch benoemen. Je kan ook je bedrijfspand als pensioenopbouw zien. Echter is het geen zekerheid dat je na jaren werken je pand voor een goed bedrag verkoopt. Deze manier brengt dus best wel wat risico met zich mee, maar levert wel veel geld op.

Beleggen

Omdat de spaarrente steeds lager wordt, gaan steeds meer ondernemers voor beleggen. Bij beleggen doe je een investering waarbij je een bedrag vast zet voor een bepaalde tijd. De bedoeling is dat je een bedrag neemt wat je voorlopig niet nodig hebt. Het uiteindelijke doel is om hier op den duur financieel voordeel uit te halen, echter is dat geen zekerheid. Ik beleg zelf een beetje via Peaks, gewoon omdat ik dat interessant vind en je daar met je wisselgeld belegt of in mijn geval €1 per maand. Mocht je interesse hebben in Peaks; de app is gewoon voor elke telefoon te downloaden. Als je na aanmelding de code MIRAVVFP gebruikt, krijg je een bonus van €10 en ik ook! Met grotere bedragen ga ik liever voor een professional op dit gebied. Zo zijn er voldoende banken gespecialiseerd in beleggen en kun je er vaak al met relatief lage bedragen terecht.

Hoeveel heb je dan nodig?

Het is niet zo dat je als ondernemer helemaal niks krijgt van de overheid. Je krijgt sowieso AOW (circa €700 als je samenwoont of getrouwd bent) mits je de 50 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd in Nederland hebt gewoond. Als je een aantal jaren niet in Nederland hebt gewoond, wordt er per jaar een percentage van je uitkering af getrokken. Het AOW bedrag gaat elk jaar omlaag en tegen de tijd dat ik oud en verrimpeld ben moet ik vermoedelijk nog zo´n €700 extra per maand ergens vandaan plukken.

Financieel planner

Mijn online zoektocht heeft me één ding duidelijk gemaakt: er zijn héél veel verschillende mogelijkheden. Ook zijn er zo veel begrippen en moeilijke woorden dat de normale mens er niet heel wijs uit wordt. Een financieel planner kan je in normale mensentaal helpen met uitzoeken wat voor jouw situatie het beste werkt. Uiteraard betaal je voor deze diensten, echter ga je daar later alleen maar profijt van hebben. Ook veel banken hebben pakketten met betrekking tot je pensioen als ondernemer, kijk daar eens naar.

Hoe ga ik mijn pensioen als ondernemer regelen?

Ik ga sowieso niet alles zelf uitzoeken, daar vind ik het te belangrijk voor. Op dit moment denk ik dat ik een combinatie wil van lijfrente (sparen zonder dat je er aan kan zitten) en beleggen. Met lijfrente heb ik een laag rendement en geen risico, met beleggen een hoog rendement maar wel meer risico. Wat mij betreft kun je niet vroeg genoeg beginnen met de opbouw van je pensioen, zeker omdat het echt zo´n uitzoekklusje is wat continu uitgesteld wordt. Als je in gesprek gaat met een adviseur, zoek dan van te voren het een en ander zelf uit. Als je voorbereid zo’n gesprek in gaat kun je er veel meer uithalen en vaak hebben deze mensen een uurtarief.

Zin om je bedrijf een boost te geven? Meld je dan aan voor de gratis Boost je Business Bootcamp!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anne

  Ik heb met mezelf afgesproken dat ik er op m’n 35e (ben nu 30) over na moet denken ? Wel belangrijk inderdaad!

  januari 21, 2019 at 4:48 pm Reply
 • Sparen: Op deze manier spaar ik & dit zijn mijn spaardoelen!

  […] bouw geen pensioen op en ben me momenteel langzaam aan het oriënteren op hoe ik dit moet regelen. Voor nu stort ik […]

  november 8, 2022 at 2:32 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.