Sparen

Lifestyle | Dit zijn mijn spaardoelen & zo spaar ik!

maart 29, 2019

Sparen, veel van jullie zullen dat ook wel doen, of willen. Of je nou in de gelegenheid bent om €1 of €1000 per maand opzij te zetten, sparen heeft altijd nut. In dit artikel vertel ik je waar ik voor spaar en hoe ik dat doe.

Waarom sparen?

Ik denk dat bewust sparen erg nuttig is. Naast dat je geld opzij zet voor een bepaald doel levert het mij motivatie op. Door vaste bedragen te sparen voor de doelen die ik heb, hou ik overzicht en weet ik waar ik naar toe werk. Dit maakt het voor mij makkelijker om niet wéér sushi te bestellen of nieuwe schoenen te kopen. Uiteraard besef ik me dat er mensen zijn die niet de financiële ruimte hebben om voor van alles te sparen. In mijn ogen is ook €1 per maand opzij zetten een manier van sparen en elk doel is goed, bewust met je geld omgaan is nooit verkeerd.

Hier spaar ik voor

Vakantie

Ik spaar eigenlijk het hele jaar door voor onze zomervakantie. Omdat ik zzp-er ben, krijg ik geen vakantiegeld en vind ik het prettig om hier zelf wat voor te regelen. Ik heb geen eindbedrag voor dit spaardoel maar stort wel maandelijks iets in dit potje. Niet altijd hetzelfde bedrag, dat hangt af van hoe veel ik verdient en uitgegeven heb die maand. Dit is geen heel gestructureerd spaardoel en ook geen urgente.

Buffer

Ik spaar maandelijks een vast bedrag om een buffer op te bouwen. Ook voor dit spaardoel heb ik geen eindbedrag ingesteld. Deze buffer kunnen we gebruiken voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, dierenartskosten of andere onverwachte uitgaven. Dit is voor mij een urgent spaardoel omdat ik niet in de problemen wil raken als er ineens allerlei onverwachte dingen tegelijk gebeuren.

Rijbewijs

Ja mensen, ik ben 28 en heb nog steeds geen rijbewijs. Ik heb 8 jaar geleden wel gelest en dat was geen heel groot succes. Daarna heb ik het eigenlijk altijd uitgesteld en vond ik andere dingen belangrijker. Momenteel mag ik niet rijden met mijn medicatie maar dat blijft niet voor eeuwig zo. Ik wil toch ooit graag mijn rijbewijs halen maar vind het zo iets stoms om geld aan uit te geven. Ik spaar dus maandelijks een vrij klein bedrag, zodat ik gevoelsmatig niet het idee heb dat hier geld naar toe gaat. Zo voorkom ik dat ik straks in één keer duizenden euro´s uit moet geven aan iets wat ik vreselijk vind.

Pensioen

Ik bouw geen pensioen op en ben me momenteel langzaam aan het oriënteren op hoe ik dit moet regelen. Voor nu stort ik een klein bedrag per maand in een potje, zodat ik ieder geval iets doe tot ik uitgevogeld heb wat ik wil. Dit is voor mij op dit moment geen urgent spaardoel, ik wil wel voor mijn 30e dit serieus geregeld hebben.

Weekendjes weg

Omdat ik het belangrijk vind om veel leuke dingen samen te doen, spaar ik een klein percentage van mijn inkomsten voor weekendjes weg. Van dit geld boeken we vaak een bijzonder huisje of hotel wat we anders niet zo gauw zouden doen. Ik merk dat wanneer ik dit niet doe het geld toch naar andere dingen gaat en eens in de paar maanden samen weg is toch wel heel fijn! Ik doe dit nog niet heel lang en in mei gaan we voor het eerst iets doen van dit geld, namelijk naar een bijzonder huisje van Nutchel.

Belasting

Deze laatste is niet echt een spaardoel maar wel iets waar ik geld voor apart hou. Ik stort na elke betaling die ik ontvang meteen de beoogde omzet- en winstbelasting in een apart potje. Zo valt de schade gevoelsmatig mee wanneer ik weer belasting moet betalen en weet ik zeker dat ik het geld niet uitgeef.

Hoe spaar ik?

Voorheen spaarde ik niet bewust. Ik had wel in mijn achterhoofd dat ik b.v. een reis wilde maken maar zette gewoon af en toen wat geld dat ¨over¨ was op mijn spaarrekening. Dit ging redelijk goed alleen ik merk dat mijn nieuwe manier van sparen toch fijner werkt. Ik heb zelf een spaarrekening bij ING en die kun je opdelen in potjes, dit maakt het helemaal makkelijk om verschillende doelen te bedenken. Mocht je niet zo´n rekening hebben; knal alles op één spaarrekening en hou zelf bij welk bedrag voor welk doel is.

Ik heb dus een aantal doelen waarvoor ik spaar. Per doel heb ik berekent hoe veel geld ik nodig heb, wanneer ik dat bedrag wil hebben en wat ik per maand wil en kan missen. Dit bedrag schrijf ik maandelijks automatisch over naar dat betreffende potje. Ik heb ¨urgente¨ spaardoelen en doelen die even kunnen wachten. Mocht er dus nood aan de man zijn dan kan ik gewoon geld opnemen van mijn minder urgente doelen.

Hoe spaar jij?

Ik ben dus best wel een gestructureerde spaarder. Van nature ben ik vrij chaotisch en ik kan ook best impulsief zijn met geld uitgeven. Mijn spaardoelen geven mij overzicht en rust. Ik vind het fijn om goed bij te houden wat ik heb en zeker het vakantiespaardoel motiveert me enorm om goed met mijn geld om te gaan. Ik spaar eigenlijk nooit voor spullen, ik hecht geen waarde aan merkkleding of exclusieve items. Wel spaar ik samen met Steven voor dingen als de auto en het huis, dit gaat echter niet volgens een bepaalde structuur en zit deels in de buffer. Mocht je sparen echt heel stom of moeilijk vinden, dan kun je altijd nog een persoonlijke lening afsluiten als je een grote uitgave wilt of moet doen. Ik ben vast niet de enige bij wie sparen echt in fases gaat waarin er nogal wat verschil zit qua structuur en uitgaven..

Vind jij het belangrijk om gestructureerd te sparen?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Anne

  Jeetje, geen rijbewijs! Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder! Zo heerlijk om wanneer je wil overal naar toe te kunnen!

  maart 29, 2019 at 8:21 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat is ook best kut maar het is nou eenmaal zo. Aan de andere kant ben ik dit al 28 jaar gewend dus valt t best mee!

   maart 29, 2019 at 8:57 am Reply
 • Nicole

  Interessant artikel zeg! Ik ben best een goede spaarder, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik zet iedere maand een behoorlijk deel van mijn inkomen op zij om te sparen. En als het echt voor een doel is zoals vakantie weet ik er ook goed vanaf te blijven. Maar als het gewoon is om mijn spaarrekening te spekken ben ik wat minder strikt haha.

  maart 31, 2019 at 10:32 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.