Flatlay

Business | Flatlay foto’s maken? Zo doe je dat!

januari 3, 2019

Flatlay foto’s zijn op Instagram en in de blogwereld niet meer weg te denken. Ik maak al jaren flatlays en durf wel te zeggen dat ik er een beetje verstand van heb. Smaken verschillen natuurlijk en ook ik heb mijn stijl gedurende de jaren regelmatig aangepast. In dit artikel geef ik je graag tips voor het maken van dé perfecte flatlay.

Licht

Het allerbelangrijkste bij flatlay foto’s vind ik het juiste licht. Met onnatuurlijk licht of scherp licht van één kant krijg je schaduwen en kleuren die je niet wilt. Maak je foto’s naast of onder een raam zodat er veel natuurlijk licht op valt. Als je het echt professioneel wilt aanpakken kun je fotolampen aanschaffen. Ik vind deze zelf erg prettig omdat je licht altijd hetzelfde is en je niet meer afhankelijk bent van het weer. Voor €100 heb je al een prima set en zelfs sites als AliExpress verkopen ze voor een paar tientjes.

Ondergrond

Ik ben fan van een lichte ondergrond bij flatlays zodat je lekker kunt gaan ¨bouwen¨. Ik gebruik zelf het witte Lack tafeltje van Ikea en dat bevalt erg goed.

Ga voor symmetrie óf chaos

Als je alles in je foto recht wilt leggen, leg het dan ook écht recht. Ga voor mega strak en gestructureerd óf voor complete chaos. Als je alles heel recht probeert te doen en het ligt net een beetje scheef, oogt je foto meteen minder mooi.

Het hoeft niet in één keer goed

Ik krijg vaak complimenten over mijn flatlays en veel vragen over hoe ik ze maak. Mijn foto´s zijn echt niet binnen 5 minuten gemaakt. Soms ben ik al een uur bezig met spulletjes weghalen, toevoegen en verplaatsen en heb ik nog geen foto geschoten. Ik kijk steeds door het scherm van mijn camera en bedenk dan kritisch of ik ´m perfect vind. Kijk dus streng naar je eigen foto´s op het gebied van kleuren, structuren en compositie.

Kijk wat je in huis hebt

Je hoeft echt geen bakken geld uit te geven aan allerlei props. Ik vind het leuk om overal spulletjes te verzamelen maar het kan ook prima met dingen die je vaak toch wel in huis hebt:

 • make-up
 • notitieboekjes
 • geurkaarsen
 • mooie pennen
 • telefoonhoesjes
 • tijdschriften
 • koekjes/snoep

Wissel af qua diepte

Leg niet alleen platte dingen in je foto maar speel ook met verschillende hoogtes. Zet dingen rechtop, stapel dingen op elkaar en gooi eens iets om.

Ontwikkel je eigen stijl

Kijk bij andere flatlay foto’s wat je wel en niet aanspreekt en kies daarvan elementen om je eigen foto´s te maken. Ik hou bijvoorbeeld erg van een lichte basis maar wil mijn foto´s niet te saai hebben. De keerzijde is dat mijn foto´s vaak wat hysterisch zijn, hierin probeer ik nog balans te vinden.

Recht van boven

Een flatlay is het mooiste als je ´m écht recht van boven maakt. Een foto waar je net wat scheef boven hing met je camera komt er op beeld vaak minder mooi uit dus dat is zeker een puntje om op te letten. Je kan uiteraard voor een andere hoek gaan maar ga dan ook écht voor die hoek.

Tot slot

Doe vooral wat jij zelf mooi vind en waar jij je goed bij voelt. Smaken verschillen en er zijn zat mensen die mijn flatlat foto’s vreselijk vinden, dat is prima. Je kant het nooit voor iedereen goed doen dus doe vooral wat jij leuk vind! Enneh.. volg me vooral op Instagram om mijn flatlays te zien!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

 • Evelien

  Handige tips, zeker omdat ik nét begonnen ben met flat-lays foto’s. Ik vind het echt mega lastig om het beeld mooi te vullen! Maar ik denk dat ik daar gewoon in moet groeien.

  januari 3, 2019 at 9:40 pm Reply
 • Hoe ik insta-foto’s maak en bewerk met mijn telefoon

  […] het fotograferen van een product en een persoon. Dit maakt je feed interessanter. Wil je niet met productfotografie werken, zorg er dan tijdens het shooten voor dat je zowel details als portretten als complete […]

  februari 1, 2019 at 4:01 am Reply
 • Saskia

  Mooie tips. Ik wil al tijden meer doen met flatlays. Binnenkort maar eens aan de slag, vooral nu ik een nieuwe camera heb. Maak je ook gebruik van een statief?

  april 5, 2019 at 6:03 pm Reply
  • Mira Ennen

   Voor mijn flatlays gebruik ik eigenlijk nooit een statief! Deze komt alleen tevoorschijn bij selfies:)

   april 5, 2019 at 6:14 pm Reply
 • Vooruit werken? Zo doe je dat! Plantips voor bloggers.

  […] je net als ik foto’s maakt voor je blog en/of Instagram, weet je dat daar flink wat tijd in gaat zitten. Voor mij werkt het om […]

  november 11, 2022 at 2:30 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.