gratis stockfoto´s

Business | Hier vind je de beste gratis stockfoto´s!

augustus 19, 2019

Ik vind het heerlijk om zelf foto´s te maken. Echter heb ik ten eerste een vrij specifieke stijl die niet overal bij past én heb ik niet altijd tijd en zin om bij alle 5 de artikelen die ik elke week plaats een foto te maken. Ik maak dan ook regelmatig gebruik van gratis stockfoto’s. In dit artikel vertel ik je welke sites ik graag gebruik én welke opties er nog meer zijn.

Unsplash

Unsplash is mijn absolute favoriet voor gratis stockfoto’s. Ze hebben hier iets minder keus dan bij andere sites maar de foto´s zijn vaak net wat origineler. Er is een zoekfunctie voor specifieke woorden of onderwerpen maar je kunt ook door de categorieën bladeren of bijvoorbeeld achtergronden of texturen bekijken. Ook kun je op een makkelijke manier de maker van de foto zijn of haar verdiende credits geven (zie foto boven dit artikel) maar dit is niet verplicht. Ik raad je aan om dit altijd te doen. Het kost geen moeite, staat niet lelijk en ik vind het netjes tegenover de persoon die zo´n mooie foto heeft gemaakt dat jij ´m blijkbaar wilt gebruiken voor je blog.

Pixabay

Pixabay is één van de bekendere sites met gratis stockfoto´s. Ze hebben ontzettend veel keus maar ik vind het lastiger om hier (bij specifieke zoekwoorden) foto´s te vinden die ik echt origineel en mooi vind. Echter, als je stijl bijvoorbeeld heel zakelijk is of je bent op zoek naar natuurfoto´s zul je dit probleem wellicht niet ervaren. Bij Pixabay kun je je foto gemakkelijk downloaden in het gewenste formaat maar bijvoorbeeld ook video´s of vectors zoeken.

Shutterstock

Shutterstock is een bekende site die ik zelf steeds minder gebruik. Niet omdat ik de foto´s niet mooi vind maar omdat ik de regels een beetje onduidelijk vind. Niet dat ik me er enorm in verdiept hebt, dan waren ze wellicht duidelijker. Echter moet je een account aanmaken en dingen lezen om een foto op te kunnen slaan en dat maakt ´m voor mij minder toegankelijk dan de twee voorgaande sites.

Nog meer gratis stockfoto’s!

Er zijn talloze websites om gratis stockfoto’s te downloaden, hier onder een lijstje. Ik gebruik onderstaande sites weinig of niet omdat ik vaak op Unsplash wel kan vinden wat ik nodig heb. Uiteraard is onderstaande lijst maar een fractie van wat er op internet te vinden is. Mocht je hier onder niet vinden wat je zoekt; Google is je beste vriend.

Waar moet ik op letten qua licenties?

Ik raad je aan bij sites die je niet kent altijd héél goed te lezen welke licentie een foto precies heeft en wat je er allemaal mee mag. Als je twijfelt of je vindt de informatie onduidelijk, gebruik de foto dan niet. Je wilt geen risico lopen op een boete en er zijn zat sites waar je wel duidelijke informatie kunt vinden. Een foto met een CC0 is altijd veilig. De mag je gewoon gebruiken en je hoeft de eigenaar niet te vermelden (vind ik desondanks toch netjes om te doen) en is de enige regel dat je niet mag zeggen dat jij degene bent die de foto gemaakt heeft. Een CC-BY licentie is ook ideaal. Hierbij mag je de foto gebruiken, ook commercieel, tenzij je vermeldt door wie de foto gemaakt is.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

10 Comments

 • Tessa

  ik gebruik eigenlijk nooit stock foto’s. ik hou er namelijk van om zelf te fotograven

  augustus 19, 2019 at 4:48 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat heeft ook zeker mijn voorkeur! Ik ben alleen vaak uren bezig met één foto dus bij elk artikel eigen foto’s is hier niet haalbaar.

   augustus 19, 2019 at 4:53 pm Reply
   • Tessa

    dan zijn stock foto’s een mooie uitkomst

    augustus 19, 2019 at 8:20 pm Reply
    • Mira Ennen

     Ja precies 😀

     augustus 19, 2019 at 9:20 pm Reply
 • Janet

  Check unsplash, ook hele mooie series!

  augustus 19, 2019 at 4:59 pm Reply
  • Mira Ennen

   Die staat bovenaan Janet hihi

   augustus 19, 2019 at 6:51 pm Reply
 • Bettie

  Unsplash is ook echt mijn favoriet! Echt fantastische mooie foto’s hebben ze daar op staan.

  augustus 25, 2019 at 8:25 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaaa prachtig he!

   augustus 25, 2019 at 9:03 am Reply
 • Jessica J.

  Ik gebruik Unsplash, Pexels en Pixabay, al genieten eigen foto’s nog altijd mijn voorkeur. ?

  september 19, 2019 at 3:08 pm Reply
 • Goede website maken? Zo bepaal je hoe ´ie er uit komt te zien!

  […] fotograaf is en ook niet iedereen het geld heeft om daarin te investeren. Maak gebruik van mooie stockfoto´s van bijvoorbeeld Unsplash of kijk wat voor moois je op Canva kunt vinden. Eigen foto’s hebben […]

  november 8, 2022 at 11:42 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.