minimalistisch leven

Lifestyle | Minimalistisch leven in 30 dagen

april 9, 2021

Minimalistisch leven spreekt mij aan. Ik vind het fijn om ongebruikte en overbodige dingen weg te doen en word blij van weinig en alleen maar fijne spullen. Ik deed al twee keer eerder een Wegdoechallenge en heb voor de maand mei ook weer een leuke challenge op het programma. In dit artikel deel ik mijn plan en kan ik je hopelijk motiveren om gezellig mee te doen in mei. Minimalistisch leven bestaat in mijn ogen niet per se uit alleen maar spullen weg doen maar ook uit je gedachten ordenen en rustiger leven. Kijk je mee naar mijn nieuwe challenge?

Dag 1 De kledingkast

Ik zal vast niet de enige zijn die er continu tegenaan hikt om de kledingkast op te ruimen en laten we maar meteen met het ergste beginnen. Haal je volledige kledingkast(en), lades en planken leeg en bekijk stuk voor stuk of je het nog wilt houden. Ik vind het belangrijk bij kleding om streng te zijn, hoe moeilijk dat ook is. Als ik het een jaar niet gedragen heb (gelegenheidsdingen daar gelaten), gaat het weg. Als ik denk dat ik er ooit nog in ga passen, gaat het ook weg. Als ik twijfel; gaat het ook weg. Streng zijn vergt een beetje oefening maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is het heerlijk. Kleding die je niet meer houdt kun je onder andere naar de kledingcontainer brengen, op Vinted verkopen, doneren aan Stichting Dierenlot of afgeven bij de Kledingbank.

Dag 2 De tassen

Wederom iets waar ik vast niet de enige in ben; ik heb altijd tassen waar nog zooi in is blijven zitten. Ik heb ongeveer 3 tassen in gebruik en stuk voor stuk bevatten ze muntgeld, lippenbalsems, bonnetjes, koekjes, paracetamol en andere zooi. Ruim al je tassen leeg en ruim de inhoud meteen op.

Dag 3 Sokken

Waarschijnlijk heb je bij het uitruimen van je kledingkast je sokken een beetje overgeslagen, ik moet je helaas vertellen dat je ook daar niet onderuit gaat komen. Zoek al je sokken bij elkaar en doe kapotte of single sokken weg. Geen smoesjes dat je ze ooit nog gaat maken of dat je de missende sok nog gaat vinden; alles wat kapot is of incompleet, gaat weg.

Dag 4 Apparaten

Heb je ook nog twee oude laptops, een oude Gameboy en een discman op zolder liggen? Weg er mee. Doe apparaten die je niet meer gebruikt weg. Breng ze naar de milieustraat, de kringloop of geef ze aan iemand die er wel wat aan heeft, zolang het maar uit je huis verdwijnt.

Dag 5 Je portemonnee

Dit wordt voor mij een smokkeldagje want ik heb geen portemonnee maar als je die wel hebt; opruimen maar! Check of je pasjes hebt die je nooit gebruikt, gooi stempelkaarten die toch nooit vol raken weg en maak ´m schoon met een vochtig doekje. Tipje voor als je veel pasjes hebt; digitaliseer ze via een app op je telefoon! Scheelt enorm veel ruimte en je hebt alles bij de hand. Een aantal apps voor pasjes:

 • De ¨Wallet¨ app van iPhone zelf
 • PasNL
 • OK
 • FidMe
 • Stocard

Dag 6 Waar ben je blij mee?

Vandaag is het tijd voor een beetje opruiming en rust in je hoofd. Schrijf 20 dingen op waar je blij mee bent. Dit mogelijk eigenschappen zijn maar ook gebeurtenissen, herinneringen of spullen. Alles mag, zolang je er maar blij van wordt. Vind je het lastig om te beginnen? Hier heb ik er alvast eentje voor je: Ik word blij van deze challenge waarmee ik mezelf een fijn, rustig en opgeruimd gevoel geef.

Dag 7 De keukenla

Echt zo´n plek in huis waar je vaak van alles dumpt maar waarvan de helft niet gebruikt wordt en dan doel ik niet op de lade met bestek. Bij ons bevat de keukenla onder andere medicijnen, koopzegelboekjes, batterijen, sleutels en zooi. Haal de lade leeg, maak ´m schoon en sorteer alles. Wat weg kan gaat weg en wat je gebruikt mag terug maar wel op een nette manier. Organiseer alles in bakjes en stap af van het ¨we-flikkeren-alles-in-één-lade-systeem¨.

Dag 8 Dagboek

Wederom tijd voor wat innerlijke rust, je gaat namelijk een kwartiertje een dagboek schrijven. Als je dit al vaker gedaan hebt, is het waarschijnlijk een eitje maar als het nieuw is, is het wellicht een uitdaging. Wees niet streng voor jezelf maar begin gewoon met schrijven. Beschrijf je dag, beschrijf wat er in je hoofd omgaat of wat je meegemaakt hebt; niks is fout.

Dag 9 Boeken

Tijd om je boeken uit te zoeken. Ik vind dit persoonlijk een lastige omdat oude boeken lastig weg te brengen zijn. De kringlopen hier willen alleen nieuwe moderne boeken, vrienden willen ook niet alles hebben en het oud papier voelt zo respectloos. Ik heb me hier inmiddels overheen gezet want verstoffen is huis is ook niks maar helemaal prettig voelt het niet dus ik snap als jij die struggle ook hebt. Zoek in elk geval vandaag je boeken uit en kijk of je er iemand blij mee kan maken. Misschien de kringloop, vrienden, de kledingbank, een school of buurtcentrum? Het oud papier is wat mij betreft echt de absolute noodoplossing maar doe vooral je ding als je er nul moeite mee hebt.

Dag 10 Een dag geen schermen

Vandaag ga je een dag schermloos door het leven. Je mag wel je schermen gebruiken voor noodzakelijke of werkgerelateerde zaken maar daar houdt het ook bij op. Als je persoonlijke situatie het toelaat, zet dan de hele dag je telefoon uit als dat niet mogelijk is; gebruik ´m niet recreatief maar puur en alleen voor wat moet. Ook niet voor de gezelligheid appen of bellen en niet doelloos door Instagram scrollen. Anyway; je weet zelf vast wel wat onder noodzakelijk valt en wat niet. Je computer gebruik je alleen voor werk of school en de tv gaat niet aan. Ik ben heel benieuwd hoe veel rust dit je oplevert aan het einde van de dag.

Dag 11 Mediteren

Begin je dag met een meditatie. Het liefst eentje van een minuut of 20 maar als het helemaal niet je ding is; elke minuut is mooi meegenomen. Zoek op Youtube naar een meditatie die je aanspreekt of download de Headspace app.

Dag 12 Schoonmaakmiddel

Heb je ook zo´n kastje vol schoonmaakmiddel waarvan je de helft maar gebruikt? Check alles op houdbaarheidsdatum en bewaar alleen de dingen die actief gebruikt worden. Als je alles gaat wegdoen, let dan wel even op dat je geen chemische reacties veroorzaakt in je wasbak of toilet. In sommige gevallen is het beter om je berg schoonmaakmiddel naar de milieustraat te brengen.

Dag 13 Waar ben je dankbaar voor?

Maak een lijstje met alles waar je dankbaar voor bent, groot en klein. De hoeveelheid dingen die op je lijstje komt te staan maakt niet uit, hoe meer hoe beter maar probeer er in elk geval 5 te bedenken.

Dag 14 Kijk eens kritisch naar je aankopen

We kopen vaak veel dingen impulsief, bijna onbewust en onnodig en dat kun je afleren door erop te reflecteren. Het is niet zo dat je van mij niks mag kopen maar ik voel me persoonlijk gelukkiger als ik bewuster nadenk over mijn aankopen in plaats van alles overhaast te kopen. Pak je laatste 5 aankopen er bij en kijk er kritisch naar. Wat had je echt nodig en waar word je heel blij van? Zitten er dingen bij waar je eigenlijk geen blij gevoel meer van krijgt en die je ook niet echt nodig had? Leer van je reflectie en neem deze lessen mee naar je volgende aankopen.

Dag 15 De vriezer

Ik mik vaak van alles in de vriezer omdat ik het niet weg wil gooien maar vergeet dan wat er in ligt. Vervolgens liggen er dan dingen in de vriezer die al tijden over datum zijn en waarvan ik soms niet eens meer weet wat het precies is. Het is vreselijk zonde om eten weg te gooien maar het is ook zonde om het in je vriezer te laten liggen bevriezen. Ruim je vriezer dus uit en kijk kritisch naar de inhoud. Waar kan je nog wat mee gaan maken de komende week (of weken als je vriezer heel groot is) en ga je dat ook echt doen? De dingen die niet meer goed zijn, gooi je weg. Les voor de volgende keer dat je iets in de vriezer doet; bedenk vooraf of het er voor eeuwig gaat liggen of dat je het echt gaat gebruiken.

Dag 16 Geef niks uit

De taak is simpel; geef 24 uur geen geld uit. Natuurlijk tellen automatische afschrijvingen voor bijvoorbeeld je Netflix-abonnement maar geeft helemaal niks uit. Je weet deze challenge van te voren dus je eten en dat cadeautje voor je schoonmoeder kun je al in huis hebben. Wat mij betreft is er (naast urgente medische situaties) maar één uitzondering en dat is doneren. Als er net vandaag iemand aanbelt om geld in te zamelen voor een doel waar je graag aan doneert, geef je die lekker een eurootje extra. En nee; iets bestellen en met Afterpay betalen, reken ik niet goed.

Dag 17 Klaag de hele dag niet

Voor de één zal dit een grotere uitdaging zijn dan voor de ander maar probeer eens een hele dag niet te klagen. Je zult wellicht merken dat je je positiever en fijner gaat voelen dan dat is natuurlijk het doel van deze hele challenge. Heb je uit automatisme toch geklaagd? Geen probleem. Je intentie is om dit niet te doen en je bent lerende. Wees dus niet te streng voor jezelf en zie de dag ook niet meteen als verloren, je kunt op elk moment opnieuw beginnen met proberen. Gaat het afleren heel lastig? Maak dan een pot waar je elke keer dat je klaagt (bijvoorbeeld) een euro in stopt, aan het einde van de week doneer je dat geld aan een goed doel.

Dag 18 Ga naar buiten zonder je telefoon

Probeer, als je persoonlijke situatie het toelaat, eens naar buiten te gaan zonder telefoon. Misschien wel een hele dag of misschien alleen een wandeling van een half uur, zoek waar voor jou de uitdaging zit. Wees niet te streng maar maak het jezelf ook niet te makkelijk. Kun je in jouw persoonlijke situatie echt niet weg zonder telefoon? Kijk dan of je de uitdaging van vandaag kunt aanpassen naar iets anders. Zo fiets en loop ik altijd uit automatische met muziek in maar is het wellicht ook wel eens lekker en goed voor me om gewoon naar de geluiden van buiten te luisteren.

Dag 19 De natuur in!

Ga vandaag eens naar buiten en dan niet gewoon een blokje om door je wijk maar écht naar de natuur. Zoek een mooi bos of natuurgebied uit en ga er wandelen, picknicken, sporten of whatever je er wilt doen; als je maar lekker even in de natuur bent.

Dag 20 Relaxen in ideale omstandigheden

Vandaag ga je minimaal een uur relaxen en je gaat de omstandigheden zo fijn mogelijk maken. Ik ga denk ik in bad met een boek, een lekkere geurkaarsen en snacks. Wat voor jou ideaal is, weet je zelf.

Dag 21 De to-do-list

Wij zijn vast niet het enige huishouden met een eeuwige to-do-list. Sommige dingen staan er al maanden op en schrijven we elke lijst weer over zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Heb je ook zo´n lijst? Ga ´m een grondig na en kijk wat prioriteit heeft. Kun je dingen schrappen, toevoegen of naar andere tijden verplaatsen? Heb je niet zo´n algemene lijst maar doe het met je lijstje voor werk of school. Heb je helemaal geen lijst? Maak er dan één met alleen maar echt belangrijke dingen die je niet eeuwig vooruit gaat schuiven.

Dag 22 De opslag

Of je nou een opslagkast, schuur of zolder hebt; hij wordt uitgezocht. Verlos je zelf van ¨wat-als¨ en ¨misschien-ooit¨ spullen en maak er een fijne overzichtelijke opslagruimte van.

Dag 23 Vandaag mag je kiezen

Vandaag ga je een kast, lade of ruimte uitzoeken en je mag helemaal zelf weten welke dat gaat zijn. Wees met spullen wegdoen wederom streng; we willen alleen overhouden wat we echt gebruiken of waar we heel gelukkig van worden.

Dag 24 Zet de hele dag je meldingen uit

Zet vandaag de hele dag je meldingen op je telefoon uit. Wellicht moet je voor bepaalde situaties of mensen wel bereikbaar zijn, pas daar dan je meldingen op aan. Ik snap dat je kinderen je moeten kunnen bellen als er iets is maar je hoeft echt geen melding te krijgen van elke nieuwe like op Instagram: lekker rustig.

Dag 25 Doe je uitgestelde klusjes

Heb je nog uitgestelde klusjes staan? Vast wel! Vouw die was op, maak je koelkast schoon en poets je schoenen; weg met die klusjes!

Dag 26 Kook voor meerdere dagen

Doe jezelf wat rust cadeau en maak lunch of avondeten klaar voor meerdere dagen. Ik doe zelf altijd boodschappen voor 4 mensen en kook dan op één dag voor ons samen voor 2 dagen. Vaak weinig extra werk maar je hebt de volgende dag wel zo je eten klaar! Je kunt bijvoorbeeld ook een grote salade maken om de komende drie dagen van de lunchen, granola repen maken of iets anders leuks.

Dag 27 Geef je planten wat liefde

Zitten al je plantjes nog in een passend potje of hebben ze een nieuwe nodig? Maak de potjes schoon, verwijder dorre blaadjes en geef ze allemaal wat water.

Dag 28 Zoek je beauty producten uit!

Ga eens door je make-up en beauty producten. Ik ben voorstander van houdbaarheidsdata controleren maar vind ook dat je geen dingen moet weggooien die je nog gebruikt en die niet gek ruiken. Kijk dus vooral naar of het nog gebruikt, daarna naar de substantie/geur en minder naar of het officieel nog goed is.

Dag 29 Zeg nee

Vind je het lastig om je grenzen aan te geven en zeg je regelmatig ¨ja¨ als je eigenlijk ¨nee¨ wilt zeggen? Doe dat vandaag dan eens niet. Ben je juist heel scheutig met je nee´s en mag je wel wat meer voor een ander doen? Zeg dan eens ja of stel je hulp aan iemand voor.

Dag 30 Wéér die kledingkast

Je dacht dat je er met de schrik vanaf was gekomen maar op deze laatste dag gaan we toch nog een keer door de kledingkast heen. De afgelopen maand heb je zo hard gewerkt aan minimalistisch leven, dat je waarschijnlijk veel makkelijker keuzes kunt maken over je kleding. Ga alles nogmaals langs, doe weg wat niet gedragen wordt of wat je de vorige keer ¨toch maar bewaard had¨. Voila; je kledingkast is nu tiptop in orde!

Tot slot

Heel veel succes en ik hoop dat het je wat gaat brengen. Voel je vrij om aanpassingen te doen die de minimalistisch leven challenge voor jou meer passend maken bij je leven. Minimalistisch leven op een manier die past bij waar jij gelukkig van wordt, is het belangrijkst. Ik word blij van geen ongebruikte en overbodige spullen en van rust in mijn hoofd en ben heel benieuwd wat deze challenge mij gaat brengen. Ik vind het een leuke uitdaging en zal mijn bevindingen delen via Instagram stories.

Is minimalistisch leven iets voor jou?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

 • Een duurzame kledingkast? Dit werkt voor mij!

  […] ben dol op nieuwe kleding en schoenen maar daarnaast ben ik ook een minimalist en word ik gelukkig van weinig spullen. Voor mij is het belangrijk om alleen dingen de hebben die […]

  mei 23, 2022 at 9:30 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.