minimalisme challenge

Life | De Minimalisme Challenge: ik deed 450 dingen weg in één maand!

juli 3, 2020

In juni deed ik voor de tweede keer de minimalisme challenge. Vorig jaar deed ik ´m ook en schreef ik er ook al een artikel over. Dit jaar was het weer heel anders en kreeg ik weer andere vragen. Daarom een nieuw artikel over mijn ervaring met de minimalisme challenge.

De minimalisme challenge

In de minimalisme challenge ga je 30 dagen lang dingen weg doen. Je gooit ze weg, doneert ze of verkoopt ze; als het maar uit je huis gaat. Je begint de eerste dag met 1 ding, de tweede dag gaan er 2 dingen weg, de derde dag 3 en zo door tot je op dag 30 wel 30 dingen weg doet. Het doel is om je spullen te minimaliseren en een huis te hebben met alleen maar spullen die je echt gebruikt of waar je heel gelukkig van wordt.

Wat doe je weg?

Je gaat spullen weg doen die je niet meer gebruikt en de valkuil hierbij is denken dat je het ooit nog nodig gaat hebben. Als je die wegenkaart van Zuid-Macedonië over 10 jaar nodig blijkt te hebben, koop je maar gewoon een nieuwe. Trap dus niet in die valkuil maar wees streng; alles bewaren voor ¨misschien ooit¨, heeft je een vol huis opgeleverd en in de praktijk ga je misschien 1 van die 100 dingen ook daadwerkelijk ooit gebruiken. Als jij een lolly eet en het papiertje weg gooit, telt dat uiteraard niet als één ding. Afval telt niet en het gaat daadwerkelijk om spullen uitzoeken. Wat ik ook niet mee heb geteld zijn dingen waarvan ik al besloten had dat ze weg gingen. Ik had bijvoorbeeld een tas en een doos met beauty producten voor de kledingbank staan, die had ik in principe al weg gedaan dus deze mochten niet geteld worden.

Tips

Laat je niet afschrikken

Ik kreeg veel te horen ¨dat zou ik nooit kunnen, het is zo veel!¨. Laat je niet afschrikken en begin gewoon. Het is fijn dat je in de eerste week met behapbare aantallen begint. Zo kun je een beetje inkomen en krijg je de smaak te pakken, waardoor de latere dagen een stuk eenvoudiger worden. Je krijgt ook geen boete als het je niet lukt, je doet het voor jezelf en als je niet begint, lukt het sowieso niet. Niet bang zijn dus dat het te lastig is; je zult merken dat het in de praktijk enorm mee valt.

Probeer zo min mogelijk dagen in te halen

Vorig jaar werkte ik best veel met inhalen als ik een dag niet redde. Dit jaar ben ik strenger geweest en heb ik, op een enkele uitzondering na, elke dag ook daadwerkelijk het aantal dingen van die dag weg gedaan. Hierdoor was het meer een uitdaging en was ik er ook veel meer mee bezig.

Ga de zolder op

Ik had de zolder als troef bewaard voor de laatste week. De zolder is echt zo´n plek waar je dingen loost die niet meer gebruikt worden en waar je makkelijk je aantallen kunt halen. Een goede tip dus die zolder maar gebruik ´m als een soort escape want je huis moet eigenlijk eerst.

Check je ondergoed

Bij mijn ondergoed heb ik flinke slagen kunnen maken. Ik gooide alles in te kleine maten weg en heb nu alleen nog maar mooi en goed passend ondergoed.

Heb je echt alle laatjes en kasten gehad?

Als je wanhopig voor je uit zit te staren omdat je echt niet meer weet waar je spullen moet gaan uitzoeken; loop dan eens rustig door je huis. Heb je echt alle kasten gehad en alle laatjes uitgezocht?

Beloof jezelf iets leuks

Ik ben bruikbare spulletjes gaan verkopen via Instagram en had mezelf voorgenomen dat ik een tekentablet mocht kopen als ik genoeg verdiend had (die is er inmiddels!). Bij dingen waar ik over twijfelde om het weg te doen dacht ik ¨wil ik liever dit item of die tekentablet?¨. Het antwoord was eigenlijk altijd de tekentablet en dat maakte het véél makkelijker om dingen weg te doen. Iets kiezen waar je voor wilt sparen of wat je na de challenge mag kopen als je ´m gehaald hebt, werkt dus erg stimulerend. Nu zullen sommige mensen zeggen dat iets nieuws kopen het doel van minimalisme voorbij streeft, dat mag. Ik vind echter heel bewust één nieuw ding kopen waar je een maand naar toe leeft totaal iets anders dan klakkeloos alles in je winkelmandje gooien uit gewoonte.

Vragen

Hieronder wat vragen die ik veel kreeg.

Je laat niet elke dag alles zien, ben je niet bang dat mensen niet geloven dat je ook voldoende dingen hebt weg gedaan?

Ik ben mijn challenge gaan delen via Instagram en daar werd ontzettend leuk op gereageerd, echter kwam deze vraag ook een aantal keer voorbij. Sommige dagen liet ik niet alles zien omdat het privé was of gewoon heel erg saai. Ik deed deze challenge voor mijzelf en deelde ´m toevallig omdat ik nou eenmaal deel wat ik doe op een dag. De meeste mensen zullen deze challenge niet delen en je hoeft je ook aan niemand te bewijzen. Je doet de challenge voor jezelf en als je dagen wilt gaan skippen, moet je je afvragen waarom je uberhaubt aan de challenge begonnen bent. Nee, ik was dus niet bang dat mensen dachten dat ik niet genoeg weg deed.

Wat doe je met alle spullen die je weg doet?

Ik heb alle spullen die wellicht nog leuk waren voor iemand anders in een highlight gezet op Instagram. Deze laat ik nog een paar dagen staan dus kijk daar vooral tussen als je tweedehands wilt shoppen. Kleding die ik niet wilde verkopen heb ik naar de kledingbank gebracht, onbruikbare spullen gingen naar het afval en overige items naar de kringloop. Probeer alles wel daadwerkelijk weg te brengen, dat hoeft natuurlijk niet elke dag maar doe bijvoorbeeld halverwege en aan het einde van de maand een ronde. Als je er voor kiest om dingen te verkopen via United Wardrobe of Marktplaats, spreek dan een limiet af met jezelf, bijvoorbeeld; als het binnen twee weken niet verkocht is, gaat het alsnog naar de kringloop.

Ben je niet bang dat je later toch nog iets nodig hebt van wat je weg deed?

Nee, alles is te koop denk ik en dingen met veel emotionele waarde doe ik niet weg. Als je iets al jaren niet gebruikt hebt, is de kans dat je het ineens dringend nodig hebt en nergens kunt kopen zeer klein.

Je hebt toch nooit zo veel spullen?

Dat denkt iedereen en ik durf bijna te beloven dat vrijwel iedereen wel 3 maanden deze challenge kan doen. Iedereen heeft te veel servies, te veel bestek, rare keukenspullen die niet gebruikt worden, kleding die niet gedragen wordt, veel te veel pennen en overige troepjes. Ik dacht ook dat ik bijna niks had omdat ik absoluut iemand ben die regelmatig dingen weg doet en vrij weinig koopt; je hebt dus altijd veel meer dan je denkt.

Tot slot

Ik heb echt héél veel plezier gehad in de minimalisme challenge dit jaar. Elke dag was ik vol enthousiasme bezig met dingetjes verkopen om voor die tablet te sparen, mijn volgers leefden helemaal mee en ik heb heerlijk opgeruimd. Ik heb er echt van genoten en ben vooral mijn kledingkast opnieuw gaan waarderen. Zeker een aanrader dus deze challenge, het levert je alleen maar goeds op. Ik ga ´m zeker nog een keer doen! Misschien in de winter al en misschien volgende zomer weer; ik hou jullie op de hoogte!

Heb jij de minimalisme challenge wel eens gedaan?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Amber / Ambers Things

  Aan die ‘je hebt toch nooit zo veel spullen’, wil ik even iets toevoegen voor iedereen die dit leest. Wat Mira zegt klopt inderdaad, je hebt altijd meer dan je denkt. Ik heb de challenge zelf in oktober gaan en ben toen tot aan dag 21 gekomen met alleen maar het opruimen van mijn kamer. (Ik woon gewoon bij mijn ouders.) Iets anders dat ik wil meegeven, is dat je challenge niet gefaald is wanneer je de volledige 30 dagen niet vervult, het gaat er gewoon om dat je zo ver mogelijk komt. Wie weet zeg jij al op dag 15 dat je alleen nog maar bezit wat je leuk vindt, dat is helemaal goed. Laat je dus inderdaad niet afschrikken door de grote hoeveelheden en begin er gewoon aan. Ik kan je verzekeren dat je verder komt dan je denkt.

  juli 3, 2020 at 7:20 pm Reply
 • Mariska

  Misschien is dit voor mij wel handig om te doen als de woningruil naar Enschede rond is/komt 🙂

  juli 4, 2020 at 1:09 pm Reply
 • Teddy

  Wat goed dat je deze challenge hebt gedaan! De eerste dagen lijken me redelijk makkelijk, maar die laatste dagen…

  juli 5, 2020 at 11:17 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.