duurzame kledingkast

Lifestyle | Duurzamer met je kledingkast omgaan? Dit werkt voor mij.

mei 23, 2022

Ik ben dol op nieuwe kleding en schoenen maar daarnaast ben ik ook een minimalist en word ik gelukkig van weinig spullen. Voor mij is het belangrijk om alleen dingen de hebben die ik echt draag en met plezier uit de kast haal. Ik shop graag bij duurzame merken maar vind het vooral belangrijk om op een duurzame manier met mijn kledingkast om te gaan. In dit artikel leg ik je uit wat een duurzame kledingkast voor mij inhoudt en geef ik tips. Duurzaam betekent voor mij dus niet dat ik alleen maar duurzame merken of tweedehands dingen koop, het betekent voor mij dat ik bewust koop, bewust hou en bewust draag.

Eén erin, twee eruit

Ik heb het geluk dat ik veel kleding krijg voor samenwerkingen. Of nouja, dat is geen geluk, daar heb ik hard voor gewerkt. Anyway; ik krijg veel en daar ben ik dankbaar voor. Echter wil ik daar echter wel op een bepaalde manier mee omgaan om te voorkomen dat mijn kledingkast ontploft en dat ik allerlei dingen heb ik die ik één keer draag. Ik krijg wekelijks aanvragen voor samenwerkingen maar ik ben zeer selectief; ik werk alleen samen met merken waar ik zelf ook zou shoppen en waar ik tijdloze items kan uitzoeken die ik veel kan combineren.

Daarnaast heb ik met zo’n perspakket altijd hetzelfde ritueel. Ik pas alles en beslis direct wat er in mijn kast komt er wat doorgaat naar een vriendin of de kledingbank. Voor alles wat ik hou, probeer ik 2 dingen weg te doen. Dat is soms heel makkelijk en soms een enorme uitdaging maar het zorgt ervoor dat ik alleen maar dingen heb die ik geweldig vind en graag draag. Een gedachte die mij helpt is: “wat uit mijn kast vind ik minder leuk dat dit nieuwe item?”. Door te vergelijken, kan ik makkelijker kiezen. Lukt het een keer niet; geen ramp maar in de praktijk is het een stuk makkelijker dan je nu waarschijnlijk denkt.

Marie Kondo

Is het echt een rommeltje geworden en heb je geen overzicht meer? Dan is Marie Kondo je reddende engel. Ken je de naam nog niet? Google dan maar eens of zoek haar op op Youtube. Deze Japanse vrouw heeft een specifieke methode om je hele huis te organizen. Bij je kledingkast betekent dat dat je alles eruit haalt, op je bed legt en per kledingstuk bekijkt of je er nog blij van wordt. Het is een flinke klus maar het is belangrijk dat je alles stuk voor stuk vastpakt en goed bekijkt of je er nog een warm gevoel van krijgt. Wat mij betreft een super effectieve methode die je kledingkast rigoureus doet slinken.

Belangrijk aspect: weg is ook echt weg. Laat geen dozen met kleding die je hebt weggedaan weken of maanden op zolder staan. Breng alles binnen één week weg en wees ook als je het probeert te verkopen streng: is het niet binnen één a twee weken weg, dan gaat het alsnog naar de kringloop of kledingbank. Vind je het soms lastig om afscheid van dingen te nemen? Realiseer je dan dat iemand anders die zelf niet in de gelegenheid is om nieuwe dingen te kopen heel blij wordt van jouw donatie en dat het nu ongebruikt in de kast hangt.

Kleedgeld

Koop je veel onnodige dingen en vind je het lastig om verleidingen te weerstaan en heb je daar later spijt van? Geef jezelf dan kleedgeld. Nu zijn we geen 14 meer en betekent €100 ook niet dat het daarna echt op is maar ga er, zeker in het begin, wel zo mee om. Door jezelf een budget te geven, denk je onbewust en bewust veel beter na over wat je koopt omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Je traint jezelf om veel bewuster te kopen en valt daardoor niet meer voor verleidingen. Ik geef mezelf inmiddels geen kleedgeld meer maar heb ik dit ongeveer een halfjaar gedaan, daarna was ik zo getraind dat ik inmiddels alleen nog heel bewust koop.

Sparen op Vinted

Dingen die ik niet meer draag, zet ik eerst op Vinted. Als ik ze niet verkoop, gaan ze naar de kledingbank. Ik gebruikte Vinted voorheen om mijn kleedgeld aan te vullen maar inmiddels koop ik zo weinig, dat kleedgeld niet nodig is. Ik gebruik Vinted voornamelijk om te sparen voor “onnodige aankopen”. Zo was ik onlangs verliefd geworden op een beige paar Dr. Martens van bijna €200. Ik heb al veel schoenen en ook al twee paar Dr. Martens en ik had deze beige variant niet eens een heel klein beetje nodig. Nu snap ik dat we echt niet alleen maar dingen kopen die we nodig hebben (wat heb je nou echt nodig?) maar deze schoenen waren absoluut overbodig en ook nog eens best veel geld. Ik besloot mijn kast leeg te trekken en alles te verkopen wat ik minder leuk vond dan die beige Dr. Martens. Als ik het bedrag dan gespaard had, mocht ik ze kopen. Door een strenge selectie en het wegdoen van een ander paar Dr. Martens wat ik beduidend minder vond dan die beige, had ik binnen twee weken die €200 gespaard en ben ik de blije eigenaar van de beige Dr. Martens.

Uiteraard is het nog steeds een hele overbodige aankoop maar doordat ik er andere dingen voor heb “ingeruild”, voelt het voor mij goed. Wil je iets (prijzigs) kopen wat je niet eens een klein beetje nodig hebt? Gebruik dan deze methode om voor te sparen.

Uiteraard kun je ook kijken of jouw item tweedehands op Vinted te vinden is. Echter heb ik daar hele slechte ervaringen mee dus zal ik dat niet snel nog een keer proberen.

Goedkoop is duurkoop

Ik vind dit ook wel  een leeftijdsding; als student met een bijbaan heb je nou eenmaal minder te besteden dan een 31-jarige die fulltime werkt. Ook heb je als je wat ouder bent minder wisselingen qua stijl en weet je beter wat je wilt. Met de kanttekening “als het kan”, raad ik je dan ook aan te investeren in wat duurdere items van goede kwaliteit. Nu is duurder niet per se beter maar grote ketens waar je voor €4 een shirt koopt, bieden doorgaans geen geweldige kwaliteit aan. Als je mooie items koopt waar je lang mee doet en die veel te combineren zijn, ben je in mijn ogen goedkoper uit dan wanneer je elk seizoen een tas vol koopt bij een fast fashion keten.

Mijn favoriete tijdloze items? Een zwart t-shirtjurkje, een Levi’s, een goede zwarte skinny Jeans, Dr Martens, Vans, een fijne witte trui en een paar lekkere t-shirts.

Denk 2 keer na voor je iets koopt

In het verleden kocht ik regelmatig iets waar een “maar” aan zat:

 • Lastig te combineren
 • Diep decolleté
 • Nog iets aan vermaken
 • Nog een kilo afvallen en dan pas ik hierin

In de praktijk droeg ik de “maar-items” zelden of niet en had ik ze beter niet kunnen kopen. Word je er niet meteen dolblij van en kun je het niet morgen aan zonder dat je er eerst iets mee moet? Koop het dan niet.

Doe lekker je ding

Word jij wel gelukkig van 100 jurkjes, 73 rokjes, 56 zwarte jeans en 200 paar schoenen en is een duurzame kledingkast niks voor jou? Helemaal prima. Ga vooral met je kast om hoe jij dat fijn vindt. Ik merk echter dat ik blijer wordt van minder en van overzicht. Dit artikel is bedoelt om je te inspireren als je dat ook hebt, niet om te zeggen hoe het “moet”. Ik denk dat bewuster omgaan met kleding beter is voor de planeet en dat het koopgedrag wat we tegenwoordig hebben niet gezond en niet normaal is. Wel denk ik dat iedereen hierin zijn eigen pad en tempo heeft; 10 jaar geleden had ik dit waarschijnlijk een belachelijk artikel gevonden en had ik er niks van begrepen. Alles op zijn tijd en doe waar jij je goed bij voelt.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Mitchel

  Wat een goed idee! Met enige regelmaat koop ik ook nieuwe kleding, maar er gaat vrijwel niets uit de kast. Voor een man heb ik ook relatief veel kleding.

  mei 23, 2022 at 7:00 pm Reply
 • Kortingscode NAKD: 'Mira20' = 20% korting

  […] is een fast fashion webshop en je koopt er dus niet duurzaam. Nu ben ik zelf wel bezig met duurzaamheid met pretendeer ik nooit uitsluitend duurzame merken te […]

  juni 8, 2022 at 6:20 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.