ondernemen

Life | Hierom vind ik ondernemen geweldig!

mei 18, 2020

Vaak vragen mensen wat ik nou precies zo leuk vind aan ondernemen. Andere ondernemers zullen het wel herkennen; die kriebel als je iets uitbrengt, de kick van nieuwe ideeën en al die andere fijne dingen die ondernemen met zich mee brengt. Overigens vind ik de term ¨girlboss¨ maar stom, ik ben gewoon een ¨boss¨ en daar heeft mijn geslacht niks mee te maken.

Niet alleen maar leuk

Ik vind ondernemen geweldig maar echt niet alleen maar leuk. Ondernemen begon voor mij als noodzaak omdat ik door mijn hart niet meer kon werken en ook geen uitkering kreeg. Je zult verbaast zijn over wat je allemaal kunt als je geen andere opties hebt. Het begon dus als noodzaak maar inmiddels vind ik het geweldig. Echter is niet alles zo rooskleurig als het er soms uit ziet. Ondernemen brengt veel onzekerheid met zich mee. Je bent nooit écht vrij en ik word moe van mensen die net doen alsof je altijd vakantie hebt. Eén week vakantie nemen betekent voor mij eerst één week dubbele uren werken omdat het werk anders niet af komt. Voorafgaand aan een vakantie, werk ik dus 60-80 uur. Ik kan dus echt boos worden als mensen zeggen dat ik toch altijd wel vrij kan nemen. Dat gezegd hebbende, het is dus niet alleen maar leuk, ga ik graag door met waarom ik ondernemen zo fantastisch vind.

Alles kan

Nou zijn de mogelijkheden een stuk groter wanneer je een startkapitaal hebt, maar ook zonder geld zijn de opties eindeloos. Ik vind het fantastisch aan ondernemen dat je alles kan doen wat je zelf wilt (zolang de wet dit toelaat natuurlijk). Als ik een webshop wil beginnen doe ik dat, als ik een e-book wil schrijven doe ik dat en als ik anderen wil helpen, doe ik dat ook. Het is geweldig om je werk in te delen met alle dingen die jij fijn vindt om te doen. Natuurlijk moet er wel geld verdient worden maar ik vind de creatieve vrijheid en plannen omzetten in een verdienmodel geweldig.

Zelf je tijden indelen

Nu zei ik eerder in dit artikel dat je nooit écht vrij bent, in ieder geval niet in mijn ¨branche¨. Social media en mailtjes gaan non stop door en het is een snelle wereld. Andere ondernemers zullen ook wel herkennen dat je hoofd nooit stopt. Omdat je zelf overal verantwoordelijk voor bent, kun je niet op vrijdag om 17:00 de laptop dicht klappen en stoppen. Je hoofd draait door met nieuwe ideeën, dingen die opgelost moeten worden of andere zaken. Ondanks dat het nooit echt stopt, vind ik ondernemen wel ideaal voor mijn situatie. Ik heb regelmatig pauze nodig en kan soms een dag niks doen omdat ik me te slecht voel, bij een baas zou ik daar nooit mee weg komen. Als ik nu een ochtend in bed wil blijven liggen, kan dat prima. Ik moet dat werk op een ander moment inhalen want het moet toch af. Dat ben ik gewend en dat vind ik totaal niet erg. Ook als het lekker weer is, besluit ik regelmatig om even te zonnen in de tuin, fijn dat dat gewoon kan!

Eindelijk ben ik ergens trots op

Ik ben niet zo iemand die van alles bereikt heeft in het leven; ik was nooit ergens goed in, heb geen diploma en kan oprecht niks bedenken wat ik bereikt heb. Het voelt goed om een blog te hebben die door duizenden mensen gelezen wordt. Ik vind het geweldig dat ik ál het geld op mijn rekening zelf geregeld heb, fantastisch dat mijn e-book de tent uitvliegt en ik ben op alles zó trots. Het geeft veel voldoening om volledig zelf iets op te zetten en dat kan ik iedereen aanraden. Ja het komt niet vanzelf, het vergt doorzettingsvermogen maar dat wordt dubbel en dwars beloond.

Tot slot

Natuurlijk had ik graag mijn studie willen afronden en in de zorg willen gaan werken, zeker omdat ik nog maar een paar maanden moest. Helaas is het anders gelopen en moest ik er het beste van maken. Soms baal ik nog wel en verlang ik naar een normaal leven.Echter heeft het ondernemen me zo veel gebracht en zo veel geleerd dat ik niet weet wat ik zou moeten kiezen als ik wel een keus had.

Wat lijkt jou leuk of minder leuk aan ondernemen?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Yaika

  Wat een inspirerend artikel. Ik krijg er oprecht energie van. Je mag zeker trots op jezelf zijn!

  mei 18, 2020 at 2:33 pm Reply
 • Amina

  Wat een prachtig artikel Mira! Trots op jou! Je doet het maar wel allemaal. En ik vond fulltime ondernemen zwaarder dan een ‘gewone’ fulltime baan. Want je staat altijd ‘aan’ inderdaad, zeker omdat bijvoorbeeld Insta naast m’n hobby ook m’n werk was. Dus zodra je die app opent gaan de ideeën stromen xxx

  mei 18, 2020 at 2:48 pm Reply
 • Simone

  Zelf ben ik ook ondernemer en ik kan me zeker bij je aansluiten. Ook voor wat betreft dat mensen denken dat je altijd zomaar vakantie hebt etc. Tja, zo makkelijk is het helaas niet. Maar dat heb ik er zeker wel voor over. Ik vind het geweldig om te werken als fotograaf. Hoewel corona het me nu wel een stuk moeilijker heeft gemaakt, maar ik geef niet op.

  mei 19, 2020 at 11:22 am Reply
 • Anna

  Wat een mooi, eerlijk en herkenbaar artikel! Ik vind ondernemen ook ontzettend leuk. Inderdaad een irritatiefactor dat andere mensen vaak denken dat je wel even een snipperdagje kunt inlassen. maar ik heb ook gewoon klanten die wat van mij verwachten, haha. En ook de kick van het lanceren van een nieuw product, krijg daar zoveel energie van!

  mei 22, 2020 at 10:26 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.