ondernemen

Business | Deze dingen vind ik minder leuk aan ondernemen!

mei 29, 2020

Vorige week schreef ik over hoe geweldig ik ondernemen vind en gelukkig overheerst die positiviteit in mijn dagelijkse werkzaamheden. Uiteraard zijn er, net zoals bij elke baan, ook hier minder leuke kanten, deze deel ik in dit artikel met je.

Onzekerheid

Als ondernemer en zeker als blogger heb je weinig tot geen financiële zekerheid. Sommige periodes heb ik vaste opdrachten maar het gros van het jaar is het afwachten wat er binnenkomt. We zijn hier thuis voor de vaste lasten gelukkig niet afhankelijk van mijn salaris maar als je er alleen voor staat, lijkt me dat pittig. Die financiële onzekerheid brengt soms stress met zich mee, zeker omdat je in het begin van je ondernemerscarrière vaak nog geen buffer gespaard hebt. In het begin van corona was hier veel over te doen; mensen oordeelden dat je geen goede ondernemer was als je zo weinig verdiende dat je geen half jaar zonder inkomen kan. Dat vind ik nogal zwart-wit geoordeeld; als je net begonnen bent dan heb je toch even tijd nodig om die buffer op te bouwen? Idealiter heb je zo´n buffer al voordat je begint maar als je bijvoorbeeld, zoals ik, ziek wordt tijdens je studie en niet vanuit een baan gaat ondernemen, is beginnen met een buffer onmogelijk.

Achter je geld aan zitten

Mijn grootste irritatie als ondernemer is het continu achter facturen aan moeten zitten. Ongeveer 75% van mijn facturen wordt netjes op tijd betaald, met de andere 25% is er gedoe. Ik ben veel tijd kwijt aan dingen controleren en achter mensen aan zitten, dat is iets wat ik heel storend vind aan mijn werk. Ik begrijp gewoon niet goed waarom mensen niet gewoon op tijd kunnen betalen en vind het een enorme verspilling van ieders tijd.

Geen kerstpakket

Waar mensen in mijn omgeving regelmatig een leuk extraatje krijgen, uitkijken naar hun vakantiegeld en een kerstpakket uitpakken; krijg je als ondernemer niks. Je moet alles zelf regelen en ik ben van mening dat je jezelf best mag verwennen; je hebt namelijk geen baas die dat gaat doen. Een kerstpakket samenstellen voor jezelf is alleen maar leuk en geef jezelf ook gewoon een cadeautje bij het behalen van bepaalde doelen; je moet het zelf een beetje leuk maken!

Vooroordelen

Elke ondernemer en influencer krijgt te maken met vooroordelen. Mensen denken dat je werk bestaat uit ¨eventjes wat foto´s maken¨ en dat je altijd vrij kunt nemen. Dat ¨eventjes wat foto´s maken¨ duurt vaak een paar uur per foto. Een week vakantie nemen betekent eerst een week 80-100 uur werken in plaats van de normale 40. Bloggen en influencer zijn wordt gezien als een makkelijke baan en het is natuurlijk ook geen hogere wiskunde of hartchirurgie. Het is echter wel iets heel anders dan gewoon even wat selfies maken en producten op je gezicht smeren.

Altijd alleen werken

Online ondernemen is best eenzaam, helemaal als je, zoals ik, zelden events kunt bezoeken. Je zit altijd alleen achter de computer en moet jezelf altijd motiveren. Ik probeer zelf wat gezelligheid te halen uit de online contacten die ik met blogcollega´s heb maar soms mis ik het wel om mensen om me heen te hebben. Anderzijds vind ik het heerlijk om ongestoord te kunnen werken maar wat vaker met iemand lunchen of brainstormen zou leuk zijn.

Negatieve reacties

Het continu bemoeien en oordelen vind ik, vooral op social media best heftig. Als ik een recept deel, krijg ik tientallen reacties van mensen die vinden dat ik het verkeerd doe, terwijl het mijn account is en ik mijn manier deel. Ook over mijn eetpatroon gaan mensen nogal los; de een vindt het te veel, de ander vind het te weinig. Iemand vindt me een moordenaar omdat ik kaas eet en de volgende valt over het feit dat ik geen vlees eet want dat is ongezond. De positieve reacties overheersen gelukkig absoluut maar dat negatieve gezeur vind ik soms heel erg vermoeiend.

Tot slot

Ik wil absoluut benadrukken dat ik mijn werk geweldig vind en er bijna elke dag van geniet. Zo´n lijstje met minder leuke kanten bij elkaar is wat negatief maar het zijn geen aspecten die ik allemaal dagelijks ervaar. In the end valt het allemaal wel mee en vind ik mijn baan vooral heel leuk.

Wat lijkt jou minder leuk aan ondernemen?

*Dit artikel betreft een samenwerking.
**Photo by Patrick Perkins on Unsplash.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Tineke

  Ik vind het wel knap dat je dit kunt, ik zou niet voor mijzelf kunnen beginnen. Ik ben een enorme uitsteller en zou mijn to do lijstjes nooit gedaan krijgen. Het lijkt mij wel vervelend om vaak achter je geld aan te moeten.

  mei 29, 2020 at 10:43 am Reply
 • Anne

  Ooh dat kerstpakket. Ik vond het zoooo geweldig dat ik er eentje won op jouw website, daar was ik echt enorm blij mee!

  mei 29, 2020 at 6:46 pm Reply
 • Simone

  Ik vind de administratie vreselijk haha! Maar gelukkig doet mijn man dat allemaal. Ik ben echt helemaal niet goed met cijfertjes. En ja, een kerstpakket is ook wel een gemis.

  mei 30, 2020 at 9:21 am Reply
 • Anna

  Wat een mooie eerlijke post! Heel erg herkenbaar ook.. Sinds vorig jaar werk ik ook 2 dagen in loondienst, die afwisseling vind ik erg fijn. En zo heb ik toch de gezelligheid van collega’s en leuke extraatjes :-).

  juni 1, 2020 at 7:11 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.