online ondernemen

Business | Online ondernemen? Deze fouten kun je beter niet maken!

mei 28, 2020

Online ondernemen begon voor mij noodgedwongen. Inmiddels vind ik het geweldig en durf ik te zeggen dat ik er aardig goed in ben. In dit artikel heb ik wat tips verzameld. Dit keer over dingen die je beter niet kunt doen als je succesvol online wilt ondernemen.

Je online visitekaartje klopt niet

Als online ondernemer zal het grootste gedeelte van je business online plaatsvinden, hier moet je online visitekaartje bij aansluiten. Wat vinden mensen als ze op Google zoeken naar je naam en wat zien ze op je social media? Op Google heb je wat minder invloed dan op je eigen kanalen natuurlijk maar bedenk wel wat je uitstraalt. Als jij een serieus en zakelijk bedrijf hebt, is het wellicht niet handig om foto´s op Instagram te plaatsen waarop je met een fles wijn in je hand in een paal in Chersonissos hangt. Dit is een extreem voorbeeld maar ook foto´s waarbij je in een heel kort broekje op een festival poseert met je kont naar achter, vind ik niet bijdragen aan een professionele uitstraling. Er is niks mis mee, maar bedrijven nemen je wel minder serieus en dat is iets om je bewust van te zijn.

Je wacht passief op klanten

Natuurlijk is het geweldig als klanten vanzelf komen, maar dat is zelden het geval. Ik ken zat ondernemers die een site in de lucht gooien, achterover gaan leunen en vervolgend verbaast zijn dat er niemand komt. Ga niet zitten wachten op klanten maar benader ze zelf. Nu moet je niet iedereen lastig gaan vallen natuurlijk maar inspireren tot kopen kan ook. Actief zijn betekent niet per se directe acquisitie maar ook werken aan de vindbaarheid, gebruik maken van social media en contact houden met je doelgroep.

Je houdt geen focus

Voor mij is dit absoluut iets om aan te werken en ik zal niet de enige zijn, veel ondernemers hebben nou eenmaal een creatief brein. Zo´n brein is heerlijk maar het kan ook een valkuil zijn. Zorg er voor dat de dingen die je opgestart hebt lopen voordat je aan iets nieuws begint. Prima als je op verschillende vlakken wilt ondernemen maar probeer het wel allemaal goed te doen en niet allemaal half. Eerst iets afronden of goed laten lopen dus en dan pas aan iets nieuws beginnen.

Je site wordt niet gevonden

Ik ga er even vanuit dat je als online ondernemer een website hebt. Die website gaat niet gevonden worden als je SEO niet in orde is. SEO is een verzameling van technieken die er voor zorgt dat je via Google gevonden kunt worden. Bijvoorbeeld: als jij speltbrood in Tilburg aanbiedt, wil je dat mensen jou vinden als je in Google ¨speltbrood Tilburg¨ intypen. SEO is echt een vak apart en ontzettend breed. Online zijn gelukkig honderden tips te vinden maar er zijn ook speciale bedrijven (waaronder ik zelf) die je kunnen helpen met je vindbaarheid.

Je wilt niet investeren

Als ondernemer zul je zowel tijd als geld moeten investeren. Geld heeft niet iedereen dus daar kan ik niet over oordelen, tijd heeft wel iedereen. Iedereen heeft hetzelfde aantal dagen en uren in een week, iedereen kiest echter voor een andere indeling. Uiteraard hebben we allemaal verplichtingen die tijd op slokken maar een groot gedeelte bepaal je zelf. Ik ken mensen met 3 kinderen die een bedrijf runnen maar ook mensen met 1 kind die zeggen geen tijd te hebben om een half uurtje Netflix te kijken in de week; alles draait om een efficiënte indeling. Als jij 5x sporten en 4x afspreken met vriendinnen belangrijker vindt dan je bedrijf is dat niet erg maar dan wil je in mijn ogen geen tijd investeren. Daar is absoluut niks mis mee maar bedenk je dan wel of ondernemen de juiste keuze voor jou is, want het kost nou eenmaal veel tijd. Ik ben echter wel allergisch voor de zin ¨daar heb ik geen tijd voor¨, zeg dan liever ¨ik wil daar liever geen tijd voor maken want ik vind andere dingen belangrijker¨. Soms krijg ik dan de reactie ¨ja maar jij hebt alle tijd¨. Klopt; nu wel. Echter heb ik 7 jaar lang 7 artikelen per week geschreven en mijn blog/socials gerund naast twee bijbanen, een studie en 5 dagen stage. Die luxe dat ik nu alleen nog maar met mijn bedrijf bezig kan zijn, is er dus niet altijd geweest.

Tot slot

Online ondernemen is geweldig, er zijn zo veel mogelijkheden! Echter moet je het, in mijn ogen, vooral leuk vinden om er een succes van te kunnen maken. De meeste online ondernemers verdienen in de eerste maanden/jaren geen riant salaris dus dat hou je niet vol als je elke dag met tegenzin achter je computer zit. Hou dus altijd voor ogen wat jij leuk vindt en waar jij je elke dag mee bezig wilt houden. Natuurlijk heb ik ook wel eens een dag geen zin. Ik probeer wel altijd gebruik te maken van het feit dat ik zelf mag bepalen wat ik doe.

Photo by Scott Graham on Unsplash.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Bettie

  Focus houden is ook iets waar ik nog bezig ben. Ik laat me te gemakkelijk afleiden door bijzaken

  mei 28, 2020 at 1:00 pm Reply
 • Teddy

  Hele fijne tips! Ik merk dat ik steeds beter wordt in het plannen van ‘werk-tijd’. Eerst zei ik op alle leuke dingen ja, omdat ik toch vrij was? Maar zo werkt het natuurlijk niet. Uiteraard is een goede balans heel belangrijk.

  mei 28, 2020 at 3:27 pm Reply
 • Anna

  Leuk geschreven! En inderdaad, het is maar net wat je prioriteit heeft! Ook investeren is ontzettend belangrijk, dit hoeft niet eens altijd geld te kosten.

  juni 1, 2020 at 7:20 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.