nadelen van ondernemen

Business | De voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen? Zo ervaar ik ze!

december 19, 2019

Laten we voorop stellen dat ik ondernemer zijn, ondanks dat het geen bewuste keus was, vet leuk vind. Net bij als elke andere baan zijn er ook voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen en die deel ik graag met je.

De voordelen van zelfstandig ondernemen

De voordelen overwegen voor mij absoluut. Ik ¨moest¨ ondernemer worden door mijn gezondheid (of thuis gaan zitten niks doen) maar als dat niet zo was gelopen, is de kans groot dat ik alsnog deze keus had gemaakt. Ik geniet bijna elke dag enorm van mijn werk en wil voorlopig echt niks anders.

Vrijheid

De vrijheid vind ik geweldig. Als het door mijn hart even tegen zit, roept niemand dat ik om 09:00 achter mijn bureau moet zitten. Ook als ik een dag geen zin heb, kan ik mijn werkzaamheden daar op aanpassen. De vrijheid qua uren en tijdsindeling vind ik echt een heel groot voordeel. De vrijheid om te doen wat ik wil vind ik nog een groter voordeel. Ik vind het zo leuk om ideeën te bedenken en te realiseren zonder dat mensen me tegen houden. Het is mijn bedrijf dus welk wild plan ik ook weer heb, er is niemand die zegt dat ik normaal moet doen.

Voldoening

Voor mezelf werken geeft mij heel veel voldoening. Als ik zie dat er betalingen binnenkomen omdat ík iets opgebouwd heb, voelt dat zo goed. Als ik zie dat mijn bezoekersaantallen stijgen en bedrijven graag met me samenwerken dan is dat echt onbetaalbaar. Ik ben niet iemand die altijd veel bereikt heeft in haar leven, ik was nooit ergens héél goed in. Dat ik dus nu mijn geld mag verdienen met iets wat ik helemaal zelf gedaan heb en waar ik blijkbaar goed in ben, is voor mij echt goud waard.

Leuke reacties

Op mijn blog krijg ik niet mega veel reacties, maar ze zijn bijna altijd heel leuk. Op Instagram krijg ik wel veel DM´s en reacties en die zijn doorgaans ook heel positief. Ik vind het contact met mijn volgers ontzettend gezellig en soms zit ik bijna in tranen achter mijn laptop als ik een lief berichtje vol complimenten krijg. Ik heb natuurlijk geen collega´s maar door het persoonlijke contact dat ik met mijn volgers heb, voelt het toch wel heel gezellig zo achter mijn laptop. Ook is het natuurlijk altijd leuk als je hard voor iets werkt en er wordt positief op gereageerd.

Mooie kansen

Op dit moment staan de kansen door mijn gezondheid op een wat lager pitje, of nou ja, meer de mate waarin ik ze kan pakken. Toch heeft het ondernemen me veel leuks gebracht. Ik heb samen mogen werken met merken waar ik al jaren fan van was, heb plaatsen bezocht waar ik anders niet zou komen en heb spectaculaire dingen mogen proeven. Ik raad je dan ook aan om als ondernemer elke kans te pakken die je tegenkomt (en die je aanspreekt natuurlijk) want voor dat je het weet kan het misschien niet meer. Van elke ervaring leer je iets, ook als het misschien anders uitpakt dan je vooraf had gedacht.

Fijne vergoeding

Een heikel puntje onder bloggers en influencers is vaak de vergoeding. Er wordt vaak gezegd dat ¨wij¨ belachelijk hoge bedragen krijgen voor weinig werk. Puur technisch gezien is dat natuurlijk ook zo. Als je €1500 krijgt voor een foto waar je een uur mee bezig bent, is dat erg veel als je alleen naar het uurloon kijkt. Die prijs is echter gebaseerd op een volgers aantal en skills waar een influencer vaak jaren over heeft gedaan qua opbouw. Ook ik krijg leuke bedragen betaald die vaak een zeer bovengemiddeld uurloon hebben. Echter heb ik jaren 40 uur per week geblogd zonder een cent te verdienen en is marketing nou eenmaal een markt waar veel geld in omgaat. Voor een reclame in een tijdschrift met hetzelfde bereik betaal je bijvoorbeeld véél meer terwijl een pagina afdrukken ook geen uren werk kost, een goed tijdschrift opbouwen wel. Anyway, ik vind de vergoedingen fijn. Ik krijg soms geweldige barterdeals en leuke bedragen voor werk wat ik ontzettend leuk vind, en dat is voor mij, ondanks de nuances, wel een voordeel.

De nadelen van zelfstandig ondernemen

Financiële onzekerheid

Ik vind één van de nadelen van zelfstandig ondernemen het feit dat mijn inkomsten per maand extreem verschillen. Ik krijg niet elke maand een vast bedrag gestort en dat zorgt voor onzekerheid. Ook het feit dat ik niet weet hoe lang deze online wereld nog geld oplevert, maakt me soms bang voor de toekomst. Dat gebrek aan vastigheid is soms lastig maar ergens denk ik ook altijd  dat het wel goed komt. Mocht dit ooit allemaal instorten, dan bedenk ik vast wel weer wat anders.

Alles zelf regelen

Als je voor een werkgever werkt en ziek wordt of arbeidsongeschikt, ben je daar automatisch voor verzekerd. Als ondernemer moet je dat soort dingen allemaal zelf regelen en dat vind ik best lastig. Je wilt jezelf een leuk salaris geven maar je wilt ook pensioen opbouwen en goed verzekerd zijn voor als er wat gebeurd. Dat kost allemaal geld, maar het is wel erg belangrijk. Zo is een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te raden maar kan een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp-er ook nodig zijn. Hiermee verzeker je je bedrijf tegen schade die je per ongeluk maakt bij een klant of opdrachtgever, dit vergoedt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering namelijk niet. Je leest er hier alle informatie over, waarbij de voorwaarden in gewone mensentaal geschreven zijn en alles overzichtelijk is. Ondertussen wil je ook graag pensioen opbouwen én moet je natuurlijk je belastingen betalen. Realiseer je dus dat als ik bijvoorbeeld €2000 in een maand verdien, een heel klein gedeelte daarvan maar winst is.

Het stopt nooit

Dit ervaar ik als een van de grootste nadelen van zelfstandig ondernemen. Dit komt mede door mijn persoonlijkheid maar mijn werk lijkt nooit te stoppen. In mijn hoofd gaan de ideeën sowieso altijd door, dat kan ik niet uit zetten. Echter, als ik op vakantie ben kan ik ook niet twee weken mijn Instagram negeren, dan is alles wat ik in al die jaren heb opgebouwd ineens een stuk minder waard. Ik kan dus, mede gevoelsmatig, nooit even 100% vrij zijn en dat vind ik lastig. Als je een stuk groter bent kun je natuurlijk tijdens je vakantie mensen inhuren, ik weet echter niet of ik dit uit handen zou durven te geven en sowieso is het op dit moment niet rendabel.

Vooroordelen

Ik begrijp dat er vooroordelen zijn, maar ik vind ze wel irritant. Ik hoor vaak, als ik zeg dat ik een vrije dag neem ¨maar jij bent toch altijd vrij¨. En ook ¨jij zit toch alleen maar een beetje op Instagram de hele dag, dat is geen werk¨. Beide uitspraken zijn absoluut niet waar in mijn ogen maar ik ben gestopt met in discussie gaan. Dit vind ik lastig, ik ben erg principieel en ik vind het niet eerlijk om onterecht beoordeeld te worden. Ik ben het met ¨jullie¨ eens dat er kneiterknappe Instagrammeisjes zijn die alleen maar even hoeven te poseren en al 10.000 likes hebben, hun management regelt de rest wel. Echter werkt dat bij mij niet zo; aan elke Instagramfoto gaat een uur plamuren, 10x bijna janken omdat ik er lelijk op sta en twintig pogingen vooraf. Een flatlay maken is al helemaal een halve verbouwing/volksverhuizing en vooral heel veel werk. Verder ben ik een bedrijf en regel ik alles rondom mijn boekhouding, Instagram, blog, coaching en webshop zelf. Uitspraken als ¨je bent echt altijd vrij¨ , ¨je hoeft niks te doen voor je geld¨ en ¨alle influencers zijn hersenloze geiten¨ schieten bij mij dus best wel in het verkeerde keelgat.

Negatieve reacties

Ik krijg gelukkig niet zo veel negatieve reacties en meestal vallen degenen die ik krijg ook wel mee. Toch blijf ik ze lastig vinden. Het zijn vaak oordelen gebaseerd op het mini gedeelte van mijn leven dat ik online laat zien. Ik negeer dit soort reacties eigenlijk altijd. Ik hou dingen voor een reden privé en denk dat een discussie zinloos is. Dat negeren is misschien voor sommige mensen makkelijk, ik vind dat echter erg lastig. Ik kan me dingen enorm aantrekken, vooral als ze in mijn ogen oneerlijk zijn. Feedback over mijn werk waar ik iets mee kan zie ik overigens niet als negatieve reacties, die vind ik alleen maar prettig omdat het me helpt mijn bedrijf te verbeteren.

Tot slot

Zoals je kunt lezen, zijn er voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen, net zoals in elke andere baan. Iedereen ervaart zijn of haar werk anders en ik vind nadelen prima, zolang de voordelen maar overheersen. Gelukkig is dat laatste voor mij absoluut het geval.

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

7 Comments

 • bychristiana

  Alles heel herkenbaar natuurlijk! Het is hard werken, maar het bloggen is en blijft natuurlijk super leuk. Ook voor mij heeft het echt mooie deuren geopend. Ik ben ook wel kritischer geworden in de loop der jaren. Ik doe veel barterdeals, maar wel echt alleen nog met dingen die ik na een shoot ook echt wil en kan gebruiken. Er gaat ongelofelijk veel tijd in zo’n artikel zitten. Vroeger was ik daar makkelijker in, nam ik sneller dingen aan. En wat de vergoeding betreft; ook daar ben ik strenger in geworden. Als het een eenmalige samenwerking betreft, hanteer ik gewoon een vast tarief. Met bedrijven waarmee ik vaker samenwerk, ben ik wat flexibeler. En dan nog iets wat je schrijft over ‘het stopt nooit’. Dat is iets wat ik soms ook lastig vind! Het is inderdaad nooit ‘klaar’. Maar wat ik nu een paar maanden doe is mezelf de vrijdag vrij geven. Ik merk dat ik dat echt heerlijk vind, zo’n blogvrije dag.

  december 19, 2019 at 8:57 am Reply
 • Sonja Van de Sande

  Ik ben een hobby blogger en krijg nooit betaald. Soms voelt dat wel eens kôt, ben ik eerlijk in, maar de andere kant is dat ik die verplichting ook niet aankan. Het idee dat ik zou moeten presteren, gaat bij mij al tegen mijn gevoel in. En ik heb nu al last van de concurrentie drang, soms huil ik het uit, omdat ik het niet aankan.

  december 19, 2019 at 6:36 pm Reply
  • Mira Ennen

   Jaa dan zou ik het gewoon bij een fijne hobby houden, het moet wel leuk blijven natuurlijk <3

   december 19, 2019 at 6:59 pm Reply
 • Anne

  Enorm herkenbaar! En die vooroordelen ook helaas, ‘zo dat is makkelijk verdient met een uurtje zingen’.. Hoe vaak ik dat al niet heb moeten horen. Ik probeer er niet meer over in discussie te gaan, maar dat is niet makkelijk 😉

  december 19, 2019 at 9:24 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ik snap je helemaal. Je wilt je toch een soort van verantwoorden maar helaas heeft dat meestal totaal geen nut:(

   december 20, 2019 at 12:12 pm Reply
   • Anne

    Vooral proberen je te omringen met mensen bij wie je niet het idee hebt die discussie te moeten voeren, dat helpt… Maar dat is niet altijd haalbaar helaas.

    december 20, 2019 at 5:29 pm Reply
 • Anna

  Wat een mooi en eerlijk artikel! Ik vind het allemaal heel herkenbaar. Vooral die ‘Je bent toch altijd vrij?’ Haha. Ja, ik kan weleens doordeweeks bijvoorbeeld overdag met vriendinnen afspreken, maar dan werk ik ‘s avonds langer door. Alleen dat zie je dan vaak weer niet op Instagram :p.

  december 20, 2019 at 10:06 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.