omgaan met kritiek

Blog Academy | Omgaan met kritiek? Zo doe je dat!

juni 10, 2019

Als je publiekelijk iets doet, komt daar meestal op een gegeven moment kritiek op. In dit artikel geef ik je tips over omgaan met kritiek en vertel ik je hoe ik het doe!

Omgaan met kritiek

Wat je ook doet en waar je het ook doet, kritiek komt er altijd. Sommige mensen geven kritiek om te helpen, sommige mensen vinden het leuk om op iedereen online te zeuren. Als online ondernemer ben je voor (bijna) iedereen bereikbaar en al helemaal als blogger stel je jezelf soms kwetsbaar op, of deel je persoonlijke informatie. Kritiek is per definitie altijd negatief, iemand geeft hiermee aan dat iets niet goed is. Ik ben zelf meer fan van feedback, waarbij er op een normale manier aangegeven wordt wat verbeterpunten kunnen zijn. Uiteraard kan je van kritiek ook veel leren maar een aardige boodschap is altijd fijner.

Krijg ik veel kritiek?

Nee, dat valt best mee. Ik krijg her en der wat inhoudsloze haatcomments. Af en toe neemt iemand de moeite om me een mail te sturen of via de chat te wijzen op iets waarvan ze vinden dat het beter kan. Eigenlijk gebeurt dat 9 van de 10 keer op een prettige manier waar ik ook echt wat mee kan. In real life krijg ik regelmatig feedback, maar dat is dan meer in gespreksvorm met bijvoorbeeld vrienden.

Omgaan met kritiek, hoe doe ik dat?

De inhoudsloze haatcomments als ¨je bent dik/lelijk/stom/saai/slecht¨ doen me eigenlijk niet heel veel. Hou vooral in gedachten dat mensen die dit soort zinnen de wereld in slingeren, dat ook bij Doutzen Kroes doen en dat het vrijwel nooit iets te maken heeft met wat ze daadwerkelijk van je vinden. De enige reacties die ik écht niet leuk vind gaan over mijn haar. Ik heb bijna geen haar en ben daar erg onzeker over, dan is het natuurlijk erg vervelend als daar wat over gezegd wordt. Negatieve reacties over een blogartikel raken me zeker wel, vooral als ze ongenuanceerd gebracht worden. Ik laat het altijd even bezinken en probeer dan objectief te kijken of ik iets kan met de inhoud van de boodschap. ¨Wat stom allemaal dezelfde foto´s¨ is natuurlijk niet zo´n aardige comment. Echter leert het me wel om kritisch te kijken of de foto´s in mijn artikel inderdaad niet genoeg diversiteit bevatten. Ook onaardige kritiek kan je dus veel opleveren om te leren, hoe rot het soms ook is. Probeer het op die manier positief te bekijken, dan raakt het je minder.

Reageren op haters

Bij andere bloggers zie ik wel eens dat ze het gesprek aangaan met iemand die negatieve reacties stuurt. Ik vind dat dapper en knap, maar zou het zelf nooit doen. Ik wil geen energie verspillen aan mensen die vaak niet voor rede vatbaar zijn en ik heb ook niet te behoefte om mensen te leren dat ze normaal moeten doen.

Niet iedereen kan je leuk vinden

Ik hou altijd in mijn achterhoofd ¨niet iedereen gaat mij leuk vinden want ik vind zelf ook niet iedereen leuk¨. Niet leuk gevonden worden is natuurlijk stom, maar het hoort wel bij het leven, al helemaal als je dat leven op het internet gooit. Uiteraard geeft dat nog steeds niemand het recht om je op een gemene manier te bekritiseren, maar zulke mensen zijn er nou eenmaal.

Feedback

Feedback vind ik geweldig. Dus als je eens iets op te merken hebt over mijn blog of de andere dingen die ik online doe, laat me dat dan vooral weten. Als je me op een normale manier vertelt dat je mijn artikelen de laatste tijd een beetje saai vind en ook uitlegt waarom, vind ik dat heel waardevol en ga ik daar ook echt mee aan de slag.

Zelf kritiek geven?

Ik geef zelf zelden kritiek, tenzij iemand me specifiek vraagt wat ik ergens van vind. Ik ben gewoon niet iemand die uit zichzelf de behoefte voelt om iemand ergens op te wijzen. Prima als je dat wel doet overigens. Wat ik wel soms doe, is mensen wijzen op spelfouten. Dit doe ik vooral omdat ik het heel stom vind staan en altijd heel dankbaar ben als mensen me op mijn eigen fouten wijzen.

Overige tips

  • Relativeer en probeer de kritiek niet persoonlijk op te vatten. Als je merkt dat je dat wel doet, laat het even los en ga iets anders doen tot je emoties wat afgezwakt zijn.
  • Als je geneigd bent om te reageren of jezelf te verdedigen; denk goed na of dit je energie waard is en wat je daar precies mee wilt bereiken.
  • Realiseer je dat niet iedereen op dezelfde manier communiceert als jij en dat zeker online teksten op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Kijk, een haatreactie is vaak vrij duidelijk maar kritiek kan best aardig bedoeld zijn, terwijl jij het misschien heel naar opvat.
  • Als iemand je vaak op een vervelende manier kritiek geeft, geef dan eventueel aan wat deze reacties met jou doen. Misschien heeft de boodschapper wel helemaal niet door hoe hij of zij overkomt.
  • Concentreer je op jezelf. Als jij doet wat jij leuk vindt, hoef je je van niemand iets aan te trekken. Uiteraard is het wel handig om te kijken of je ergens wat van kunt leren, maar laat je vooral je plezier niet ontnemen.

Tot slot

Ik heb dit artikel geschreven met de wereld van het online ondernemen en bloggen in mijn achterhoofd. Internet is enerzijds veilig omdat je de kritiek niet in real life op je bord krijgt. Anderzijds weer onveilig, omdat er voor de negatieve boodschappers een drempel wegvalt. Uiteraard is er ook sprake van kritiek in werkvelden waar je wel face to face met elkaar in contact bent. Echter is dit niet waar ik me op dit moment op richt.

Vind jij omgaan met kritiek lastig?

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.