beginnende blogger

Business | Dingen die je beter niet kunt doen als beginnende blogger

december 16, 2019

In deze rubriek schrijf ik meestal over dingen die je juist wel moet doen als je een succes wilt maken van je blog of bedrijf. In dit artikel deel ik welke dingen ik een lijst met tips voor een beginnende blogger.

Onvoorbereid of ondoordacht te werk gaan

Ik kan me voorstellen dat als je wilt beginnen met bloggen en een idee hebt, het heel verleidelijk is om je site meteen online te knallen, doe dat echter niet. Denk goed na over wat je als blogger wilt gaan uitstralen want veel bezoekers geven je maar één kans. Zorg dat je website er netjes uit ziet en dat er al wat artikelen te lezen zijn. Het maakt niet uit wat je doel is of wat je wilt uitstralen, zolang je er maar over nagedacht hebt. Verdiep je ook in regels als bijvoorbeeld een privacyverklaring of het vermelden van gesponsorde content.

Onderschatten hoe veel tijd het kost

Realiseer je, ook als beginnende blogger, dat een blog opstarten en bijhouden veel tijd kost. Met een middagje per week ga je geen 5 artikelen per week online kunnen zetten en ondertussen ook nog social media bijhouden en alles achter de schermen doen. Ik gebruik hier vijf artikelen per week als voorbeeld omdat als je beroepsmatig wilt bloggen, één artikel per week meestal echt niet genoeg gaat zijn. Bloggen als werk kost héél veel tijd en als je alleen al 5 artikelen wilt plaatsen, eigen foto´s wilt maken en social media goed wilt doen, kun je er makkelijk 30 uur per week mee bezig zijn.

Niks willen investeren

Ik doel hiermee niet per sé op geld omdat sommige mensen nou eenmaal niet het geld hebben om wat te investeren, ik doel onder andere op mentaliteit. Als jij voldoende geld hebt maar je wilt geen cent uitgeven om je blog te verbeteren, heb je in mijn ogen niet de juiste mentaliteit om er een succes van te maken. Dat is absoluut niet erg maar als je dit bij jezelf merkt, vraag je dan eens oprecht af of je wel écht als werk wilt gaan bloggen. Denk ook aan de tijdsinvestering, als je liever vier avonden met vrienden afspreekt in plaats van er twee aan je blog te zitten is dat helemaal prima. Een blog bijhouden kost echter veel tijd en die tijd zul je moeten vrijmaken.

Je SEO niet op orde hebben

Ga als beginnende blogger niet met vage platformen aan de slag of zelf lopen klooien. Als ik je één ding kan aanraden: ga vanaf dag één voor een WordPress site met de Yoast plugin. Hiermee kun je vanaf de start van je blog je SEO heel goed bijhouden waardoor je veel beter gevonden wordt via Google. Als je dit niet doet, ga je op een later moment waarschijnlijk toch overstappen en dat is qua SEO héél veel inhaalwerk.

Je administratie niet op orde hebben

Hou vanaf het begin goed bij wat je uitgeeft aan je blog en ook wat er, eventueel, binnenkomt. Als je dit niet op orde hebt dan geef je jezelf zo veel ellende bij de belastingaangifte. Goed bijhouden dus, dat scheelt een hoop stress.

Geen realistische planning hebben

Als je een fulltime baan hebt, drie kinderen, twee sporten beoefent en een huishouden runt, vind ik het niet realistisch om vijf artikelen per week te gaan posten. Ik vind het knap als je het lukt maar of het gezond is, betwijfel is. Ik heb zelf fulltime mijn bedrijf gerund naast een studie, stage en bijbaan, dat leverde me een burn-out op en dat raad ik je dus af. Kijk kritisch naar je leven en wat daar qua bloggen op dit moment in past. Maak tijd vrij om te bloggen, maar wel tijd die binnen jouw schema en wensen past.

Te hoge verwachtingen hebben

Veel mensen schrikken als ze horen dat ik jaren elke dag een artikel heb geplaatst zonder dat ik er geld mee verdiende. Ik kreeg misschien sporadisch een paar tientjes maar écht mijn werk noemen kon ik het in de eerste jaren zeker nog niet. Verwacht niet dat je na een paar maanden bloggen je baan op kunt zeggen. In de meeste gevallen kost het echt wel een paar jaar heel veel tijd en inzet voordat je je baan kunt maken van je blog, als dat al lukt. Ik wil je hier mee niet ontmoedigen maar wel een realistisch plaatje voorschotelen. Ik heb de leukste baan ter wereld maar het is niet zo dat ik dit van de een op de andere dag ben gaan doen.

Te veel tegelijk willen doen

Een fout die ik veel maak is dat ik alles tegelijk wil doen. Nu blog ik al bijna tien jaar dus is de basis wel prima, echter is het niet altijd handig. Als je begint met bloggen, raad ik je aan om eerst één ding op orde te hebben, voordat je aan iets nieuws begint. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je artikelen netjes zijn voordat je ook nog een nieuwsbrief gaat versturen. Samengevat; ga er pas iets bij doen als alles wat je al aan het doen bent op rolletjes loopt.

Tot slot

Bovenstaande tips voor een beginnende blogger zijn gebaseerd op het idee dat je je blog wilt laten groeien en/of er geld mee wilt verdienen. Als je puur en alleen als hobby blogt en bezoekers of samenwerkingen niet belangrijk voor je zijn, kun je het allemaal vergeten. Echter schat ik de kans dan ook een stuk kleiner dat je op dit artikel hebt geklikt.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Riek Muijen

  Bedankt voor de tips. Ik ga er mee aan de slag. Soms staat mijn seo goed en soms ook weer niet. En vind het ook moeilijk om een goede théma te kiezen. Maar ik kom ook maar net pas kijken in de bloggers wereld.

  december 16, 2019 at 11:15 am Reply
 • Mariska

  Amen! 🙂

  december 16, 2019 at 3:31 pm Reply
 • bychristiana

  Niets meer aan toe te voegen;-) Vooral het niet moeten onderschatten van hoeveel tijd het bloggen kost als je frequent wilt posten en dan ook nog eens artikelen van kwaliteit.

  december 17, 2019 at 8:07 am Reply
 • Amelie van Writings by Amelie

  Handige tips voor een beginnende blogger. Momenteel ben ik net iets meer dan 2,5 jaar bezig met bloggen, maar zeker niet op professioneel vlak. Toch blijft het consequent plaatsen van blogposts en het investeren van mijn tijd in mijn blog belangrijk om mijn blog te zien groeien. Ik plaats minstens 2 keer per week een blogpost. Dit gebeurt telkens op woensdag en op zaterdag om 14u00. Als ik een derde blogpost plaats, plaats ik deze op zondag. Het plaatsen van 2 à 3 blogposts per week is zeker te weinig om er professioneel mee aan de slag te gaan, maar doordat ik er mijn tijd in steek om wekelijks minstens 2 blogposts online te krijgen, zie ik dat ik steeds meer (unieke) bezoekers ‘over de vloer’ krijg. Ook social media is zeer belangrijk. Ik zit bijvoorbeeld in Facebookgroepen voor bloggers maar daarnaast zit ik ook in andere groepen waar ik blogposts die interessant kunnen zijn voor de mensen in deze groepen, kan delen.
  Ik beaam dus zeker wat je zegt, maar ik moet zelf ook nog aan enkele puntjes werken!

  januari 18, 2020 at 11:47 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.