tips voor ondernemers

Business | 7 tips voor ondernemers

maart 31, 2021

Regelmatig deel ik hier tips voor ondernemers over uiteenlopende onderwerpen. Van online groei tot administratie en online geld verdienen en alles daar tussenin. In dit artikel deel ik 7 algemene tips voor ondernemers.

Tips voor ondernemers

Ik ben nu bijna 10 jaar ondernemer waarvan 3 fulltime. Ik ben soms gefrustreerd omdat ik heel graag even twee weken niks wil doen en al jaren niet meer echt vrij ben geweest maar vind het gelukkig vooral heel erg leuk. Ik geniet van het doen van al die verschillende dingen, leef helemaal op van nieuwe projecten en doe mijn werk (bijna) elke dag met heel veel plezier. De afgelopen 10 jaar leerde ik ontzettend veel, vooral door maar gewoon te doen. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor ondernemers mee, waar je als beginnende of gevorderde ondernemer hopelijk wat aan hebt.

Begin gewoon

Wil je gaan ondernemen of een nieuw project starten maar ben je aan het ¨wachten¨ totdat alles perfect is? Je product, de omstandigheden en alles er omheen? Ik kan je alvast verklappen dat het nooit perfect gaat zijn. Natuurlijk vergt ondernemen of een nieuw project enige voorbereiding maar stel die start niet onnodig lang uit. Het meeste leer je door gewoon te beginnen.

Realiseer je dat vrijheid zowel een voor- als nadeel is

Het is geweldig dat je als ondernemer je eigen uren kunt bepalen en relatief makkelijk vrij kunt nemen als het een middag lekker weer is of als een vriendin met je wilt lunchen. Het nadeel van deze vrijheid is dat de meeste ondernemers nooit 100% vrij zijn. Een bedrijf kun je niet even uitzetten en ook in de avond, in de weekenden en op vakantie, gaat het gewoon door. Realiseer je dit van te voren en bedenk of je daar zin in hebt. Ik vind het zelf een nadeel maar het weegt voor mij niet zwaarder dan de voordelen, uiteraard hangt het ook af van je persoonlijkheid en van wat voor onderneming je hebt maar ik vermoed dat de meeste ondernemers zullen bevestigen dat vooral je hoofd nooit uitstaat.

Je kunt het

Vooral de financiële en administratieve kant van ondernemen klinkt voor sommige mensen erg ingewikkeld. Ik ben zelf erg slecht met cijfers en vind het enorm meevallen. Hou alles gewoon goed bij vanaf het begin en schakel een boekhouder in als je er echt niet uitkomt. In de meeste gevallen is het echter, zeker de kwartaalaangifte, heel goed te doen. Ook die andere dingen waar je tegenop ziet; je kan het echt. Alles valt te leren en ik denk dat je altijd meer wel kunt dan niet.

 

Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Online ondernemen is een wereld die best wel aan verandering onderhevig is. Het is in mijn ogen dan ook ideaal om je op meerdere inkomstenbronnen te focussen, zo kom je niet in de problemen als er iets wegvalt. Ik schreef al eerder een artikel over passief inkomen en dat zijn dan ook een aantal inkomstenbronnen voor mij. Op dit moment heb ik binnen mijn onderneming de volgende inkomstenbronnen:

 • Mijn blog. Hierop schrijf ik betaalde artikelen en plaats ik affiliate links.
 • Mijn Instagram. Hierop plaats ik betaalde posts en wederom affiliate links.
 • Mijn diensten. Ik ondersteun bedrijven bij hun online groei en adviseer op het gebied van social media, websites en online marketing.
 • Mijn webshop. Ik verkoop minimalistische sieraden in mijn eigen webshop.
 • Mijn e-books. Ik heb twee e-books geschreven over online ondernemen en Instagram.

Het wisselt per jaar en ook per tijd van het jaar wat me het meeste oplevert. Ik vind het heerlijk om zo veel verschillende dingen te doen en afwisselend te werken maar kijk vooral welke en hoeveel vormen bij jou passen. Bouw hierin echter wel rustig op. Ik ben mijn bedrijf begonnen naast een studie, stage en bijbaan en deed echt niet meteen zoveel tegelijk. Zorg dat één ding goed gaat en voeg daarna iets toe om het enigszins behapbaar en overzichtelijk te houden.

Zet de belasting direct opzij

Als ondernemer zijn niet al je inkomsten voor jezelf. Je betaalt 21% BTW over je omzet en minimaal 37% belasting over je winst. Nu verschilt het enorm per bedrijf wat je winst gaat zijn maar schat dit (ruim) in en zet het samen met de BTW opzij. Zo kom je elk kwartaal en bij de jaaraangifte niet voor verrassingen te staan. Denk er ook aan dat je zelf moet sparen voor je pensioen en dat je niet automatisch verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid, het is verstandig om hier ook wat voor apart te zetten. Stel je krijgt €250 voor een blogartikel; dat klinkt wellicht als heel veel maar je bent zo 75% kwijt aan kosten. Reken je dus niet rijk maar kijk wat er allemaal van betaald moet worden en baseer daar ook je prijzen op.

Doe wat je leuk vindt

Als je gaat ondernemen of nieuwe projecten gaat opzetten binnen je onderneming, is het wat mij betreft belangrijker dat je het leuk vindt, dan dat je er rijk van wordt. Het liefst natuurlijk allebei en je bent een onderneming gestart, geen goed doel maar je houdt werken binnen een onderneming gewoon niet vol als je het niet leuk vindt. In veel gevallen ben je 7 dagen per week met je werk bezig en dat is niet te doen als je er niet ontzettend veel plezier in hebt. Kijk dus allereerst naar waar jij blij van wordt en wat je elke dag zou willen doen; dan pas naar wat het oplevert.

Zie fouten als cadeautjes

Je gaat fouten maken, als beginner maar ook als je al 10 jaar onderneemt. Zie die fouten als cadeautjes; je kunt er namelijk ontzettend veel van leren. Als ondernemers moeten we vaak alles zelf bedenken, uitzoeken en leren en dat is ontzettend leuk maar soms ook moeilijk. Je kunt niet altijd alles goed doen, zeker als het helemaal nieuw is en zonder fouten kun je niet groeien. Het is onmogelijk om iets nieuws helemaal goed te doen, zonder dat je eerst fouten hebt gemaakt. Wees dus niet boos of streng voor jezelf als iets niet gaat zoals gepland maar kijk wat je er van kunt leren voor een volgende keer. Gefeliciteerd: je bent nu weer wat gegroeid als ondernemer!

Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan mijn Boost je Blog cursus!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • Anna

  Wat een leuk artikel! Ik kan het inderdaad ook aanraden om je te focussen om meerdere inkomstenbronnen!

  april 2, 2021 at 9:50 am Reply
 • Yaika

  Ah thanks voor deze tips! Het ondernemen heeft mij persoonlijk altijd al getrokken, maar ik werk momenteel nog in loondienst. Helemaal omdat ik nog niet zo goed weet wat ik wil. Maar fijn om dit alvast te weten!

  mei 1, 2021 at 6:49 pm Reply
 • Vincent Rondwijk

  Inderdaad goed om de belasting direct opzij te zetten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen. Ik heb deze tip ook van mijn accountant gekregen toen ik begon met mijn bedrijf.

  augustus 11, 2021 at 2:12 pm Reply
 • hellotest

  Leuk artikel met super nuttige tips!! Ik ben persoonlijk ook geen groot fan van fouten maken, maar weet dat het erbij hoort 😉 En wat tof dat je zoveel verschillende dingen tegelijkertijd doet.

  Groetjes,
  Anne

  november 23, 2021 at 4:56 pm Reply
 • Instagram tips die je account goed gaan doen.

  […] echt wat aan hebt, heb ik een aantal uur nodig om je account te analyseren. Hier zijn dan ook mijn diensten voor ontwikkeld zodat je echt advies specifiek voor jouw account, wensen, doelen en dromen krijgt. […]

  februari 22, 2022 at 2:30 pm Reply
 • Marie de Jonge

  Inderdaad slim om je belasting alvast opzij te zetten. Dit doe ik overigens ook met andere vaste lasten. Zo weet ik dat ik iedereen betaald heb en ik geen achterstand oploop. Zo krijg je ook geen problemen in je administratie.

  april 14, 2022 at 9:52 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.