factuur

Business | Thuis werken? Zo doe je dat!

april 21, 2020

Een groot gedeelte van Nederland is inmiddels aan het thuis werken door corona en ik vermoed dat dat nog wel even gaat duren. In dit artikel deel ik mijn tips en ervaring om je thuiswerkdagen zo goed mogelijk door te komen.

Thuis werken

Nu werkte ik voor de pandemie al een aantal jaar fulltime thuis, een ervaringsdeskundige durf ik mezelf dus wel te noemen. Ik lees regelmatig artikelen over thuis werken en de ene tip past beter bij me dan de andere. In dit artikel vindt je dan ook mijn ervaring en de dingen die voor mij werken.

Werkruimte

Idealiter werk je in een aparte ruimte maar ik snap dat dat niet in elk huis mogelijk is. Leuk je werkruimte op met wat plantjes of bijvoorbeeld posters van Dear Sam en verschuif het een en ander aan het einde van je werkdag. Ook als de setting maar ietsje anders is, helpt het al qua mindset.

Zet je wel of geen wekker?

Vaak wordt er getipt om elke dag om dezelfde tijd je wekker te zetten, voor mij werkt dat totaal niet. Als ik wakker schrik van een wekker, word ik geïrriteerd en veel te moe wakker. Ik sta doorgaans op als ik wakker wordt, meestal rond 08:00, en ga me dan rustig klaarmaken en aan het werk. Als je voor een baas werkt, is de kans dat je wel een wekker moet zetten natuurlijk een stuk groter. Als dat zo is, zorg er in elk geval voor dat je jezelf tijd gunt om te douchen, te eten of op een andere manier op te starten. Een rustige start zorgt er voor dat je de dag lekker en niet gehaast begint.

En moet ik me aankleden en opmaken?

Nee, wat mij betreft ook niet, al ga ik nu wellicht tegen alle regels in. Ik ga mijn hoofd niet vol smeren als ik de hele dag alleen thuis zit en waarom zou ik me in een strakke broek hijsen? Ik zorg er echter wel voor dat ik niet in mijn pyjama zit te werken maar doe iets aan dat comfortabel zit. Een chillpak, een legging of een jurkje, zolang het maar lekker zit. Als jij het overigens heerlijk vindt om je wel uitgebreid op te maken en je daar fijner door voelt gedurende de dag, doe het dan vooral lekker wel. In mijn oogpunt is het vooral belangrijk dat je je comfortabel (maar niet te relaxt) voelt tijdens het thuis werken.

Ga niet in bed liggen werken

Een fout die ik heel vaak maak is in bed half zittend en liggend werken. Dat klinkt wellicht chill maar het is gewoon geen aanrader. Een goede werkhouding voorkomt klachten en het zorgt er vaak voor dat je productiever werkt. Ga dus aan een tafel zitten of, als je vaker thuis werkt, schaf een goede bureaustoel aan. Een werkblad en stoel op de juiste hoogte voorkomt klachten, hoe lekker en verleidelijk het vaak ook is om op de bank of in bed te werken.

Vertel je huisgenoten dat je werkt

Toen ik net thuis werkte, kwam Steven me om de haverklap storen. Hij wilde een spelletje doen, had hulp nodig met een klusje of hij vroeg gewoon om aandacht. Vertel je huisgenoten dat je serieus werkt en niet beschikbaar bent voor een potje Monopoly of het zoeken van een kwijtgeraakte paperclip. Als je huisgenoot ook thuis werkt en je spreekt dit samen af, leidt je elkaar minder af en heb je productievere dagen.

Zorg voor voldoende pauzes

Als je alleen werkt is het soms verleidelijk om continu door te gaan en vergeet je snel om pauze te nemen. Gun jezelf de tijd om lekker te lunchen en zet ook regelmatig een kopje thee. Regelmatige (niet te lange) pauzes houden je scherp en zorgen er voor dat je de dag beter vol kunt houden.

Hou je (enigszins) aan kantoortijden

Van 09:00 tot 17:00 heb ik nog nooit gewerkt maar enigszins kantoortijden aanhouden is wel fijn, anders hou je geen vrije tijd over. Stop na het avondeten met werken en ga iets anders doen. Bedenk een hobby, kijk een film of bel met je vrienden; zolang het maar geen werk is.

Trap niet in de Netflix-val

Hoe vaak heb jij al gedacht ik kijk één aflevering en dan ga ik echt iets doen? Waarschijnlijk veel te vaak en waarschijnlijk is dat 9 van de 10 keer geëindigd in een marathon. Begin er gewoon niet aan, ook niet aan één aflevering. Beloof jezelf dat je na je werk zo lang mag kijken als je wilt maar laat jezelf niet verleiden.

Tot slot

Ik heb makkelijk praten, ik heb geen baas die me op de hielen zit en extreem veel deadlines heb ik ook niet. Welke manier van thuis werken het beste bij je past, verschilt per soort werk en per persoon. Als je merkt dat je niet helemaal lekker gaat, pas dan wat dingen uit bovenstaand lijstje aan, je zult merken dat het je dan beter af gaat.

Ben jij aan het thuis werken momenteel?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Bettie

  Ik zet zelf ook geen wekker want ik irriteer me ook aan dat geluid. Gelukkig zit ik ook in de positie dat het mogelijk is. Maar ik moet mijzelf wel klaarmaken voor de dag. Dat geeft mij toch meer een boost om aan de dag te beginnen.

  april 21, 2020 at 8:24 am Reply
 • Natiza

  Hele fijne tips!

  april 21, 2020 at 8:11 pm Reply
 • Amber / Ambers Things

  Ik vind een wekker zelf ook totaal niet fijn, maar op momenten dat ik die wekker toch echt wel moet zetten, probeer ik te gaan voor een leuk deuntje. Op een Iphone is er een deuntje dat ‘optimisme’ heet, dat stel ik dan in als alarm omdat ik dan de dag met iets klein als dat toch optimistisch weet te beginnen. Het is niet per se een super tof geklingel hoor, maar het idee erachter werkt gelukkig al goed.

  april 22, 2020 at 7:53 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.