creatiever worden

Business | Creatiever worden? Zo doe je dat!

maart 9, 2020

Als je een blog runt en/of een eigen bedrijf hebt, is creativiteit een handige eigenschap. Bij de één komt die creativiteit vanzelf, bij de ander kost het wat meer moeite. Wil jij creatiever worden? In dit artikel geef ik je een aantal tips om je creativiteit te ontwikkelen.

Gewoon doen

Om even artikelen schrijven of foto´s maken als voorbeeld te nemen; begin gewoon. Creatiever worden leer je voornamelijk door te doen en niet door in je hoofd te blijven. Ga gewoon bezig zonder regels of plan en maak iets wat je mooi vindt.

Probeer niet te oordelen

Als je lekker in het ¨gewoon doen¨ zit, ga je eigen werk dan niet bekritiseren. Wanneer je continu een oordeel in je hoofd hebt, beperkt dit je creativiteit. Als je geen oordeel hebt wordt je vrijer qua creativiteit en krijgt deze steeds meer de ruimte. Vergelijk jezelf ook niet met anderen, dit belemmert je creativiteit en stuurt je automatisch en vaak onbewust een bepaalde richting op.

Zie fouten als iets om van te leren

Als je in een creatieve bui (bijvoorbeeld) foto´s hebt gemaakt die, als je later kijkt, totaal niet aan je verwachtingen voldoen of misschien zelfs mislukt zijn, baal daar dan niet te erg van. Kijk naar je fouten en bedenk wat je er van kunt leren? Misschien weet je nu voor volgende keer hoe je de belichting wel moet instellen of dat je die kattenharen even weg moet halen? Als je nooit fouten maakt, kun je jezelf ook nooit verbeteren. Fouten zijn essentieel om ergens beter in te worden, zie ze dus niet als iets negatiefs.

Ontwikkel routines, of juist niet?

Het verschil een beetje per persoon; bij de één werken routines geweldig voor creativiteit, bij de ander juist heel belemmerend. Verplicht van 13:00 tot 14:00 foto´s maken kan bijvoorbeeld werken bij mij terwijl jouw creativiteit beter tot zijn recht komt als je aan de slag gaat op een moment dat je er zin in hebt. Probeer uit te vinden wat bij jou past en maak daar gebruik van.

Noteer ideeën meteen

Ik ben vast niet de enige die vaak een blogidee krijgt en dan denkt ¨dat onthou ik wel¨. Vervolgens onthou je het niet en gaat een mooi idee verloren. Schrijf je idee meteen op, dan weet je zeker dat je het niet vergeet. Opschrijven heeft nog een voordeel; vaak krijg ik bij het noteren van één idee alleen maar meer ideeën, laat maar komen die creativiteit!

De braindump

Als je creatief bezig wilt zijn met je blog of bedrijf maar niet in de juiste flow raakt, kan een braindump je helpen. Bij een braindump schrijf je álles op papier wat in je op komt. Het mag met alles te maken hebben en er zijn geen regels; zolang alles wat in je hoofd zit er maar uit komt. Nadat je alles gedumpt hebt, ga je het ordenen; maak een lijstje met dingen die je verder uit wilt gaan werken omdat je er al meer ideeën van krijgt, dingen die je later nog eens wilt bekijken en dingen die op dit moment nutteloos zijn. Als het goed is, zit je inmiddels al veel meer in een flow en kun je aan de slag met je nieuwe ideeën.

Tot slot

Creatief zijn is voor mij voornamelijk geen regels, doen wat je leuk vindt en je door niks laten tegen houden. Ik heb het geluk van nature vrij creatief te zijn maar natuurlijk loop ik dan ook wel eens vast. Naast bovenstaande tips helpt het mij om me in iets totaal nieuws te verdiepen. Iets wat ik nog niet kan of waar ik nog niks over weet; vaak komen daar allerlei nieuwe ideeën uit!

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.