Photo by Annie Spratt on Unsplash.
Sinds vorig jaar is het als blogger verplicht om een privacyverklaring op je site te hebben. Ondanks dat ik op de meeste sites alles prima doorgevoerd zie worden, krijg ik nog bijna dagelijks vragen over dit onderwerp. Ik ging op onderzoek uit en probeer in dit artikel alle vragen te beantwoorden, ook verwijs ik je door naar een gratis over te nemen voorbeeld.
Wat is een privacyverklaring precies?
Een privacyverklaring is kort gezegd een bericht waarin je (in dit geval) je bezoekers uitlegt op welke manier je persoonsgegevens en andere data verzamelt en hoe je hier mee om gaat.
Waarom moet ik als blogger een privacyverklaring hebben?
Als blogger verzamel je bijvoorbeeld gegevens door middel van ¨cookies¨ maar ook wanneer iemand een reactie achter laat op je site of zich inschrijft voor je nieuwsbrief. Deze gegevens vallen onder privacygevoelige informatie, met als gevolg dat je dus in een verklaring moet uitleggen hoe je daar mee om gaat.
Wat moet er in een privacyverklaring staan?
- De identiteit van de verantwoordelijke, in mijn geval: Mira Tells.
- De doeleinden van de verwerking, waarom verzamel je deze gegevens?
- In hoeverre het voor de gebruiker verplicht is om gegevens te verstrekken.
- Wie de gegevens ontvangt. Zijn er bijvoorbeeld nog andere partijen die de ingevulde e-mailadressen bij een reactie te zien krijgen?
- Als gegevensverzameling geautomatiseerd is, vermeld dat dan.
- Welke rechten de betrokkenen hebben, bijvoorbeeld het laten verwijderen van verzamelde gegevens.
- Op welke manier de gegevens beveiligd zijn.
- Contactgegevens van de verantwoordelijke of een contactpersoon.
Niet verplicht maar wel gewenst:
- Welke gegevens worden er verzameld?
- Hoe worden de gegevens gebruikt?
- Worden de gegevens gedeeld?
- Wie is er in charge over de gegevens?
Wat zijn de consequenties bij geen of een onjuiste verklaring?
Omdat de regels nog niet heel streng gecontroleerd worden en wij kleinere bloggers al helemaal de laatste op de lijst zijn, hoef je niet in paniek te raken als je privacyverklaring niet 100% op orde is. Officieel mag er, in de meeste gevallen na een waarschuwing, een boete opgelegd worden. De boete bedraagt doorgaans een klein percentage van je omzet.
Heb je een voorbeeldverklaring voor me?
Ja, onderaan mijn eigen privacyverklaring vind je een linkje naar waar ik ´m (gratis en met toestemming) vandaan heb. Mijn verklaring volledig kopiëren raad ik niet aan, omdat ik ´m heb aangepast aan wat zaken die specifiek op mij van toepassing zijn. Ik heb nog altijd op mijn lijstje staan om een eigen geschreven verklaring te maken, Toeps heeft dat op haar site erg goed gedaan. Wil je een verklaring waar je 100% op kunt vertrouwen en die juridisch waterdicht is, dan kun je een kopen bij Charlotte´s Law.
Tot slot
Ik heb dit artikel geschreven in de hoop jullie te informeren en de vragen te beantwoorden die ik heb gekregen. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel en ook ik maak fouten. Ik probeer altijd grondig onderzoek te doen en veel informatie te verzamelen voor ik dit soort zaken met jullie deel. Dat gaat meestal goed, maar soms ook een klein beetje niet. Vertrouw dus, zeker met juridische zaken, nooit 100% op iemand anders (behalve dan misschien een jurist) en doe zelf ook eens een rondje Google.
3 Comments
Ik wist helemaal niet dat dit verplicht is. Ik zag ook dat maar weiniger bloggers dit ook hebben staan op hun blog
september 23, 2019 at 1:51 pm[…] voorwaarden zijn (in tegenstelling tot een privacyverklaring) niet verplicht maar wel handig. Hierin kun je allerlei informatie opnemen en afspraken maken. De […]
november 11, 2022 at 1:20 pm[…] uitstralen, zolang je er maar over nagedacht hebt. Verdiep je ook in regels als bijvoorbeeld een privacyverklaring of het vermelden van gesponsorde […]
november 11, 2022 at 1:21 pm