huis kopen

Lifestyle | Een huis kopen (of huren)? Hier moet je aan denken!

september 20, 2019

Een huis kopen brengt een aantal zaken met zich mee waar je misschien niet direct aan denkt. Ik zet wat van deze dingen op een rijtje. Veel zijn ook toepasbaar als je gaat huren dus let op als je binnenkort uit huis gaat!

Denk goed na!

Goed nadenken klinkt logisch maar wordt soms toch vergeten. Bijvoorbeeld omdat je snel wilt gaan samenwonen en huren zonde vindt van het geld. Als je samen met je partner een huis koopt en een kinderwens hebt, vind ik een klein appartement kopen bijvoorbeeld niet slim. Bedenk je bij het kopen van een huis dat je er best wat jaartjes ¨moet¨ gaan wonen en baseer je keuze daarop. Ik heb zelf ook ervaren dat je een appartement best snel ontgroeid. In mijn ogen kun je beter langer huren en daarna het perfecte huis kopen in plaats van een overhaaste keus maken. Denk ook na over zaken als werk, woonplaats en eventuele lange reizen. Kopen klinkt misschien aantrekkelijk maar het moet wel het juiste moment zijn in je leven. Als jij bijvoorbeeld voor je werk moet gaan verhuizen, is het handiger als je een huurhuis hebt.

Voorlopig betekent niet vrijblijvend

De term voorlopig koopcontract klinkt wellicht alsof het vrijblijvend is en je er gemakkelijk onderuit kunt, dat is niet zo. Zorg dus dat alles geregeld en gecontroleerd is (aan het huis) voor je dit voorlopige contract tekent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bouwkundig rapport, financiering en andere afspraken.

Bekijk de kosten goed!

Op je zelf wonen, of je nou gaat huren of kopen, is altijd duurder dan je vooraf denkt. Er zijn altijd kosten die je niet vooraf berekend had. Zo kwam ik er bij mijn eerste appartement achter dat ik nog €80 per maand gemeentebelasting moest betalen, best veel als student met een bijbaantje. Schaam je dus absoluut niet om mensen die al zelfstandig iets gekocht of gehuurd hebben te vragen naar (onverwachte) kosten. Zo kun je het beste berekenen welk huis bij jouw budget gaat passen.

Verzekeringen

Je wilt je huis en inboedel natuurlijk goed verzekeren. Bij huur zijn sommige zaken vanzelf geregeld, bij koop moet je doorgaans alles zelf in orde maken. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering van FBTO, deze heb ik zelf al ruim 10 jaar en ik vind ´m betaalbaar en duidelijk. De voorwaarden zijn goed en makkelijk terug te vinden en bij vragen hebben ze een prettige klantenservice. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan je spullen door brand, schroeien, diefstal en water. Het verschil tussen opstal en inboedelverzekering? Met een inboedelverzekering verzeker je je spullen, met een opstalverzekering het huis en alles wat daar aan vast zit zoals bijvoorbeeld je dak, de schutting of een aanbouw.

Besparen op de inrichting

Het inrichten van een volledig huis is duur, ik wist 10 jaar geleden bijvoorbeeld echt niet dat vloeren en gordijnen zo veel geld kostten, laat staan dat je nog een ondervloer moet en dat je bij veel huizen echt niet met één likje verf klaar bent. Hou de aanbiedingen bij woonwinkels en bouwmarkten heel goed in de gaten, dit gaat je zo veel geld schelen. Wij wachtten een paar maanden op onze bank, maar hadden toen wel €150 korting, hetzelfde gold voor het laminaat en de talloze blikken lak die we nodig hadden. Stel dingen uit tot er korting is, zeker bij zaken als laminaat en verf, dit is echt om de week wel érgens goedkoper. Bij Praxis mag je overigens ook kortingsbonnen van andere bouwmarkten inleveren, kan handig zijn!

Hoe ging het bij ons?

Bij ons ging het huis kopen wellicht wat anders dan bij veel van jullie. We huurden dit huis al twee jaar en kregen toen een aantrekkelijk aanbod om het te kopen via de woningbouw. Steven was de huurder van het pand en heeft het huis dan ook gekocht. Veel zaken werden door de woningbouw geregeld en het was vermoedelijk wat minder complex dan een ¨normale¨ aankoop. Alsnog vond ik het interessant om me hierin verdiepen en prettig om te weten hoe zo´n procedure gaat.

Wat waren voor jou onverwachte zaken bij het huren of kopen van een huis?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • bychristiana

  Bij ons ging het eigenlijk allemaal heel soepeltjes. Het huis waar we nu wonen heeft slechts tien dagen te koop gestaan. We waren er direct weg van en ons bod werd ook snel geaccepteerd. We hebben ons goed verdiept in verzekeringen, vind ik echt super belangrijk!!

  september 21, 2019 at 7:32 am Reply
  • Mira Ennen

   Ooh wat fijn zo soepel!

   september 21, 2019 at 7:40 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.