bloggen

Business | Een goede blogpost schrijf je in deze stappen!

november 25, 2019

Vandaag een artikel gebaseerd op een vraag die ik heel veel krijg: hoe schrijf ik nou een goede blogpost? In dit artikel deel ik de stappen die ik volg, handig om er bij te houden als je moeite hebt met de indeling van jouw blogs.

Een goede blogpost

Naast dat je artikel leuk moet zijn, is het ook fijn als het een beetje goed is opgebouwd. Voor de één gaat dat opbouwen bijna automatisch, sommige bloggers hebben er echter veel moeite mee. In dit artikel leg ik je uit in welke stappen ik een blogpost schrijf. Ik baseer deze stappen op het schrijven van een product review, omdat ik daar de meeste vragen over krijg en omdat deze een redelijk vaste volgorde hebben.

Stap 1

Plaats je foto´s in de juiste volgorde in het artikel, zo heb je alvast een soort indeling voor de alinea´s en het geeft een fijne leidraad voor tijdens het schrijven. Ik hou altijd een foto of 6 aan, een beetje afhankelijk van het product. Een aantal algemene foto´s en bijvoorbeeld swatches, een ooglook of bijzonderheden.

Stap 2

Schrijf een hele korte inleiding waarin je de lezer vertelt wat er te vinden is in het artikel, eventueel met een teaser die uitnodigt om verder te lezen. Dit is bij mij het stukje wat je op de homepage leest, gevolgd door de knop ¨lees verder¨.

Stap 3

Geef in je eerste echte alinea duidelijk uitleg over het product, laten we even een lipstick als voorbeeld nemen. In deze alinea beschrijf je de feitelijke informatie over het product en geef je nog geen mening. Denk aan zaken als kleur, ingrediënten, bijzonderheden, eigenschappen etc. Je kunt eventueel ook iets schrijven over je verwachtingen als dat een leuke aanvulling is. Als kopje van dit artikel neem ik altijd de volledige naam van het product, gevolgd door de prijs.

Stap 4

Deze stap pas ik niet altijd toe, soms laat ik de alinea achterwege. Als je lipstick van een bijzonder merk is waar je graag wat meer over vertelt, kun je in dit stukje de informatie over het merk kwijt. Bijvoorbeeld het achtergrondverhaal, of het dierproefvrij is en andere feiten.

Stap 5

In deze alinea ga je het product (de lipstick) laten zien. Toon de swatches en vertel kort wat over je eerste indruk. Niet alle producten kun je natuurlijk zo laten zien in een swatch, echter is er vaak nog wel iets anders dan de kleur wat je in een aparte alinea kunt tonen of vertellen.

Stap 6

In de laatste alinea schrijf ik mijn eindoordeel en geef ik alle overige informatie zoals prijs en verkrijgbaarheid. Daar link ik ook meteen naar het product zodat mensen het bij interesse kunnen aanschaffen.

Tot slot

 • Mijn blogpost eindig ik altijd met een vraag om reacties uit te lokken, ook vermeld ik indien van toepassing of het om een samenwerking of aanwezige affiliate links gaat.
 • Deel je artikel op in alinea´s met een kopje die aangeeft wat er in te vinden is. Als een lezer dan bijvoorbeeld alleen even snel je eindoordeel wilt lezen, is deze zo gevonden.
 • Lees je artikel goed na om zo veel mogelijk typefouten te voorkomen.
 • Denk logisch na. Ik las laatst een recept waarin wel de ingrediënten werden genoemd maar niet hoe iets gemaakt was, erg zonde. Zijn zo veel mogelijk vragen beantwoord in je artikel? Heb je alle nodige informatie gegeven? Wat zou je zelf willen weten over het product?
 • Lifestyle of Blog Academy artikelen hebben een iets andere indeling. Ik begin daarbij meestal gewoon met schrijven en pas later eventueel dingen aan als ik het niet logisch vind lezen.

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • bychristiana

  Ja, ik denk dat alle bloggers wel een beetje hun eigen routine hebben wat betreft het schrijven. Ik wil trouwens altijd eerst beelden hebben en pas dan ga ik schrijven, of het nu een review, outfitpost of een ander artikel is. Heel vreemd, het ‘lukt’ me gewoon niet goed om iets te schrijven als ik nog geen beeld heb.

  november 25, 2019 at 8:29 am Reply
  • Mira Ennen

   Heel herkenbaar! Ze geven toch een soort vorm in je hoofd aan de tekst hè.

   november 25, 2019 at 8:55 am Reply
 • Business | Vragen van beginnende bloggers - Mira Tells

  […] naast goede teksten en leuke onderwerpen voor goede titels en mooie foto´s. Potentiële lezers moeten verleid worden tot klikken (zonder clickbait te […]

  november 23, 2022 at 8:50 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.