doelen bereiken

Lifestyle | Je doelen bereiken? Zo doe je dat!

februari 26, 2020

De laatste maanden ben ik veel bezig met doelen stellen en heb ik een manier gevonden waarop het me ook eindelijk lukt om goed aan die doelen te werken. Natuurlijk deel ik mijn bevindingen omtrent doelen bereiken heel graag met jullie in een artikel.

Waarom doelen stellen?

Vroeger had ik niks met doelen, ik zag het allemaal vanzelf wel. Inmiddels heb ik gemerkt dat als ik dingen aan mijzelf, aan mijn leven of aan mijn bedrijf wil verbeteren; die doelen essentieel zijn. Het leven gaat tegenwoordig zo snel en voordat je het weet is er weer een maand voorbij. Door bewust bezig te zijn met mijn doelen blijf ik gemotiveerd, werk ik ergens naar toe en bereik ik meer dan wanneer ik alles op zijn beloop laat. Er zijn overigens ook zat mensen die niks met doelen hebben en er alleen maar gefrustreerd van raken, dat kan; zo was ik vroeger ook. Inmiddels is dat veranderd en ben ik dol op doelen omdat ze me echt helpen op zowel privé als zakelijk gebied. Ik laat je dan ook graag zien hoe ik mijn doelen stel en hoe ik er op een haalbare manier aan werk.

Maak je doelen SMART

De kans is aanwezig dat je, net als ik, door je studie een allergie hebt ontwikkeld voor SMART, toch is het een hele effectieve methode. Door je doelen SMART te maken worden ze veel concreter en kun je er makkelijker mee aan de slag.

Specifiek: Omschrijf je doel duidelijk en concreet en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil ik exact bereiken?
 • Heb ik daar iemand anders bij nodig of is er iemand anders bij betrokken?
 • Wanneer ga ik aan het doel werken en wanneer moet het bereikt zijn?
 • Wat zijn essentiële onderdelen van dit doel?
 • Waarom wil ik dit doel bereiken?

Meetbaar: Je doel moet meetbaar zijn en er moet dus een norm aan gekoppeld worden. Bijvoorbeeld ¨ik wil 10.00 Instagramvolgers voor eind 2020¨ of ¨ik wil in 2020 elke week minstens 1 artikel publiceren. Bedenk je bij deze stap ook hoe je kunt meten of je doel uiteindelijk bereikt is.

Acceptabel: Als het doel alleen betrekking heeft dan moet het voor jouzelf acceptabel zijn om hier aan te gaan werken. Als er ook andere betrokkenen zijn, is het belangrijk dat deze mensen ook akkoord zijn. De A wordt bij de SMART methode vaak op verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld ook voor ¨activerend¨. Het doel moet uitnodigen tot actie en stimulerend werken.

Realistisch: Niet onbelangrijk is natuurlijk of je doel haalbaar is. Ik kan wel 2 miljoen euro willen verdienen met mijn blog het komende jaar maar dat is natuurlijk niet echt haalbaar. Kijk niet alleen naar je doel, maar ook naar je plan, is alles realistisch en te doen?

Tijdgebonden: Koppel een duidelijke start- en einddatum aan je doel. Noteer wanneer je begint en wanneer je wilt dat het doel bereikt is.

Nog even twee voorbeelden: ¨ik wil een goed lopende blog¨ (niet SMART), ¨ik wil dit jaar mijn bezoekersaantallen vergroten met 50%¨ (wel SMART). Het ene doel is makkelijker SMART te formuleren dan de andere maar door de SMART methode in elk geval als richtlijn te gebruiken, helpt je jezelf al een heel eind.

Schrijf alles op

Schrijf je doelen op zodat ze nog meer tastbaar worden. Voor sommige mensen werkt het om ze mooi op te schrijven en bij hun bureau te hangen. De ander vind een lijstje in zijn telefoon weer fijn; kies wat bij jou past. Het belangrijkste is dat je je doelen opschrijft zodat je ze niet meer kunt vergeten en zodat ze nog meer gaan bestaan.

Hak ze in stukjes

Deze tip was voor mij echt een game-changer. In het verleden werkte ik altijd met doelen als ¨ik wil een webshop¨of ¨ik wil fitter worden¨. Inmiddels hak ik mijn doelen in mini stukjes en plan ik bijvoorbeeld elke week een aantal momenten in dat ik aan mijn webshop werk. Qua fit worden heb ik nu een klein doel per dag; ik wil elke dag minimaal een kwartier sporten. Door je doelen op te breken in kleine dingetjes die je makkelijk elke dag kunt doen, bereik je vaak een groter doel terwijl je het amper door hebt.

Neem je verantwoordelijkheid

Je doelen bereiken kan je alleen zelf doen, iemand anders gaat het niet voor je regelen. Wees streng (maar niet te) voor jezelf en blijf in je hoofd houden waarom je dit doel wilde bereiken. Hou jezelf aan de afspraken die je met jezelf maakt, het gaat je alleen maar ten goede komen. Als je streng voor jezelf bent maar toch merkt dat je het echt héél moeilijk vind om aan je doelen te bereiken, zijn je doelen misschien nog wat te groot, te lastig of kun je ze in nog meer kleine stukjes hakken.

Maak er een gewoonte van

In kleine stapjes (of grote) aan je doelen werken, gaat het beste als het een gewoonte wordt. Dit is precies de reden waarom ik het opdelen in kleine dag doelen zo fijn vindt. Door elke dag eventjes te sporten, wordt het een gewoonte en bereik ik makkelijk mijn doel. Kijk bij het stellen van je doelen naar welke dagelijkse gewoontes je zouden kunnen helpen bij dat doel. Ik vind dagelijks zelf beter werken dan wekelijks omdat het toch beter in mijn systeem komt als ik er elke dag mee bezig ben.

Tot slot

Realiseer je ten alle tijde dat doelen geen verplichtingen zijn. Stel doelen waar je gelukkig van wordt, die je beter maken of waar je enthousiast aan wilt werken. Je doet dit voor jezelf en hard werken wordt echt beloont. Niemand heeft een goedlopend bedrijf in de schoot geworpen gekregen of zomaar iets bereikt. Dat kan alleen met doorzettingsvermogen, discipline en hard werken. Ik krijg vaak te horen “oh wat een geluk heb jij zeg met al die perspakketjes”. Nee, dat is geen geluk. Het was geluk geweest als iemand zomaar uit het niks kwam aanbellen om die pakketjes af te leveren. Echter heb ik bijna 10 jaar keihard gewerkt om mijn blog een succes te maken en krijg ik daarom al die pakketjes. Wat ik echt geweldig vind en waar ik heel dankbaar voor ben, het heeft alleen niks met geluk te maken. Stel jezelf dus die grote of kleine doelen en werk er aan; you can do it!

Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan mijn Boost je Blog cursus!

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Joyce - SomedayTodayNL

  Ik ben wel met doelen bezig, alleen maak ik het vaak te ‘zwaar’ voor mezelf waardoor ik het niet red! In stukjes hakken en het gewoon doen, dat is wat ik nodig heb!

  februari 26, 2020 at 7:23 pm Reply
  • Mira Ennen

   Jaa dat kleiner maken werkt vaak echt, dan voelt het ook niet als zo veel moeite, succes!

   februari 27, 2020 at 11:50 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.