Zakelijke rekening

Business | Een zakelijke rekening, is dat handig?

oktober 8, 2018

De afgelopen maanden heb ik jullie, hopelijk, het een en ander geleerd over online ondernemen en geld verdienen. Bij geld verdienen hoort natuurlijk een bankrekening, al dan niet zakelijk. Ik heb de laatste tijd veel vragen gekregen over het hebben van een zakelijke rekening. Tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan en alles wat ik kon vinden te bundelen. Ik vertel jullie onder andere waar een zakelijke rekening het goedkoopste is en wat de voor- en nadelen zijn.

Waarom zou je een zakelijke rekening willen?

Bij mij kwam de behoefte om een zakelijke rekening te openen vooral toen ik merkte dat dingen door elkaar gingen lopen. Mijn privé uitgaven stonden door mijn zakelijke uitgaven heen en ik raakte het overzicht kwijt. Ook voor het doen van je belastingaangifte, en al helemaal wanneer je een boekhouder hebt, is het veel fijner om je privé en zakelijke financiën gescheiden te houden. Niet alleen voor het overzicht, maar ook omdat je wellicht niet wilt dat de belasting of je boekhouder inzicht heeft in je privé financiën (lees: al je online shopping sessies). Naast overzicht bieden de meeste banken ook handige extra´s aan bij een zakelijke rekening. Denk bijvoorbeeld aan instellen van incasso´s, iDEAL of het bewaren van bonnen in een app.

Is een zakelijke rekening verplicht als ondernemer?

Nee, wettelijk is het niet verplicht. Het kan wel zo zijn dat je bank je vraagt om een zakelijke rekening te openen als ze merken dat je je privé rekening veel zakelijk gebruikt. Een privé rekening is in principe niet bedoeld voor zakelijke transacties en ook veel goedkoper. Nu zullen de meeste banken bij beginnende ondernemers echt niet moeilijk doen, ik denk zelf dat het moment dat je bank het gaat op vallen ook het moment is dat je zelf behoefte krijgt aan een zakelijke rekening.

Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel vind ik zelf de kosten. Je betaalt al gauw zo´n €10 per maand voor een zakelijke rekening en vaak ook nog per transactie. Kijk dus goed naar welke tijdsbesparing qua boekhouding een zakelijke rekening je oplevert en of dit gelijk staat aan de kosten. Een indirect nadeel vind ik ook dat je mogelijk bij twee verschillende banken komt te zitten, dit is natuurlijk eigen keus. Ik wil zelf absoluut niet bij 2 banken omdat ik dat onoverzichtelijk vind, dit betekent dat ik óf privé moet overstappen óf niet mijn ideale zakelijke pakket kan afsluiten.

Welke aanbieder is de goedkoopste?

Op het moment van schrijven is volgens mijn onderzoek (en daar heb ik kleine onbekende bankjes niet in meegenomen) Knab de goedkoopste aanbieder. Hier betaal je momenteel €5 per maand en er zijn geen gekke voorwaarden.

Moet je ingeschreven staan bij de KVK voor het openen van een zakelijke rekening?

Ja. Eigenlijk stelt elke bank dit als voorwaarde, op de ING na. Bij de ING mag je onder bepaalde rechtsvormen én als je bestuursleden kent eventueel ook zonder KVK een zakelijke rekening openen. Niet heel reëel dat je binnen die voorwaarden valt als blogger/influencer dus laten we het maar gewoon op ja houden.

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Bij sommige banken kan dit online, bij andere moet je naar het kantoor komen. Je kan bij de meeste banken een afspraak maken om alles door te spreken en te kijken of ze een passend pakket voor je hebben.

Welke bank raad ik aan?

Ik heb te weinig kennis van het bankwezen om een aanbeveling te doen, ook omdat ik denk dat bij iedereen een andere bank past. Ik vind zelf ING een prettige bank, ook omdat ik daar al mijn hele leven bij zit. Knab is dus de goedkoopste en Triodos heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Kijk bij het afsluiten gewoon goed naar wat jij belangrijk vind aan een zakelijke rekening en welke extra´s en voorwaarden er zijn. Op Knab na zijn ze allemaal nagenoeg even duur dus op de prijs hoef je dan minder te letten.

In the end denk ik zeker dat een zakelijke rekening ook voor beginnende ondernemers handig kan zijn. Er zijn kosten maar die zijn niet zo extreem hoog dat je een enorme omzet moet draaien. Vooral het overzicht spreekt mij enorm aan. Ik ben al chaotisch genoeg en vind het fijn om in ieder geval mijn bankzaken goed geregeld te hebben. Wees vooral niet bang om informatie te vragen bij je huidige bank, ze helpen je graag.

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

14 Comments

 • Janet

  Zelf ben ik bij twee verschillende banken en vind dat juist fijn. Nooit verwarring over welke rekening ik nu voor me heb. En gekozen voor Triodos, vanwege de duurzaamheid en eerlijke investeringen. Dat vind ik echt belangrijk. Kleine moeite, top gevoel!

  oktober 8, 2018 at 7:12 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat is ook weer een goede tip om het compleet gescheiden te houden! Triodos spreekt me ook aan door de duurzaamheid inderdaad, ik ben nog bezig met een voor- en nadelenlijstje hihi!

   oktober 8, 2018 at 8:16 am Reply
 • Janet

  En zie ik het goed? Is dat het land van ooit? ?

  oktober 8, 2018 at 7:13 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja, dat klopt:D!

   oktober 8, 2018 at 8:16 am Reply
 • Alexa

  Ik zit er wel over na te denken, maar nog niet gedaan. Zou dan wel twee verschillende banken willen.

  oktober 19, 2018 at 8:21 am Reply
 • Marjolein

  Zeker handig en een must als bloggen je eigen bedrijf betreft, Goed uiteengezet en beschreven

  oktober 19, 2018 at 8:31 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel:)

   oktober 19, 2018 at 8:34 am Reply
 • Jessica - Foodie Feest

  Oh ik dacht dat het wel verplicht was, voor de btw! Ik baal inderdaad wel van de prijs, maar toch haal ik er veel voordeel uit! 🙂 Zeker omdat ik veel verschillende dingen doe is het voor het overzicht handig dat het gescheiden is van mijn persoonlijke uitgaven.

  oktober 19, 2018 at 11:17 am Reply
 • Laura

  Handige blog voor ons! Wij hebben (nog) geen zakelijke rekening maar wat niet is kan nog komen. En dan pak ik deze er weer even bij!

  oktober 19, 2018 at 11:40 am Reply
 • Miss Pixie

  Interessant om te lezen hoe het er in Nederland aan toegaat. Dat is anders dan bij ons in België.

  oktober 19, 2018 at 4:35 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ik ben wel heel benieuwd naar de verschillen met België omdat ik ook best wel wat Belgische lezers heb, kun je me daar meer over vertellen?

   oktober 19, 2018 at 7:58 pm Reply
 • Maria

  Interessant artikel! Dank voor het delen!

  november 6, 2018 at 2:14 pm Reply
 • E-legal

  Dankjewel voor het delen van dit interessante artikel!

  december 19, 2018 at 10:07 am Reply
 • Tips voor starters. Dit wil je weten als je je bedrijf begint!

  […] Als blogger zijnde zou ik beginnen zonder zakelijke rekening omdat je ook niet of weinig te maken hebt met inkoopkosten. Als je merkt dat je wel héél veel zakelijk doet dan is een overstap naar een ander pakket handig. Over zakelijke rekeningen schreef ik dit artikel met veel meer info. […]

  november 15, 2022 at 9:50 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.