Kerstpakket

Business | Belastingvoordeel door je kerstpakket?

oktober 29, 2018

Ik besef met dat ik wat aan de vroege kant ben met dit onderwerp maar als ik er aan denk, ben ik vast niet de enige! Als zelfstandig ondernemer wordt er helaas rond de kerstdagen geen mooie glimmende doos op je bureau geparkeerd en zul je zelf wat ¨moeten¨ bedenken¨. Ik vond het wel een goed plan om mezelf wat leuks cadeau te doen voor kerst en ging wat Googlen voor ideeën. Plotseling stuitte ik op wat informatie over een kerstpakket en de belastingdienst en was ik even heel blij. Het leek namelijk zo te zijn dat ik als zzp-er gewoon een kerstpakket voor mijzelf mag kopen tot €70 en die van de belasting aftrekken. Natuurlijk is niet alles wat op internet staat waar, dus ging ik op onderzoek uit. Kun je belastingvoordeel door je kerstpakket krijgen?

Een kerstpakket?

Als je alleen als zzp-er werkt en niet voor een baas, vind je het wellicht leuk om jezelf wat cadeau te doen voor kerst. Je hebt het hele jaar hard gewerkt en dat mag beloond worden, vind ik. Voor kerst kun je jezelf dus ¨iets¨ geven en dat bestempelen als kerstpakket voor de belasting. Dit was wat ik overal op internet las, echter kwam deze informatie uit 2010 en 2012, niet echt jaartallen waar ik nog op vertrouw. Google gaf me weinig recente informatie dus ik besloot contact op te nemen met de Belastingdienst.

Een geschenk aan een relatie, personeelslid of stichting

Aan bovengenoemde ¨personen¨ mag je dus wel belastingvrij een kerstpakket geven en bij ¨relatie¨ wordt het voor mij interessant. Als blogger heb je namelijk een grote kans dat je inmiddels zakelijke relaties hebt opgebouwd die ook een eigen bedrijf hebben. Je kunt dan dus met deze relatie afspreken elkaar een kerstpakket te geven. Zo heb je toch een kerstpakket en kun je gebruik maken van het belastingvoordeel. Je kan elkaar verrassen maar natuurlijk ook doorgeven wat je graag wilt hebben. Ik ben zelf voorstander van dat laatste omdat ik het zonde vind om een pakket te krijgen waarvan ik de helft toch nooit ga gebruiken.

Voor welk bedrag dan?

Je mag maximaal €227 (ex. BTW) belastingaftrekbaar besteden per persoon (personeelslid/relatie). Als je meer dan €227 per persoon uitgeeft, is de BTW daarover niet aftrekbaar van de belasting.

Zijn er verder nog regels?

Nee, buiten de relatief logische regel dat je maar één keer per jaar een kerstpakket mag opgeven bij de belastingaangifte zijn hier geen regels aan verbonden.

Relatiegeschenken

Een leuk kerstpakket samenstellen voor jezelf is top maar vind ik de kerstperiode ook altijd een moment om er wat relatiegeschenken uit te doen. Deze geef ik bijvoorbeeld aan bedrijven waar ik veel mee heb samengewerkt of relaties die me op een fijne manier geholpen hebben. Relatiegeschenken zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, je kunt bijvoorbeeld caps bedrukken, snoepjes laten maken of voor de klassieke pen gaan. Ik vind het zelf ook altijd tof om iets eetbaars te geven zoals bijvoorbeeld brownies of een lekkere taart.

Tot slot

Let op: ik ben geen belastingadviseur. Ik heb mijn informatie van Google en via Tweets van de Belastingdienst en ik kan fouten maken. Check bij eventuele twijfel je belastingadviseur als je die hebt of vraag bevriende ondernemers om informatie. Wat mij betreft mag de regel wel aangepast worden zodat je een kerstpakket voor jezelf kan kopen. Dit is ook een leuke regeling om een zakenrelatie wat cadeau te doen en hopelijk zelf ook wat te krijgen.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

8 Comments

 • Kyra | A Loving Lady Travels

  Jezelf een cadeautje geven en het van de belasting af kunnen trekken, hoe top is dat! Volgens mij zijn er verder nog vrij weinig bedrijven die echt aan een kerstpakket doen geloof ik. Vroeger was dat allemaal veel uitgebreider.

  oktober 29, 2018 at 11:54 am Reply
 • Miss Elli

  Grappig! Voor mij is het al eeuwen geleden dat ik een kerstpakket heb ontvangen, maar wie weet komt daar in de toekomst wel weer eens verandering in.
  Maar zeker handig om te weten voor ZZP’ers. Die werken toch ook hard en verdienen op zijn tijd een verwennerijtje ?

  oktober 29, 2018 at 12:05 pm Reply
 • Naomi

  fijne blog om te lezen had er nog nooit van gehoord

  oktober 29, 2018 at 12:09 pm Reply
 • Laura

  Goed dat je dit onderwerp eens wat verder toelicht! Denk dat er velen zijn die hiermee zullen geholpen worden. Als Belg moeten wij helaas een andere wetgeving volgen..

  oktober 29, 2018 at 12:18 pm Reply
 • Melissa

  Dat zou echt heel mooi zijn om jezelf een kerstkado te kunnen geven is iets wat I kwel mis

  oktober 29, 2018 at 6:31 pm Reply
 • Janet | thatonetime

  Wat leuk dat je hier aandacht aan besteed. Ik werk in loondienst dus ik hoef hier niet bij na te denken. Ik krijg jaarlijks mijn kerstpakket gewoon in mijn schoot geworpen. 🙂

  oktober 29, 2018 at 7:00 pm Reply
 • MC Kleuver

  Wat leuk dat je dit hebt uitgezocht. Zelf werk ik gewoon en krijg ik een kerstpakket. Maar als je zzp’er bent, kan ik mij voorstellen dat het leuk is om wat van een relatie te krijgen.

  oktober 30, 2018 at 10:34 am Reply
 • Jouvence

  Wat leuk dat dit op deze manier kan voor zzp’ers!

  november 1, 2018 at 9:51 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.