Instagram Slider

 • Current favesJullie zien een paar oude vertrouwde items zoals mijn
 • Voor een samenwerking met 999games dook ik de laatste weken
 • WINACTIE De Jouwbox zit vol healthy lifestyle items en jij
 • Big Art in de Bijlmerbajes is zo tofMorgen nog te
 • Ik probeerde weer een nieuwe parfumDeze prachtige fles van Michael
 • Ik probeerde een hle bijzondere primer van Idun MineralsReview staat
 • Nu online deze twee mooie doosjes van Inika Organiclinkinbio biocareonline
 • Er is weer een nieuwe BluxboxDe inhoud vind je nu
 • Ik probeerde nu al wat items uit de kerstcollectie van
 • Maandag 1 oktober is het Nationale Dag voor JezelfDat vier
Zakelijke rekening

Blog Academy | Een zakelijke rekening, is dat handig?

oktober 8, 2018

De afgelopen maanden heb ik jullie, hopelijk, het een en ander geleerd over online ondernemen en geld verdienen. Bij geld verdienen hoort natuurlijk een bankrekening, al dan niet zakelijk. Ik heb veel vragen in mijn mailbox gekregen over het afsluiten en hebben van een zakelijke rekening en beantwoord die graag in dit artikel. Ik vertel jullie onder andere waar een zakelijke rekening het goedkoopste is en wat de voor- en nadelen zijn.

Waarom zou je een zakelijke rekening willen?
Bij mij kwam de behoefte om een zakelijke rekening te openen vooral toen ik merkte dat dingen door elkaar gingen lopen. Mijn privé uitgaven stonden door mijn zakelijke uitgaven heen en ik raakte het overzicht kwijt. Ook voor het doen van je belastingaangifte, en al helemaal wanneer je een boekhouder hebt, is het veel fijner om je privé en zakelijke financiën gescheiden te houden. Niet alleen voor het overzicht, maar ook omdat je wellicht niet wilt dat de belasting of je boekhouder inzicht heeft in je privé financiën (lees: al je online shopping sessies). Naast overzicht bieden de meeste banken ook handige extra´s aan bij een zakelijke rekening zoals bijvoorbeeld het instellen van incasso´s, iDEAL of het bewaren van bonnen in een app.

Is een zakelijke rekening verplicht als ondernemer?
Nee, wettelijk is een zakelijke rekening niet verplicht. Het kan wel zo zijn dat je bank je vraagt om een zakelijke rekening te openen als ze merken dat je je privé rekening veel zakelijk gebruikt. Een privé rekening is in principe niet bedoeld voor zakelijke transacties en ook veel goedkoper. Nu zullen de meeste banken bij beginnende ondernemers echt niet moeilijk doen, ik denk zelf dat het moment dat je bank het gaat op vallen ook het moment is dat je zelf behoefte krijgt aan een zakelijke rekening.

Wat zijn de nadelen van een zakelijke rekening?
Het grootste nadeel vind ik zelf de kosten. Je betaalt al gauw zo´n €10 per maand voor een zakelijke rekening en vaak ook nog per transactie. Kijk dus goed naar welke tijdsbesparing qua boekhouding een zakelijke rekening je oplevert en of dit gelijk staat aan de kosten. Een indirect nadeel vind ik ook dat je mogelijk bij twee verschillende banken komt te zitten, dit is natuurlijk eigen keus. Ik wil zelf absoluut niet bij 2 banken omdat ik dat onoverzichtelijk vind, dit betekent dat ik óf privé moet overstappen óf niet mijn ideale zakelijke pakket kan afsluiten.

Welke zakelijke rekening is het goedkoopste?
Op het moment van schrijven is volgens mijn onderzoek (en daar heb ik kleine onbekende bankjes niet in meegenomen) Knab de goedkoopste aanbieder. Hier betaal je momenteel maar €5 per maand en er zijn geen hele gekke voorwaarden ten opzichte van de andere banken.

Moet je ingeschreven staan bij de KVK voor het openen van een zakelijke rekening?
Ja. Eigenlijk stelt elke bank dit als voorwaarde, op de ING na. Bij de ING mag je onder bepaalde rechtsvormen én als je bestuursleden kent in sommige gevallen ook zonder KVK een zakelijke rekening openen. Niet heel reëel dat je binnen die voorwaarden valt als blogger/influencer dus laten we het maar gewoon op ja houden.

Hoe open ik een zakelijke rekening?
Bij sommige banken kan dit online, bij andere moet je naar het kantoor komen. Je kan bij de meeste banken ook gewoon een afspraak maken om alles door te spreken en te kijken of ze een passend pakket voor je hebben.

Welke bank raad ik aan?
Ik heb te weinig kennis van het bankwezen om een aanbeveling te doen, ook omdat ik denk dat bij iedereen een andere bank past. Ik vind zelf ING een prettige bank, ook omdat ik daar al mijn hele leven bij zit. Knab is dus de goedkoopste en Triodos heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Kijk bij het afsluiten gewoon goed naar wat jij belangrijk vind aan een zakelijke rekening en welke extra´s en voorwaarden er zijn, op Knab na zijn ze bijna allemaal even duur dus op de prijs hoef je dan minder te letten.

In the end denk ik zeker dat een zakelijke rekening ook voor beginnende ondernemers handig kan zijn. Er zijn kosten maar die zijn niet zo extreem hoog dat je een enorme omzet moet draaien. Vooral het overzicht spreekt mij enorm aan, ik ben al chaotisch genoeg en dan vind ik het fijn om in ieder geval mijn bankzaken goed geregeld te hebben. Wees vooral niet bang om informatie te vragen bij je huidige bank, als het goed is helpen ze je graag bij alles wat je wilt weten!
Heb jij al een zakelijke rekening?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Janet

  Zelf ben ik bij twee verschillende banken en vind dat juist fijn. Nooit verwarring over welke rekening ik nu voor me heb. En gekozen voor Triodos, vanwege de duurzaamheid en eerlijke investeringen. Dat vind ik echt belangrijk. Kleine moeite, top gevoel!

  oktober 8, 2018 at 7:12 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat is ook weer een goede tip om het compleet gescheiden te houden! Triodos spreekt me ook aan door de duurzaamheid inderdaad, ik ben nog bezig met een voor- en nadelenlijstje hihi!

   oktober 8, 2018 at 8:16 am Reply
 • Janet

  En zie ik het goed? Is dat het land van ooit? 😁

  oktober 8, 2018 at 7:13 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja, dat klopt:D!

   oktober 8, 2018 at 8:16 am Reply

  Leave a Reply