Beginnen met hardlopen

Lifestyle | Beginnen met hardlopen? Zo doe je dat!

april 18, 2019

Zoals je wellicht op Instagram kon zien, ben ik de laatste tijd best fanatiek aan het hardlopen. Ik kreeg heel veel vragen over hoe ik dit doe, welke app ik gebruik en wat me motiveert. In dit artikel leg ik alles uit wat ik weet over beginnen met hardlopen.

Waarom beginnen met hardlopen?

Ik ben eigenlijk om een aantal verschillende redenen gaan hardlopen. De grootste redenen zijn het tegen gaan van stress en het verbeteren van de conditie van mijn hart. Ook voelde ik me al maanden niet lekker in mijn vel, niet fit en was ik continu moe. Sporten in een sportschool is voor mij nog niet haalbaar, hardlopen wel.

Hoe was die eerste keer?

De eerste keer dat ik ging, kon ik niet eens 30 seconden achter elkaar rennen. Ik was compleet buiten adem, misselijk en duizelig. De tweede keer ging het al stukken beter en elke keer dat ik ga, merk ik weer verbetering. Laat je dus niet uit het veld slaan als je tijdens je eerste run denkt dat je dood gaat.

Welke spullen gebruik je?

Ik liep eerst altijd op sneakers, echt een enorme afrader. Vorig jaar kocht ik bij de Lidl voor een paar tientjes hardloopschoenen en die bevallen erg goed. Ze zitten fijn en ik merk echt verschil met voorheen. Dure schoenen aanschaffen vind ik op dit moment totaal overbodig want deze bevallen me prima. Verder heb ik een sportbh, sportkleding en een heuptasje voor mijn telefoon en sleutel. Deze komen allemaal van de hardloopafdeling van Decathlon. Mega aanrader die winkel, ze hebben ook een fijne webshop met gratis verzending.. Er is best veel keus, de kwaliteit is prima en de prijzen zijn laag. Ik vind investeren in dure merkkleding eigenlijk niet nodig, hoe mooi het er ook uit ziet. Tot slot gebruik ik nog mijn telefoon met Spotify en een speciale hardloop app.

Deze gratis app gebruik ik

Ik maak gebruik van RunTrainer, hierbij kun je 6 verschillende trainingen gratis doen, zo vaak als je wilt. Als je uitgebreider wilt trainen, kost dit ongeveer €6 per maand, hier maak ik op dit moment geen gebruik van. Het fijne aan deze app is dat je begint met 30 seconden rennen afwisselen met een minuut lopen. Het rennen wordt steeds verder opgebouwd en dit maakt de app zeer geschikt voor beginners. Ik doe zelf de training tot ik ´m zonder half te kotsen in de berm kan voltooien, daarna doe ik de volgende.

Wat motiveert je?

Ik ben verre van sportief en heb bijna elke keer vooraf geen zin. Als ik niet wil ga ik toch en zeg ik tegen mezelf ¨als je over 2 minuten nog alles haat, mag je gewoon naar huis¨. In de praktijk keer ik nooit om en ben ik voor dat ik het weet al 10 minuten aan het rennen. Super cliché, maar als ik eenmaal bezig ben, geniet ik er van en na afloop al helemaal. Het feit dat ik aan mijn gezondheid wil werken en een betere levenskwaliteit wil, motiveert enorm. Ook ben ik erg onzeker over mijn cellulitis. Als ik dan tijdens het rennen mijn bovenbenen voel branden, krijg ik weer een motivatieboost. Alles bij elkaar voel ik me gewoon veel fitter nu ik regelmatig sport en beter eet, dat gun ik echt iedereen. En geloof me, als ik het kan, kan jij het ook.

Op welk moment ga je hardlopen?

Ik ga eigenlijk altijd in de ochtend, meteen als ik wakker ben. Zo heb ik zo kort mogelijk de tijd om smoesjes te bedenken om niet te gaan en begin ik mijn dag sportief. Ik ga nooit zonder te eten rennen maar eet een klein beetje yoghurt of een banaan en altijd een groentesapje. Na het hardlopen ga ik dan douchen en écht ontbijten.

Hoe vaak ga je hardlopen?

Ik plan het elke dag in, puur omdat ik me er niet elke dag aan hou. Ik heb soms werkafspraken, therapie of een dag hoofdpijn: dan ga ik niet. In de praktijk ga ik ongeveer om de dag een halfuurtje hardlopen.

Tips

Ik zal al het gelul hier boven even samenvatten in een kort lijstje met tips:

 • Check Decathlon of Lidl voor betaalbare sportkleding en schoenen.
 • Download RunTrainer en maak een lekkere playlist op Spotify.
 • Sleep jezelf naar buiten, ook als je echt geen zin hebt. Bedenk dat als het echt tegen valt je na 1 minuut weer naar huis mag gaan. In de praktijk ga je dit toch niet doen.
 • Laat je niet demotiveren door anderen die vinden dat je te lomp, te kort of te langzaam rent. Je doet dit voor jezelf en het feit dat je gegaan bent is al fantastisch.
 • Ga rennen op een plek die jij fijn vindt, voor mij is dat de natuur. Ga er desnoods met de fiets of auto heen, als de plek voor jou motiverend werkt, is het allemaal prima.
 • Als je echt niks te besteden hebt: kijk of je in elk geval sportschoenen kunt regelen, die zijn wat mij betreft essentieel.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Elke meter is er één. Natuurlijk mag je jezelf wel pushen, mits dat positief en motiverend werkt.

Tot slot

Ik hoop met dit artikel jullie vragen over hardlopen een beetje beantwoord te hebben. Ik ben natuurlijk absoluut geen expert maar wel een a-sportief iemand die begonnen is. Dit artikel is dan ook gebaseerd op mijn ervaring en niet op professionele tips. Beginnen met hardlopen is even een stap maar als je er eenmaal inzit, ga je als een trein. Mocht je leuke tips hebben, deel die dan vooral in de reacties. En succes met rennen!

Zou jij graag willen beginnen met hardlopen?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Leslie

  Bedankt voor de tip over die app. Zelf is hardlopen niets voor mij, maar mijn oudste zoon zei onlangs dat hij graag een trainingsschema wou opstellen voor dagelijks te gaan lopen. Misschien is dit wat voor hem. Ik stel het hem alvast voor.

  april 18, 2019 at 2:04 pm Reply
  • Mira Ennen

   Leuk, veel succes voor je zoon!

   april 18, 2019 at 2:18 pm Reply
 • Dhini

  Handig tips! Ik wil graag hardlopen, alleen durf ik niet in eentje dus ik beweeg gewoon in huis

  april 18, 2019 at 9:39 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.