hart

Life | Hoe gaat het nu met mijn hart?

januari 18, 2019

Vorig jaar vertelde ik jullie dat ik helaas in het ziekenhuis terecht was gekomen omdat mijn hart te weinig zuurstof kreeg. Ik krijg regelmatig vragen over hoe het nu gaat én er staat al bijna een week niks online omdat het even wat minder gaat. Het juiste moment voor een update dus, waarin ik al jullie vragen beantwoord.

Waar heb je nou precies last van?

Ik zal hier niet met medische details gaan strooien en alles zo simpel mogelijk houden. Sommige dingen zijn ook nog onduidelijk en bepaalde zaken wil ik privé houden. Mocht je compleet gemist hebben wat er gebeurt is dan kun je dat hier teruglezen.  Anyway, ik heb dus last van mijn hart. Mijn hart klopt onregelmatig en slaat over, dat laatste zorgt voor pijn. Bij elke hartslag voelt het alsof er iemand flink in mijn hart knijpt. Waarom mijn hart precies zo raar doet, is niet te verklaren en het lijkt vooralsnog ongevaarlijk. Mijn hart ziet er verder prima uit en ik ga regelmatig op controle bij de cardioloog. Ook heb ik medicatie die mijn hartslag onder controle houdt en die werkt eigenlijk altijd goed. Dit scheelt al heel erg omdat mijn hart hierdoor in ieder geval rustig en redelijk regelmatig klopt. Aan de pijn door de overslagen is helaas niks te doen en dat is dan ook het gene waar ik in het dagelijks leven het meeste last van heb.

Hoe belemmert dit je?

De pijn is vervelend maar ook daaraan ben ik inmiddels best wel gewend. Het meeste last heb ik van de vermoeidheid die de hartproblemen met zich meebrengen. Soms ben ik doodmoe, ondanks dat ik rustig aan doe en soms kan ik vrij veel en komt later een keer de klap. In de praktijk is dit vooral een kwestie van goed plannen en mijn rust nemen als dat nodig is. Maar om eerlijk te zijn resulteert dit in, naast thuis werken, heel weinig doen. Ik heb qua angst wel een flinke klap gekregen door het hele gebeuren en durf (naast dat het qua energie niet kan) nog niet veel in mijn eentje te ondernemen. Hier wordt hard aan gewerkt, echter gaat het lang niet zo snel als ik graag zou willen.

Hoe zit het nu met je studie dan?

Mijn studie heb ik helaas (voor nu) moeten stoppen. Mijn gezondheid laat het niet toe om naar school te gaan en mijn laatste jaar thuis afronden was helaas geen optie. Tegen september ga ik opnieuw de opties overwegen en kijken naar de mogelijkheden, voor nu staat dit onderwerp even geparkeerd.

Wat vindt je vriend er van?

Heel veel mensen vragen hoe Steven met dit hele gebeuren om gaat. Eigenlijk gaat dat heel goed; hij pakt makkelijk dingen op als ik er geen energie voor heb en is een grote steun als ik het even niet trek. Natuurlijk zorgt zo´n grote verandering en belemmering voor wat meer spanning binnen een relatie. Ik denk dat acceptatie van wat extra conflicten en irritatie al veel stress weg neemt en doorgaans is alles zo weer opgelost.

Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik probeer hard te werken aan mijn online business, dit gaat de ene week beter dan de andere. De frustratie merk ik vooral wanneer ik voor mijn gevoel zakelijk belemmerd wordt door mijn gezondheid. Piekeren lost natuurlijk niks op dus ik probeer het een beetje los te laten en dat lukt redelijk. Ik hoop mijn blog op deze manier voort te kunnen zetten, al weet ik natuurlijk ook niet of dit voor altijd een goed verdienmodel blijft. De focus ligt nu vooral op verbetering van mijn gezondheid. Ik volg therapie en zet zo veel mogelijk stappen die verbetering stimuleren. Heel veel verder denk ik niet, als ik iets heb geleerd het afgelopen jaar: het leven laat zich niet plannen.

Wat heeft het je opgeleverd?

Dat ik onverhoopt moest stoppen met mijn studie en bijna niks meer kon heeft me ook wat opgeleverd. Mijn blog liep al prima maar doordat ik nu ineens álle tijd had om me hierop te focussen is mijn bedrijf flink gegroeid. Ik hoefde me niet meer bezig te houden met deadlines voor school en typen kan natuurlijk zelfs vanuit bed. Zonder mijn slechte hart had ik denk ik niet de tijd en aandacht gehad om mijn bedrijf te brengen waar het nu is.

Tot slot

Ik gaf vorig jaar al aan dat het soms wat rustiger is hier en dat ik mijn gezondheid boven mijn blog stel. Terugkijkend ging het beter dan verwacht en kwamen er echt héél veel artikelen online. Afgelopen week had ik, voornamelijk qua energie, een kleine terugval en ging het fotograferen en schrijven weer even on hold. Volgende week kunnen jullie weer een hele berg content verwachten en uiteraard hou ik jullie op de hoogte van mijn, niet zo spannende, leven via Instagram. Voor dit artikel heb ik de paar honderd vragen die ik de afgelopen maanden kreeg samengevat in een paar alinea´s. Mocht je nog een brandende vraag hebben, dan kan je die natuurlijk altijd stellen in de comments.

Veel liefs en bedankt voor alle betrokken berichtjes het afgelopen jaar!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

 • Anne

  Wat heftig Mira… Lijkt me heel lastig om goed aan te voelen wanneer je je rust moet nemen. Klinkt een beetje raar, maar ik word er soms juist moe van als ik té veel rust heb genomen, zeker in de winter. Hopelijk krijg je voldoende hulp om daarmee om te gaan, ook met je angst!

  januari 18, 2019 at 9:58 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat herken ik wel, te veel rust is ook echt niet goed! De balans is echter best lastig te vinden, thanks voor je lieve bericht!

   januari 21, 2019 at 10:44 am Reply
 • Lieke van Veen

  Heel veel sterkte! Hopelijk vinden ze snel een oplossing, zodat je je weer beter voelt.

  januari 22, 2019 at 4:03 pm Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel <3

   januari 22, 2019 at 10:53 pm Reply
 • Mijn corona ervaring: na 2,5 jaar toch besmet

  […] ik het doodeng. Je hoorde nare verhalen, het ging in de media nergens anders over en ik werd, als hartpatiënt, continu gewaarschuwd dat ik voorzichtig moest zijn. Over of je bang “moet” zijn en […]

  juli 25, 2022 at 4:40 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.