koffie

Lifestyle | Koffie liefhebbers willen dit weten

oktober 13, 2021

Advertorial  – Per dag worden er in Nederland meer dan 30.000.000 (ja, je leest het goed: met 6 nullen dus) kopjes koffie gedronken, oftewel drie olympische zwembaden vol. En daar moet dan nog suiker en melk bij. Koffie wordt gemaakt van de bessen van de koffieplant. Elke rode bes bevat twee groene pitten. Deze pitten worden eerst gedroogd en vervolgens gebrand. Nu zijn het échte koffiebonen. Klaar om gemalen te worden en in de supermarkt verkocht te worden. Of bij Starbucks. Dat kan natuurlijk ook. Benieuwd naar nog meer weetjes over koffie? Ik zet ze voor je op een rijtje!

Waar komt koffie vandaan?

Waar komt koffie nou eigenlijk vandaan? Laten we daar eens mee beginnen. Wist je bijvoorbeeld dat koffie alleen maar groeit rondom de evenaar? Denk dus aan Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Daar groeien koffiebessen aan koffieplanten waarna de bessen gedroogd worden. Maar toch is alles begonnen in Ethiopië. Daar groeit koffie in het wild, in het bos. Tsja, het is maar dat je het weet.

Is koffie wel gezond?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Koffie staat in de Schijf van Vijf, maar of koffie gezond is, hangt wel af van de manier waarop je het zet. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder er van het stofje cafestol in je koffie terechtkomt. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed, en daarmee het risico op een hartaanval of beroerte. Cafestol wordt het beste gefilterd door een papieren filter, zoals met een filter koffiezetapparaat of koffiepads. En ook bij oploskoffie en koffie uit een percolator komt er weinig cafestol in je koffie. Je kunt hiervan rond de 4 koppen per dag drinken. In een espressoapparaat wordt de koffie iets minder goed gefilterd. Drink hiervan niet meer dan zo’n 3 kopjes per dag. De meeste cafestol blijft over in de koffie die wordt gezet met een cafetière of kookkoffie. Het is beter om de koffie niet op die manier te zetten. Kortom, het antwoord op de vraag waar welke koffie je het beste kunt drinken? Koffie die goed gefilterd is, bijvoorbeeld deze koffie van het merk Segafredo. Kleine disclaimer: voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren gelden natuurlijk andere adviezen. 

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.