duurzamer leven

Lifestyle | Duurzamer leven? Zo begin je in je badkamer!

augustus 12, 2020

Duurzamer leven, veel mensen zijn er tegenwoordig mee bezig in welke mate dan ook. Duurzamer leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en ik ben van mening dat elk stapje waardevol is. In dit artikel deel ik een aantal tips om de inhoud van je badkamer wat duurzamer te maken.

Een duurzame badkamer

De badkamer is één van de plekken waar we veel wegwerpproducten gebruiken en dat kan allemaal wat duurzamer. Denk aan bamboe wattenstaafjes in plaats van plastic (staan ook mooi), herbruikbare wattenschijfjes en verpakkingsvrije verzorgingsproducten. Verpakkingsvrije producten zijn er tegenwoordig volop; shampoo bars, body bars, conditioner bars en zelfs cremes en lotions in vaste vorm. Door (een aantal van) de niet duurzame producten in je badkamer te vervangen voor duurzame varianten, douche je een stuk fijner en eerlijk is eerlijk, al dat bamboe geeft een mooie luxe uitstraling.

duurzamer leven

Body Bars

Een body bar is een douchegel in vaste vorm en niet hetzelfde als een zeep. Ze voelen vaak wat zachter aan en laten niet zo´n stug laagje achter op de huid. Ik probeerde een variant met Aloe Vera; verzachtend, voedend en antibacterieel. Vooral dat laatste vind ik ideaal want in de hete zomerdagen heb ik vaak last van kleine puistjes op mijn huid door het zweten. Misschien wat goor om te vertellen maar ik denk dan 9 van de 10 mensen hier in de zomer last van hebben en een product met bacterie dodende eigenschappen kan dan zeker helpen.

Deze bodybar schuimt prima, ruikt neutraal en een beetje fris en wast je lekker schoon. Ik vind ´m niet extreem lekker (hou zelf wat meer van heftige geuren) maar wel gewoon prettig in gebruik.

duurzamer leven

Bamboe Tandenborstel

Vroeger wilde ik altijd een bamboe tandenborstel omdat ze er zo mooi uit zien, bijkomend voordeel is dat je ook nog eens geen extra plastic de wereld in gooit. Inmiddels gebruik ik in verband met mijn gebit een elektrische tandenborstel maar deze is uiteraard soms leeg en dan gebruik ik zo´n mooie bamboe variant. Deze van Paper And Boo heeft lekkere zachte haartjes waardoor je je tandvlees niet stuk poetst en ligt fijn in de hand; prima tandenborsteltje.

duurzamer leven

Overige tips voor een duurzamere badkamer

 • Gebruik niet elke dag een schone handdoek. Je komt schoon uit de douche dus dat is echt niet nodig.
 • Gebruik geen douche puff, hiermee spoel je microplastic door het putje.
 • Wasbare wattenschijfjes vond ik erg wennen omdat ze bij veel make-up echt niet meer schoon worden, ook niet als je ze op 90 graden wast. Echter is dit alleen hoe ze er uit zien, ze zijn wel gewoon schoon om te gebruiken, even die drempel over dus.
 • Probeer bij de aanschaf van nieuwe producten met verpakking te kijken naar gerecycled plastic.
 • Gebruik geen wegwerpscheermesjes maar een duurzame variant.

Paper & Boo

Paper & Boo is een webshop die volledig gericht is op duurzame producten in de badkamer. Ze hebben veel keus, prachtige producten en alles is een stuk duurzamer dan ¨reguliere¨ producten. Sommige dingen, bijvoorbeeld shampoo bars, zijn even wennen maar ideaal als je ze wat langer gebruikt. Het zijn natuurlijk maar kleine stapjes maar als we bijvoorbeeld allemaal onze wattenstaafjes zouden vervangen voor duurzame varianten, zou dat al zo veel plastic in de oceaan schelen.

Ben jij bezig met duurzaamheid?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

 • In deze zaken investeer ik graag - www.miratells.nl

  […] wattenstaafjes en flesjes etc. heb ik eigenlijk al een paar jaar vrijwel volledig vervangen voor duurzame varianten. Qua kleding heb ik wel een enorme switch gemaakt. Ik krijg regelmatig iets voor mijn […]

  november 6, 2022 at 5:10 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.