wordpress tips

Business | Deze WordPress tips wil je weten!

februari 10, 2020

Misschien blog je, net als ik in WordPress of overweeg je naar WordPress over te stappen of een blog te beginnen. In dit artikel deel ik een aantal handige WordPress tips.

WordPress of Blogger?

Toen ik mijn blog jaren geleden startte, deed ik dit in Blogger. Meerdere mensen zeiden tegen me dat ik echt meer profijt ging hebben van WordPress maar ik was eigenwijs. Al gauw kwam ik er achter dat die mensen gelijk hadden maar toch maakte ik de overstap niet. Zo´n overstap leek me gedoe en ik was bang dat er van alles mis zou gaan. Twee jaar geleden liet ik een nieuwe site ontwerpen door Anne en besloot ik ook maar meteen voor die overstap te gaan: de beste keus ooit. Sinds ik WordPress heb, werkt mijn site fijner, sneller en beter én wordt ik veel meer gevonden via Google. Dit allemaal door handige plugins en meer opties dan ik in Blogger had. Als je nog twijfelt dan is mijn advies inmiddels denk ik wel duidelijk: ga voor WordPress.

De wat bekendere Plugins

Voor WordPress kun je talloze plugins downloaden en de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, toch zullen veel van jullie de meest gebruikte wel kennen. Ik vind zelf de Yoast plugin onmisbaar voor SEO (hallo vindbaarheid op Google) en de WordPress Editorial Calendar een fijne praktische tool. In die kalender zie je een maandoverzicht met al je geplande blogposts en kun je makkelijk schuiven. Ik vind dat vooral fijn omdat ik zo in de gaten kan houden of er bijvoorbeeld niet te veel vergelijkbare artikelen achter elkaar online komen en het geeft overzicht. Verder gebruik ik ook de Klassieke Editor plugin omdat ik na de verandering naar Gutenberg totaal de weg kwijt was, door die plugin ziet het scherm waarin ik mijn blogs schrijf er gewoon zoals ¨vroeger¨ uit.

Reageren op reacties

Voor het schrijven van dit artikel was ik online op zoek naar handige tips en ik vond zowaar een oplossing voor mijn ¨probleem¨. Als je in WordPress een reactie krijgt van een lezer en daar op reageert, krijg de lezer geen melding. Dit is op te lossen met de plugin ¨Subscribe to Comments Reloaded¨. Ik heb deze uiteraard meteen geïnstalleerd en zal dit artikel nog aanvullen als er bijzonderheden zijn.

Je layout bewerken

Als je je layout wilt bewerken of bijvoorbeeld een tekst of aanpassing wilt wijzigen dan kom je wellicht terecht bij Weergave > Customizer. Het kan voorkomen dat je iets wilt bewerken waarvan je niet precies weet hoe het heet. Als je op je site (die je rechts van de customizer in beeld hebt) SHIFT + klik doet op het betreffende onderdeel, verschijnt het bewerkveld links in de customizer. Dit vind ik zelf handig want regelmatig weet ik niet hoe iets heet of onder welk onderdeel van mijn website het exact valt.

Tot slot

In dit artikel heb ik de wat algemenere WordPress tips opgenomen die voor mij echt een eye opener of toevoeging waren. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een hele specifieke vraag hebt: veel WordPress/Blog gerelateerde onderwerpen zijn terug te vinden in de eerder verschenen artikelen. Een berichtje sturen met je vraag mag natuurlijk ook als het antwoord niet online te vinden is. Echter wil ik je er wel op wijzen dat ik je vraag met liefde beantwoord maar geen klantenservice ben. Dit klinkt wellicht gek maar soms krijg ik wel tien mails van dezelfde persoon achter elkaar met zaken die uren uitzoekwerk kosten, dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Als je zelf nog een fijne WordPress tip hebt; laat die dan vooral achter in de reacties!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • bychristiana

  Ik vind dit soort artikelen altijd interessant om te lezen, er valt zo veel te ontdekken! Ik had vorig jaar een nieuwe layout gekozen maar ik had een probleem met de thumbnails. Die werden automatisch vierkant dus er werd steeds aan zowel de bovenkant als de onderkant een stuk van mijn foto’s afgehaald, daar was ik totaal niet blij mee. Na lang zoeken had ik vorig weekend eindelijk een mooie nieuwe layout gevonden, geïnstalleerd en alles zag er goed uit. Totdat ik nieuwe artikelen ging publiceren, WEER hetzelfde probleem. Toen heb ik een weekend lang zitten mailen met een super vriendelijke en behulpzame man van de helpdesk en die heeft me laten zien hoe ik dat automatisch verkleinen van die thumbnails kon voorkomen, en ook gaf hij allerlei andere tips. Echt leuk om al die dingen te ontdekken die er mogelijk zijn met zo’n thema.

  februari 10, 2020 at 10:27 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa zo´n probleem kan echt gestoei zijn he, knap nog dat je je er zelf aan waagt! Dit is trouwens de eerste reactie waarvan er door mijn nieuwe trucje een melding bij jou zou moeten komen dus ik ben benieuwd!

   februari 10, 2020 at 4:05 pm Reply
 • Haydée

  Ik gebruik ook nog de klassieke editor! Oef, ik ben niet de enige. 😀 Ik wou het ook bij het oude houden, omdat ik mijn artikelen meestal vooraf in Word typ, en dat kopieer- en plakwerk gaat zo net iets vlotter.

  februari 11, 2020 at 12:53 pm Reply
  • Mira Ennen

   Jaa zo veel fijner he, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

   februari 11, 2020 at 12:55 pm Reply
 • Daisy

  Zou WordPress uiteindelijk overgaan naar Gutenberg denk je? Ik heb deze ook geprobeerd en ook ik merkte dat alles anders werd en niet makkelijker.

  Heb je misschien nog een paar leuke pluggin tips?

  februari 14, 2020 at 9:35 am Reply
  • Mira Ennen

   Dat zijn ze in principe al maar ik denk niet dat die klassieke editor ooit helemaal onbeschikbaar wordt. Plugin tips heb ik zeker maar dat ligt een beetje aan waar je precies naar op zoek bent, er zijn er zo veel! Ben je op zoek naar specifieke functies of extra´s?

   februari 14, 2020 at 12:42 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.