gelukkiger leven

Life | Regels voor een gelukkiger leven

februari 14, 2020

Over het algemeen ben ik redelijk blij, ondanks dat mijn gezondheid me flink in de steek laat. Dat blij zijn gaat niet vanzelf en er zijn een aantal regels/gedachtes die me helpen. Hopelijk heb jij er ook wat aan: regels voor een gelukkiger leven.

Blijf niet in dingen hangen

Bijna iedereen heeft wel vervelende dingen meegemaakt en het is logisch dat die invloed hebben op hoe je nu bent. Probeer echter, voor zover mogelijk, niet te blijven hangen in gebeurtenissen. Je kunt het verleden niet terug draaien en het is nou eenmaal gebeurd. Natuurlijk is dit niet volledig van toepassing bij trauma´s of hele ingrijpende dingen, been there done that. Echter kan een focus op de toekomst ook bij die gevallen je mindset voor een gelukkiger leven een handje helpen.

De enige die iets aan jouw situatie kan doen, ben je zelf

Leg de verantwoordelijkheid voor ¨dat het beter moet gaan¨ of voor hoe jij je voelt niet bij iemand anders, hoe lastig dat soms ook is. Jij bent de enige die jouw situatie kan veranderen, dat kan iemand anders niet voor je doen. Verandering hoeft niet van de ene op de andere dag te gebeuren maar ligt ook in dingen als hulp zoeken, mild voor jezelf zijn en positief proberen te blijven.

Je hebt alleen invloed op wat je zelf doet, niet op wat anderen doen

Hoe moeilijk het soms ook is, je kunt mensen niet veranderen en je kunt ze ook niet dwingen om te doen wat jij wilt. Je hebt alleen invloed op je eigen gedrag en je daar bij neer leggen geeft zo veel rust. Accepteer dat iedereen anders is en dat sommige mensen heel naar kunnen doen maar dat jij daar geen invloed op hebt. Je kunt proberen mensen in te laten zien wat voor gedrag ze vertonen maar is het niet veel fijner om je gewoon lekker op jezelf te concentreren? Dat betekent niet dat je alles maar hoeft te accepteren, voor jezelf opkomen is goed maar realiseer je je dat je daar iemand (waarschijnlijk) niet mee verandert.

Maak je niet druk over wat anderen denken

Jij gaat niet iedereen leuk vinden en niet iedereen vind jou leuk, mensen hebben nou eenmaal een mening. Wees niet continu bezig met de mening van anderen want het is jouw leven. Dit is voor mij echt een ding, ik kan me zo druk maken om wat anderen vinden terwijl ik rationeel weet dat het me eigenlijk alleen van mijn vriend iets uitmaakt. Ik probeer dan echt te bedenken dat ik ook niet iedereen leuk vind en dat dat prima is.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen is anders, dat weten we inmiddels. Door jezelf te vergelijken met iemand die niet jouw problemen heeft of wel dat dikke salaris, verander je niks aan je situatie. Vergelijk jezelf niet maar accepteer dat iedereen een ander leven heeft en laat je inspireren door jouw voorbeelden.

Wees niet te streng voor jezelf

De dingen die je in hoofd tegen jezelf zegt, zou je waarschijnlijk nooit zo onaardig tegen een vriend zeggen. Praat tegen jezelf hoe je dat ook tegen een ander zou doen en wees mild. Natuurlijk mag je jezelf een schop onder je kont geven als je productiever wilt zijn maar doe dat op een vriendelijke manier. Andere mensen zijn soms al gemeen genoeg, dat hoef je zelf ook niet nog eens te gaan doen.

Stop met alles overdenken en analyseren

Voor mij de lastigste uit dit lijstje; ik overdenk en analyseer alles tot in den treuren. Echter verander je met dat gepieker niks aan een situatie en voedt je vaak je rotgevoel. Wat je aandacht geeft groeit, dus ook als je continu piekert over een vervelende situatie, zal deze groeien in je gedachten. Stop met overdenken, accepteer en geef jezelf rust in je hoofd.

Probeer positief te zijn en te lachen

Nou ben ik zeker niet miss positivo en kan ik me zelfs ergeren aan mensen die alles maar geweldig vinden (zo onrealistisch). Het werkt echter wel, mits je dicht bij jezelf blijft en realistisch blijft (bij mij dan). Voor mij werkt het oprecht om gedurende de dag bewust te glimlachen, je voelt je dan direct beter en positiever, probeer maar eens. Natuurlijk is niet alles een feest en lang leve de lol en mag je best wel klagen, maar door te proberen positiever te denken, voel je je automatisch vrolijker.

Tot slot

Voor mij heeft gelukkiger leven vooral te maken met loslaten, accepteren en je op jezelf concentreren. Natuurlijk moet je rekening houden met anderen, maar we vergeten zo vaak rekening met onszelf te houden. Bovenstaande punten heb ik op een briefje staan dat ik bekijk tijdens mindere momenten. Ze helpen me om weer even tot de kern te komen en me te concentreren op de dingen waar ik blij van word. Betekent dat dat ik altijd gelukkig ben? Absoluut niet, het betekent alleen dat ik er bewust aan werk om me gelukkiger te voelen. Verder vind ik het belangrijk om bij dit artikel te vermelden dat hulp zoeken essentieel is als je continu ongelukkig bent. Het is vaak een stap maar absoluut geen schande en je gaat zo blij en opgelucht zijn, er zijn professionele mensen die je kunnen helpen. Mocht je niet weten waar je te beginnen; je huisarts kan je verwijzen en adviseren.

Wat helpt jou bij een gelukkiger leven?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • Janet

  Ook een leuke tip: In je mailbox alle lieve en complimenteuze mailtjes een labeltje geven. Op het moment dat je even niet blij bent met een opdrachtgever of een reactie, dan trek je dat label omhoog en lees je die berichtjes nog een keer door.
  Succes gegarandeerd!

  februari 14, 2020 at 9:10 am Reply
  • Mira Ennen

   Ah hele leuke positieve tip!

   februari 14, 2020 at 12:42 pm Reply
 • Tineke

  Mooie tips! Wat bij mij helpt is zorgen voor een goede balans tussen vrije tijd en werk. Ik vind het belangrijk om heel veel vrije tijd te hebben. Dit zorgt wel voor minder financiële ruimte, maar de dingen waar ik het meest van ontspan kosten niet veel geld.

  februari 14, 2020 at 11:56 am Reply
  • Mira Ennen

   Mooi ook, vrije tijd is zo belangrijk en veel te besteden vind ik zelf ook minder belangrijk dan iets waar je echt rust van krijgt!

   februari 14, 2020 at 12:41 pm Reply
 • Sonja Van de Sande

  Weet je het leven heeft maar 1 regisseur, dat ben jij.
  Je kunt anderen de schuld geven, maar uiteindelijk zeg jij CUT!

  februari 15, 2020 at 5:13 pm Reply
 • Simone

  Je hebt zó erg gelijk en ik maak me aan sommige dingen no zó erg schuldig… O my… Dankjewel voor je reminder 🙂

  februari 17, 2020 at 4:26 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.