winactie

Business | Zo organiseer je een winactie op Instagram!

november 10, 2022

Af en toe zijn er op mijn kanalen winacties te vinden. In het verleden deed ik dit vaker en ook over dit onderwerp krijg ik vaak vragen. Want hoe regel je een prijs en wat zijn de do’s en don’ts bij een winactie op Instagram organiseren?

Waarom een winactie op Instagram?

Er zijn verschillende redenen waarom je een winactie op Instagram kun houden. Misschien wil je je profiel laten groeien, misschien wil een bedrijf meer bekendheid of wellicht wil je gewoon wat terug doen voor je volgers. De reden van je winactie is best belangrijk, omdat het de insteek gaat bepalen. Als je wilt groeien, wil je wellicht dat mensen wat meer doen om kans te maken, echter moet je prijs daar dan ook naar zijn en moet je je aan bepaalde regels houden. Als je alleen wat leuks wilt doen, zou ik niet te veel van de deelnemers vragen maar hoeft de prijs ook niet enorm te zijn. Een leuk voorbeeld hiervan is de winactie woensdag die ik vroeger op mijn stories organiseerde. Hierin konden mensen een prijs winnen door alleen maar te stemmen op de poll. Ze wonnen dan vaak een masker, een lipstick of iets anders kleins maar maakten wel makkelijk kans.

Hoe regel je een prijs?

Ik word regelmatig benaderd door bedrijven voor een winactie. Als ik het een leuk merk vind ga ik akkoord, mits ik me in hun eisen kan vinden. Winacties waarbij je talloze dingen moet doen om kans te maken, vind ik echt een no go. Uiteraard kun je ook bedrijven benaderen met een voorstel of zelf een leuke prijs kopen. Geef nooit gekregen items van merken weg zonder overleg, dat is vaak niet de bedoeling en kun je beter even bespreken.

Wat zijn de don’ts bij het organiseren van een winactie?

 • Mensen allerlei vrienden laten taggen, ze laten delen, reageren en weet ik wat allemaal om vervolgens kans te maken op een klein prijsje. Soms moet je zoveel doen voor een mini prijsje. Prima als je je account wilt laten groeien met een winactie, maar zorg dan ook voor een goede prijs. Ook hebben sommige mensen geen vrienden (dit komt vaker voor dan je denkt) en is het nogal pijnlijk als je continu mensen moet taggen die je dus niet echt hebt. Ik los dit zelf op door als er getagd moeten worden ook delen in stories als alternatief aan te bieden. Let ook op: met de huidige regels van Instagram is het zelfs verboden om taggen als verplichting op te nemen in je winactie.
 • Je niet aan de regels houden. Op Instagram zijn er diverse regels waar je je aan moet houden bij het organiseren van een winactie. Hou je je er niet aan? Dan kan je account permanent verwijdert worden. De regels komen er op neer dat je niks mag doen wat onnatuurlijk engagement bevordert. Je mag dus mensen niet verplichten om te reageren, taggen en meer. Hoe je dit oplost? Maak dit soort stappen optioneel voor extra kansen. Zo hou jij je aan de regels en zijn de verplichtingen voor de deelnemers minimaal.
 • De winactie te lang laten lopen. Ik zou zeggen; niet langer dan één week. Zo hebben mensen ruim de tijd om mee te doen maar wordt het ook niet eeuwig gerekt.
 • Nep winacties houden. Winacties waarbij je een prijs belooft om ´m vervolgens nooit op te sturen, zijn een no go.

Wat kun je beter niet doen als je mee doet aan een winactie?

 • De regels niet goed lezen en/of niet opvolgen.
 • De organisator berichten sturen met vragen naar de uitslag.
 • Zielige verhalen delen als reden dat je moet winnen, zeker als er niet naar persoonlijke verhalen gevraagd wordt. Sterker nog: ik negeer dit soort deelnemers omdat ik vind dat je met die verhalen misbruikt maakt van een heftig verhaal of een gebeurtenis.
 • Zeggen dat je al jaren fan van iemand bent terwijl je het account twee minuten daarvoor bent gaan volgen.

Tot slot

Een leuke winactie kan zeker toegevoegde waarde bieden voor je account. Ik vind het een leuke manier om samen te werken met bedrijven en iets weggeven is altijd fijn. Natuurlijk doe ik dit ook wel eens om er zelf beter van te worden. Wel vind ik het belangrijk om altijd te kijken naar de verhouding: komen de voorwaarden overeen met de te winnen prijs en zijn ze volgens de regels? Hou dit in ogenschouw als je ook een winactie organiseert en denk niet alleen aan je eigen gewin; uiteindelijk zal dat je account ten goede komen.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Daniëlle Springer

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik vond eerst die iPhone winacties heel aantrekkelijk, maar ik begin het nu juist vervelend te vinden en deel compleet je mening hierover.

  mei 19, 2020 at 12:26 pm Reply
 • Marloes

  Leuk dat je dit artikel deelt. Confession: ik geniet soms best erg van al die zielige verhalen die mensen op internet plaatsen. Soms zie ik dit op Facebook ook gebeuren onder berichten die niet eens een winactie bevatten.

  mei 19, 2020 at 2:07 pm Reply
 • Lieke

  De laatste tijd moet je steeds overal twee of drie mensen taggen via Instagram, maar mijn vrienden hebben allemaal geen Instagram, dus dat is echt super onhandig.
  Een iemand taggen vind ik dan ook meer dan genoeg. Bij veel winacties tegenwoordig, maak je ook meer kans als je meer mensen allemaal apart tagt in een reactie dit vind ik ook echt oneerlijk.

  mei 19, 2020 at 2:26 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja zo storend vind ik dat! Ik heb bijvoorbeeld niet echt een sociaal leven dus ja dan mag je blijkbaar ook niet mee doen aan winacties? Ben het helemaal met je eens!

   mei 19, 2020 at 2:29 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.