blogtips

Business | 8 x Blogtips

november 9, 2022
Na zo’n 10 jaar bloggen durf ik mijzelf wel een ervaren blogger te noemen. De afgelopen jaren heb ik heel veel tips gegeven rondom bloggen en ondernemen en in dit artikel wederom een aantal blogtips. Dit keer speciaal voor de mensen die het bloggen combineren met een drukke studie/baan/leven

Zorg voor goede foto’s

Ik start dit lijstje met blogtips met een hele belangrijke. Naast je teksten zijn je foto’s een belangrijk onderdeel van je blog. Je kunt ze zelf maken maar ook gebruik maken van stockfoto’s. Heb je een goede camera en kun je een beetje fotograferen? Eigen foto’s zijn een absolute pré, mits kwalitatief goed. Ga je zelf aan de slag? Zorg dan voor daglicht (of daglichtlampen) en geef je foto’s eventueel eenzelfde uitstraling via Lightroom. Raffel je foto’s nooit af maar blijf verbeteren en proberen; uiteindelijk mag het resultaat er zijn. Als fotograferen niet jouw grootste talent is kun je beter gebruik maken van stockfoto’s via bijvoorbeeld Unsplash. Kwaliteit en een mooie uitstraling staat voorop.

Check je spelling

Voor mij ook nog wel een puntje maar controleer jezelf goed op spelling. Nou schrijft niet iedereen foutloos en dat is geen drama maar veel fouten zijn snelheidsfouten en tikfouten die makkelijker voorkomen kunnen worden met het nalezen van je tekst.

Werk vooruit

Zet van te voren op papier welk artikel jij wanneer online wilt hebben. Je kunt dit in je agenda doen maar bijvoorbeeld ook de WordPress plug-in ‘editorial calendar’ gebruiken; zolang je maar overzicht hebt. Je kunt een overzicht maken per maand maar ook per week; net wat jij prettig vindt. Als je zelf je foto’s maakt is zo’n planning helemaal ideaal; je kunt dan ook qua foto’s lekker vooruit werken omdat je precies kunt zien wat je nodig hebt voor je artikelen.

Gratis?

Als je wat begint te groeien als blog zul je regelmatig persberichten krijgen waarvan je ook producten kunt opvragen om te reviewen. Allereerst wil ik je meegeven dat zo’n product nooit gratis is. Als jij een paar uur bezig bent met testen, fotograferen en schrijven; komt dat dan wel overeen met de waarde van het product? En hoeveel uur heb je in je blog gestoken om zo ver te komen? Allemaal vragen om jezelf kritisch te stellen, zeker als je als baan wilt bloggen. Als je puur als hobby blogt en niks liever doet dan mooie artikelen schrijven, is een product in ruil voor een artikel prima. Vraag dan nog steeds niet klakkeloos aan maar kijk welke producten bij je passen en waar je wat leuks mee kunt maken.

Blijf beleefd

Het klinkt vanzelfsprekend maar het zal je verbazen wat ik af en toe voorbij zie komen. Negatief en onaardig doen in je artikelen is wat mij betreft een dikke no go. Ik denk dat het je blog helpt als je vriendelijk en beleefd blijft tegen je lezers en de merken en bedrijven waar je mee samenwerkt. Reageer op berichten, ook als een bedrijf je een voorstel doet wat je heel stom vind. Reageer netjes dat je het niet ziet zitten en wellicht benaderen ze je in de toekomst met iets dat beter past.

Social media

Social media is een leuke en makkelijke manier om je blog te promoten. Dat kun je natuurlijk doen op je eigen Instagram en Pinterest maar ook op Facebook is er zat ruimte om nieuwe lezers aan te trekken. Er zijn diverse groepen waar je andere blogs kunt lezen en je eigen artikelen mag droppen, zoek maar eens op ‘blog’ in de zoekbalk en je zult diverse groepen tegenkomen. Probeer, indien relevant, ook altijd het bedrijf of merk waar je over schrijf te raggen in je post (vooral relevant bij reviews), wellicht delen ze je post wel!

Bedenk wat je wilt

Er was een tijd dat blogs als paddestoelen de grond uitschoten (en weer verdwenen) maar dat lijkt nu wat minder. Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar wat jij leuk vind en niet naar wat anderen wel of niet doen. Zolang je het leuk vind wat je doet, ben je jezelf en is het veel makkelijker vol te houden. Ik begon mijn blog als een beautyblog en schreef 7 reviews per week. Langzaam aan ging ik over andere onderwerpen schrijven en sinds een jaar of twee, schrijf ik vrijwel alleen maar over ondernemen. Sommige lezers zijn daardoor afgehaakt en dat is prima. Mijn blog is verandert en daardoor de lezers die het leuk vinden ook.

Investeer

Als je een succesvolle blog wilt, zul je naast het toepassen van deze blogtips, moeten investeren. Dat gaat niet per se over geld maar als je geen cent wilt uitgeven, is de kans groot dat je ook geen cent gaat verdienen. Investeren gaat ook zeker over tijd. Een goedlopende en goedverdienende blog opbouwen kost heel veel tijd en vraagt doorzettingsvermogen. Realiseer je dat als je iets wilt bereiken, je er iets voor zult moeten doen, anders hou je wat je nu hebt.

Blogtips: tot slot

Wil je gaan bloggen om geld te verdienen? Dat kan zeker. Met een combinatie van affiliate marketing en betaalde advertenties kun je met een blog heel goed verdienen; mits je het slim aanpakt. Bedenk altijd van te voren een goed plan en vraag jezelf af wat je wilt bereiken en waarom. Door heldere doelen te stellen is het ook duidelijk voor jezelf wat je te doen staat en blijf je langer gemotiveerd. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opzetten of uitbouwen van je blog en wil je heel veel blogtips? Neem dan eens een kijkje bij mijn Boost je Blog training.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.