linkbuilding

Business | Linkbuilding? Ik vertel er wat meer over!

december 9, 2019

Of je nou blogger bent of ondernemer met een website; het is altijd handig en vaak zelfs essentieel dat je site goed gevonden wordt via Google. Door middel van Linkbuilding kun je je positie in zoekmachines verbeteren, ik ga daar graag wat dieper op in!

Disclaimer

Linkbuilding is echt een vak apart en absoluut niet iets waar ik claim een expert in te zijn. Ik krijg er echter wel dagelijks vragen over dus in dit artikel deel ik wat ik door mijn blogervaring, in combinatie met Google geleerd heb.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is één van de dingen die je kunt doen om je SEO te verbeteren. Kort gezegd: als er externe linkjes naar jouw blog (of website) op andere sites van hoge kwaliteit staan, is dat goed voor de waarde van jouw site. Hoe meer relevante links, hoe beter. Linkjes waar je zelf invloed op hebt, denk aan linkjes die je bijvoorbeeld zelf op social media of op andere blogs plaatst, tellen niet mee voor deze waarde. Ook linkjes op spamsites of sites van hele lage kwaliteit, zijn niet bevorderlijk voor jouw linkbuilding. Slechte links zijn aan te pakken, echter is dat redelijk ingewikkeld en tijdrovend om zelf te doen. Ik doe dat dan ook niet zelf maar mocht je er interesse hebben, Google eens op ¨disavow links¨.

Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Linkbuilding is om verschillende redenen erg belangrijk voor je blog. Eén van die redenen is, wederom, Google. Google kan ontzettend veel bezoekers naar je blog sturen en de aanwezigheid van de juiste links laat Google denken dat je blog belangrijk is. Als Google jou belangrijk vind, kom je weer hoger in de zoekresultaten en van het een komt het ander. Simpel gezegd ziet Google al die kwalitatieve linkjes naar jou als aanbevelingen waardoor de SEO-waarde van je site omhoog schiet.

Wat kan ik zelf doen?

Veel bedrijven betalen bloggers om een linkje naar hun site te plaatsen, dit is dan ook een effectieve methode, ondanks dat organisch geplaatste links hoger gewaardeerd worden. Echter is het als blogger meestal niet haalbaar om duizenden euro´s budget aan dit soort links uit te geven. Je kunt linkjes ¨ruilen¨ met andere bloggers. Kijk of je een vergelijkbaar of relevant artikel hebt en spreek af om een linkje naar elkaar te plaatsen. Dit is voor jullie allebei dan gratis en een fijne win-win-situatie. De keerzijde hiervan is weer dat Google eenzijdige links leuker vind, als een site dus alleen naar jou verwijst en niet andersom, is dat beter. Echter is een wederzijdse link in mijn ogen beter dan helemaal geen link. Gastbloggen voor anderen is een manier die veel tijd kost maar je wel een goede en relevante link kan opleveren, schroom dus nooit om een blogger te benaderen als je een leuk idee hebt voor een artikel.

Tot slot

Linkbuilding is belangrijk voor je SEO maar staar je er niet blind op, zeker niet als blogger. Zorg ook voor de andere aspecten die belangrijk zijn voor je vindbaarheid. Maak bijvoorbeeld je artikelen altijd zoekmachine-proof, schrijf regelmatig goede content en zorg dat je foto´s geen willekeurige namen hebben. Verder; wil je met mij een linkje ruilen? Dan mag je me altijd een mailtje sturen met daarin een voorstel voor een artikel.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Anna

  Super interessant om te lezen, goed uitgelegd! Ik wist wel het een en ander over linkbuilding, maar nu is het me nog duidelijker geworden.

  december 9, 2019 at 11:28 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel, leuk om te horen!

   december 9, 2019 at 1:16 pm Reply
 • Riek Muijen

  Bedankt voor de tips. Ben nu ook wel druk met de seo maar soms kan ik de zoekwoorden niet vinden.

  januari 9, 2020 at 10:58 pm Reply
 • Monique Magazine

  Leuk je artikel over link builden! Wij willen wel een linkje ruilen.

  januari 10, 2020 at 9:19 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.