huishoudtips voor chaotische mensen

Lifestyle | Huishoudtips voor chaotische mensen

december 6, 2019

Het huishouden hoort er nou eenmaal bij, of je nou wilt of niet. Ik heb niet per se een hekel aan het huishouden maar ik ben wel enorm chaotisch. In dit artikel deel ik mijn huishoudtips voor chaotische mensen.

Het probleem

Ik hou van een netjes en schoon huis maar ben van nature erg rommelig. Ik vergeet dingen achter me op te ruimen, raak dingen kwijt die ik al rommel makend zoek en zet dingen op de verkeerde plek terug. Als ik met het huishouden bezig ga, is het dus vaak veel opruimen. Na een uur opruimen ben ik het vaak zo zat, dat schoonmaken er bij in schiet. Ik heb mezelf dus wat gewoontes aangeleerd die er voor zorgen dat het huishouden enigszins op orde blijft; bij deze mijn huishoudtips voor chaotische mensen.

Lang leve de kwartiertjes

Sinds kort gaan wij elke avond voor we gaan slapen een kwartiertje aan de slag met het huishouden. Dit kan opruimen zijn maar ook schoonmaken. Een kwartier klinkt behapbaar als je totaal geen zin hebt en ongemerkt kun je, zeker met twee man, héél veel doen. In die kwartiertjes zit totaal geen structuur of plan van aanpak, maar het werkt wel. Zo heb je uiteindelijk veel minder troep en kun je je veel meer focussen op schoonmaken.

Aan de slag voor visite

Waar je voor jezelf misschien wel eens een oogje toeknijpt bij een trap die gestofzuigd had moeten worden, ben je strenger op je huis als er visite komt. Ik heb een vaste routine die ik het half uur voor er mensen langs komen even uitvoer; ik maak de wc schoon, stofzuig en dweil de trap én zorg dat de keuken netjes in. Uiteraard ruim ik ook wat losse troep op maar deze drie dingen maak ik ook altijd even schoon.

Zet muziek aan en begin gewoon

Als je huis een chaos is of als je totaal geen zin hebt, zul je gewoon moeten beginnen. Bij mij helpt het om muziek in mijn oren te doen en per kamer alles langs te gaan. Door per kamer alles schoon te maken voelt alles een stuk meer gestructureerd en heb ik meer het idee dat ik ergens naar toe werk. Ook is er steeds iets ¨af¨, dit geeft weer motivatie om door te gaan.

Loop nooit met lege handen

Als je een kamer uit loopt, kijk dan eens rond of er iets ligt wat naar een andere kamer of verdieping moet en neem dat mee. Neem bijvoorbeeld je theekopje mee als je naar beneden loopt om naar de wc te gaan of gooi iets in de was als je de slaapkamer uitloopt. Door nooit onnodig met lege handen naar een andere verdieping of kamer te gaan, bespaar je jezelf een hoop rommel.

Maak het jezelf gemakkelijk

Pinterest staat vol fijne lijstjes voor het huishouden, maak daar gebruik van. Sla de lijstjes op die je aanspreken, print ze uit en probeer wat bij je past. Realiseer je dat een nieuwe gewoonte aanleren wel drie weken kan kosten, je mag jezelf dus echt wel even de tijd geven voor die verandering. Schaf ook spullen aan die het leed wat verzachten; zo heb je handige dweilen waarmee je ook kunt sprayen en zijn er ook qua ramen wassen fijne gadgets te vinden. Schoonmaakhulpjes van Leifheit zijn groot favoriet hier thuis. ze hebben fijne spullen en de schoonmaakmiddelen zijn van goede kwaliteit.

Minimaliseer je spullen

Meer spullen betekent ook meer troep, zeker als je chaotisch bent. Kijk eens kritisch naar je bezittingen, doe eventueel de Wegdoechallenge, en geef alles een vaste plek. Alleen maar spullen hebben die je echt gebruikt werkt vaak stimulerend qua netjes houden en als ik eenmaal bezig ben met wegdoen en sorteren, krijg ik vaak ook een schoonmaakbui, mooi meegenomen!

Tot slot

Accepteer het als je chaotisch bent en dat het gewoon af en toe een troep is (tot normale hoogtes natuurlijk). Helemaal steriel zal je huis nooit worden en dat is ook niet erg. Kijk naar wat jij fijn vind, leer nieuwe gewoontes aan die haalbaar zijn en waar je je goed bij voelt. Ik was vroeger écht veel rommeliger dan nu en ik vind het fijn als alles netjes is. Zeker op chaotische dagen geeft een schoon en opgeruimd huis zo veel meer rust in je hoofd, het loont dus echt om jezelf wat fijne gewoontes aan te leren.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Sonja Van de Sande

  Ik ben echt niet meer de poetsmiep die ik vroeger was. Eerst echt elke vrijdag het hele huis, nu denk ik barst maar, het leven is te kort voor poetsen! ?

  december 6, 2019 at 7:50 pm Reply
 • bychristiana

  Qua huishouden ben ik juist niet chaotisch, qua administratie bijvoorbeeld weer wel;-) Ik kan heel erg slecht tegen een rommelig of nog erger, een ‘vies’ huis. Ik pas dan ook eigenlijk veel van jouw trucjes toe. Die kwartiertjes tip is echt een goede. Je kan veel meer doen dan je denkt in vijftien minuten.

  december 7, 2019 at 8:15 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.