salaris als ondernemer

Business | Salaris als ondernemer, hoe doe je dat?

december 2, 2022

Salaris als ondernemer is niet vanzelfsprekend. Er is geen baas die je maandelijks iets uitbetaalt en ook al heb je omzet; dat betekent niet direct dat je ook iets verdient. In het begin steken veel ondernemers het gros van hun verdiende geld in hun bedrijf en uiteraard moet er ook een groot deel naar de belasting. Salaris als ondernemer (even uitgaande van een minimumloon) is dus niet altijd vanaf het begin van je bedrijf mogelijk. In dit artikel geef ik wat meer uitleg over je salaris als ondernemer.

Is alles wat er binnen komt voor mij?

Nee, al het geld dat binnenkomt in je onderneming is je omzet en dat is niet meteen voor jou. Wellicht heb je nog bedrijfskosten en er moet sowieso iets naar de belasting. Als blogger met een eenmanszaak betaal ik 21% BTW en ruim 37% winstbelasting. Dat betekent dat 58% van het geld dat er binnenkomt al weg mag naar de belasting. Aan de winstbelasting zit nog wel een kanttekening, dat is namelijk niet mijn omzet minus de BTW, gelukkig. Er zijn allerlei kosten en regelingen die je weer van je winst mag aftrekken, over het bedrag dat na alle aftrek overblijft, betaal je uiteindelijk die 37% winstbelasting. Verdien je meer dan €68508 per jaar, dan betaal je ruim 49% winstbelasting. Ik heb gelukkig geen dure bedrijfskosten omdat ik geen pand heb en ook geen vast personeel, met die 58% heb ik het gros dus wel gedekt van wat er weg moet maar laten we het houden op 35% wat er nog overblijft voor investeringen en salaris.

Voorbeeld

Stel je vraagt €100 voor een blogpost en berekent hier nog 21% BTW over, je klant betaalt je dan €121.

 • De 21% BTW hiervan, in dit geval €21 moet je aan het eind van het kwartaal bij je BTW-aangifte aan de Belastingdienst betalen en kun je dus het beste apart zetten.

Er is nu nog €100 over.

 • Je koopt een nieuw thema voor je website van €20. BTW die aan jouw berekend wordt, laat ik hier even buiten beschouwing maar hier kun je meer lezen over voorbelasting.

Er is nu nog €80 over; je winst.

 • Aan het einde van het jaar (of eigenlijk in maart van het volgende jaar) doe je je aangifte voor de inkomstenbelasting en betaal je 37,35% winstbelasting over €80. Dat is €29,88.

Je hebt nu nog €50,12 over. Reken je dus niet rijk als je die €100 binnenkrijgt want de helft ben je zo kwijt zonder dat je iets geks doet. Dit voorbeeld is natuurlijk extreem simpel met één factuur en één zakelijke uitgave maar je kunt je voorstellen dat er in de praktijk nog wel wat minder geld over is onderaan de streep.

Is ondernemen dan wel rendabel?

Ondernemen kan heel rendabel zijn maar ik denk wel dat het (als blogger) minder rendabel is dan veel mensen in eerste instantie denken. Als startende blogger klinkt €100 voor een artikel natuurlijk geweldig maar het is niet zo dat je ook daadwerkelijk €100 overhoudt.

Er is een fijne maar

Er is gelukkig wel een “maar” bij de winstbelasting. De eerste drie jaar als ondernemer hoef je onder een aantal voorwaarden geen winstbelasting te betalen. Je omzet moet dan onder een bepaald bedrag zitten en je moet kunnen aantonen dat je 1225 uur in je onderneming hebt gewerkt. Let op; check altijd wat de huidige situatie is.

Maar als ik dan mijn volledige winst opneem als privé opname, betaal ik toch geen winstbelasting meer?

Nee, zo werkt het helaas niet. Een privé onttrekking gaat niet van je winst af, anders was dit uiteraard een erg handig trucje.

Mag je zomaar geld voor jezelf opnemen?

Ja, je moet bij je belastingaangifte dit echter wel invullen en uiteraard moet je altijd de administratie goed bijhouden bij storingen van en naar je bedrijfsrekening. Administratief gezien én praktisch is het wel gewoon handig om jezelf elke maand hetzelfde bedrag over te maken. Dit is lekker overzichtelijk qua administratie en je weet precies wat je elke maand te besteden hebt.

Hoe zit het met mijn salaris?

Ik betaal mezelf op dit moment een vast salaris uit. Van het geld dat er binnenkomt op mijn zakelijke rekening, zet ik eerst alles wat naar de belasting moet apart. Op die manier kan ik geen geld uitgeven wat ik eigenlijk niet heb. Vervolgens betaal ik mijn vaste lasten grotendeels van mijn privérekening met het salaris wat ik mezelf heb gegeven. Een vast salaris geeft mij overzicht en als ik mezelf meer wil betalen, is daar in de toekomst ruimte voor als ik zakelijk een buffer heb opgebouwd.

Tot slot

Ik ben geen belastingexpert en de belasting is erg complex en situatieafhankelijk. Gebruik dit artikel dus om jezelf te informeren maar controleer altijd bij een betrouwbare bron, bijvoorbeeld de Belastingdienst, wat precies de regels zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Carolien

  Handig artikel! Ik betaal mezelf elke maand hetzelfde bedrag uit als salaris, niet veel maar ik zit dan ook nog in de opbouwfase van mijn bedrijf. Daarnaast maak ik ook gebruik van de KOR (kleineondernemersregeling) en ik hoef dan ook niets met btw te doen, dus ook geen btw aangifte. Het enige wat ik moet is straks in maart de inkomstenbelasting. Daar wil ik me nog verder over inlezen gezien dit de 1e is als ondernemer (ben 29 juli 2020 ingeschreven bij de kvk) want er schijnen dus nog extra voordelen te zitten aan beginnend las ik.

  Zet je trouwens ook geld apart voor je pensioen? Lees daar ook wisselende verhalen over bij ondernemers.

  januari 21, 2021 at 8:08 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel voor je reactie! Op dit moment zeg ik nog niks apart voor mijn pensioen maar daar wil ik het komende jaar wel mee gaan beginnen, weet alleen nog niet exact welke constructie precies.

   januari 21, 2021 at 12:42 pm Reply
 • Marloes

  Heel fijne blogpost! Ik snapte hier nog weinig van, haha. Momenteel laat ik alles wat ik met mijn bedrijf verdien op een aparte bedrijfsrekening staan. Ik heb het niet nodig door mijn fulltimebaan en wil straks in maart eerst eens zien wat ik allemaal moet afdragen. Dit jaar lukt mij ook niet om aan dat urenaantal te komen, omdat ik pas halverwege het jaar ben begonnen. Dat is een beetje jammer, maar goed.

  december 2, 2022 at 8:32 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.