Voorbelasting

Business | Help, belastingaangifte! Wat is voorbelasting nou precies?

oktober 24, 2018

Als je ondernemer bent krijg je te maken met omzetbelasting/BTW en zul je ook de term ¨voorbelasting¨ tegen gaan komen. Bij mijn eerste belastingaangifte had ik geen idee wat ik aan het doen was en belde ik de Belastingdienst. Ik kreeg toen een vriendelijke jongen aan de telefoon die me mega geduldig alle stappen en termen heeft uitgelegd. Voorbelasting is een term waar ik veel vragen over krijg omdat mensen ´m verwarrend vinden. Omdat dit een onderdeel is van het formulier wat je als ondernemer moet invullen, leg ik je hier uit wat voorbelasting is. Ik ga in dit artikel niet volledig in op de belastingaangifte, alleen op het begrip ¨voorbelasting¨.

Wat is de voorbelasting?

Indien je kosten maakt voor je bedrijf dan moet je meestal BTW aan de leverancier daarvan betalen. Als ondernemer kun je deze BTW, ook wel voorbelasting genoemd, aftrekken van de BTW die je verschuldigd bent over je eigen omzet. Dit doe je vier keer per jaar bij de kwartaalaangifte. Wanneer je als blogger een lippenstift koopt ter review, valt dat onder zakelijke uitgaven, net als een camera of een laptop van bijvoorbeeld Wifiwijs.nl. Aan sommige zaken, zoals een laptop, zijn echter wel aparte regels verbonden. Dit heeft echter weinig te maken met dit artikel dus daar kom ik later nog wel een keer op terug;).

Hoe hou je dit handig bij?

Op bonnetjes van winkels markeer ik het BTW bedrag al zodra ik ze in mijn mapje stop. Digitale facturen print ik uit (op gerecycled papier) en daarbij doe ik hetzelfde. Bij mijn belastingaangifte hoef ik dan alleen nog maar de gemarkeerde bedragen bij elkaar op te tellen en in te vullen bij het vakje ¨voorbelasting¨.

Geldt alle BTW als voorbelasting?

Nee. Er zijn een aantal regels die gehanteerd worden bij de voorbelasting:
♥ Als je geen BTW berekent mag je deze logischerwijs ook niet aftrekken. Voor sommige diensten en producten zijn de BTW regels anders en dit zal je als blogger niet snel tegen komen.
♥ Als er op de factuur geen duidelijke vermelding is van de BTW, mag deze niet gebruikt worden. Controleer dit bij zakelijke uitgaven dus altijd, zeker als je online bestelt.
♥ Eten en drinken dat je koopt in een horecagelegenheid mag je niet aftrekken. Als ik dus voor ¨Mira Eats¨ een restaurant ga testen en dat zelf betaal, mag ik die kosten niet meenemen naar de voorbelasting.
♥ Kosten voor personeelsvoorzieningen (ook voor veel bloggers niet van toepassing) mogen alleen afgetrokken worden als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan €227.

Even heel simpel

Voorbeeld. Ik koop een camera voor mijn bedrijf en op de bon zie ik €180 BTW staan, deze BTW heb ik betaald aan Mediamarkt. Heel simpel gezegd moet de Mediamarkt die €180 weer aan de Belastingdienst geven. Ook heb ik geld verdiend binnen mijn onderneming waarover ik €200 BTW moet gaan betalen aan de Belastingdienst. Omdat ik die €180 aan BTW al bij Mediamarkt betaald had en zij het weer aan de Belastingdienst betaalden, mag ik die €180 van de €200 die ik moet gaan betalen aftrekken.

Tot slot

Hopelijk een simpele maar duidelijke uitleg over de voorbelasting. De belastingaangifte klinkt voor een beginnende ondernemer vaak eng maar geloof me, het valt echt mee. Ik ben echt héél dom met dit soort dingen en mij gaat het prima af. Als je op het punt komt dat je onderneming personeel heeft en allerlei verschillende soorten facturen, dan heb je waarschijnlijk ook het geld voor een boekhouder. Als je eigenlijk altijd dezelfde soort facturen verstuurt, dan is het echt héél goed te doen. Mocht je andere vragen hebben over belastingaangifte of bepaalde begrippen, laat me dat dan vooral weten! Hierbij wel de kanttekening dat ik geen belastingadviseur ben en fouten kan maken. Ik doe al tijden zelf mijn aangifte en lees me erg goed in, ik heb er echter niet voor gestudeerd;). Mijn ervaring met de klantenservice van de Belastingdienst is heel positief, ze helpen altijd vriendelijk en geduldig dus neem bij twijfel vooral contact op.

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Wil jij (meer) geld verdienen met je blog?

    […] BTW. De bestelbevestiging kun je gebruiken voor je administratie, dan mag je de BTW rekenen als voorbelasting. Via deze pagina in de shop kun je de training aanschaffen, starten kan elke […]

    april 19, 2022 at 9:40 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.